Само в 7DniCSKA.bg

Ти си от ЦСКА, но е срамно да не знаеш кой е Михаил Янков?

7 Dni CSKA03.11.2016201

ЦСКА има безкрайно много легенди. Толкова много, че когато ще се прави идеалния отбор на 70-летието, могат да се сглобят 10 такива!

Има обаче едно име, което днес малцина “армейци” знаят. А то е задължително за помнене. Ще използваме, че сме 3-и ноември, за да ви го припомним.

Той се казва Михаил Янков (на снимката: на горния ред най-вдясно). Юноша е на Чардафон (Габров), а в ЦСКА пристига от Ботев Пд през 1950 година. За да остане завинаги в историята като ПЪРВИЯ! Мишо Янков е футболистът, който бележи на 6-и май 1951 година първия гол въобще във вечното дерби в истинското му издание. Тогава ЦДНВ побеждава с 2:1, а другото попадение е на Пижо Миланов.

На 3-и ноември същата година Янков се превръща и в първия истински червен душманин за динамовци. Тогава в полуфинал за купата на Съветската армия,ЦДНВ отново поставя на колене тима на Цола Драгойчева, този път с 3:0. Първите две попадения са дело на Янков, още едно добавя друг щатен наказвач на Динамо – Димитър Мианов.

Вестник “Народен спорт” отбелязва: “Над всички в срещата беше Янков – упорит, борбен, шутиращ, когато знае, че вратарят Еленков няма какво да направи. Особено красив бе първият му гол, който бе много аплодиран от публиката. А тя отново беше многобройна”.

На срещата на стария “Васил Левски” присъстват близо 30 000 зрители!

Съставът на ЦДНВ в този мач: Георги Кекеманов, Георги Цветков, Манол Манолов, Георги Енишейнов, Стефан Божков,  Гаврил Стоянов, Димитър Миланов, Михаил Янков, Панайот Панайотов, Ганчо Василев, Стефан Стефанов.

 

коментар

  • Димитър Димитров

    19.02.2018 at 16:19

    Имам честта да познавам Мишо Янков от казармата – служих 1 год (1974-75) в поделение недалеч от гара Яна, където Мишо беше майор – командир на транспортен взвод. Тогава не знаех, че е бил такъв голям голмайстор. Беше изключителен човек. Поклон пред паметта му!

    Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *