Само в 7DniCSKA.bg

5-те най-важни момента за ЦСКА през 2018-а година

7DNI CSKA02.01.201811610
ЦСКА - Царско село, контрола, Гриша Ганчев, Стойчо Стоилов

ЦСКА влиза в юбилейната си 2018 г. с много ентусиазъм, надежди и амбиции.

Клубът ще навърши 70 и може да окичи кръглата си годишнина с редица успехи както на терена, така и извън него. Пред армейците стоят няколко важни въпроса, които ще са определящи за 2018-а. Спортно-технически ЦСКА ще води битка поне на два фронта – първенството и купата, но се надява да се завърне триумфално и на международната сцена. Извън терена клубът очаква официално да си вземе базите и емблемата. Най-голямата енигма обаче е свързана именно с участието в евротурнирите – ще успеят ли червените да се върнат на изконното си място навръх юбилея? Отговорът на този въпрос все още е обвит в гъста мъгла. В най-лошия случай на червените ще им се наложи да почакат още 12 месеца.

Всички тези важни въпроси предстои да бъдат решени още през пролетта. 2018-а ще бъде повече от динамична и непредсказуема за клуба и готви пълна палитра емоции на червената общност.

„Тема Спорт” разгледа част от най-важните моменти пред ЦСКА, които ще маркират 2018 година.

Базите и емблемата

Въпрос буквално на часове е ЦСКА да получи „Армията” и Панчарево за дългосрочно стопанисване. Очаква се решението да стане факт още утре, а на 4 януари би трябвало клубът да сключи и договор за ползването на базите си с министерството на спорта. Тази битка на практика е спечелена, остава само протоколното й официализиране. ЦСКА дълго време се стремеше към това да вземе „Армията” и Панчарево за дълги години напред. Клубът започна да се приближава към тях точно преди 12 месеца – на 4 януари 2017 г. спортното министерство взе решение да промени вида собственост на базите. Последва протакане, подводни камъни, умишлено спъване на ЦСКА. Но клубът удържа на всички удари и в крайна сметка се пребори за това, което му принадлежи – „Армията” и Панчарево. А петдесетината натрапници и кукловодите им, които опитваха да сеят раздори и да правят провокации, получиха мощен отговор от червената общност. Оттук насетне предстои „Армията” да придобие вида, който заслужава, а работата в Панчарево да продължи до превръщането на базата в една от най-добрите на Балканите.
Друга протоколна битка е тази за емблемата. Червените на практика са я спечелили, но някои административни процедури, подобно на базите, забавят придобиването й на практика. Голяма е възможността този въпрос да бъде решен в рамките на месец. Това ще спомогне за още по-силната спойка на армейската общност.

Участието в евротурнирите

Казус, който ЦСКА очаква със свито сърце. Още на 23 и 24 януари Апелативният съд в Лозана (КАС) ще разгледа делата, заведени от клуба срещу УЕФА заради изваждането от евротурнирите през юни 2017-а. В момента ЦСКА няма право да участва в тях и през това лято. Червените се надяват процедурите в КАС да наклонят везните в тяхна полза. Този въпрос може тотално да преобрази годината на армейците и да я направи още по-впечатляваща и специална. Завръщане на международната сцена навръх юбилея ще е огромна победа за клуба. Обратното би било тежък удар, но ЦСКА премина през много такива в последните години и ще изтърпи и този.
Окончателното решение по делата на червените срещу УЕФА се очаква в началото на месец февруари, така че в Борисовата градина отрано ще имат ясна представа какво ги чака след края на сезона. За разлика от миналото лято, когато бяха извадени от жребия за Лига Европа, 5 минути преди началото му…

Полуфиналите за купата с Левски

Вечното дерби винаги е празник, а напролет ще има 5 такива! Първото от тях ще е за Купата на България на 13 или 14 март, реваншът е броени дни след Великден – на 10 или 11 април. В навечерието на юбилея си червените ще трябва да разбият утвърдената много лоша традиция срещу вечния съперник в турнира за купата. Те никога не са отстранявали сините в тази надпревара при елиминации, но какъв по-добър момент за това от 70-годишнината?! Победа над Левски в турнира би дала огромен импулс на ЦСКА не само към спечелване на купата, но и генерално през пролетта. А дори и при отпадане червените си запазват шанса за реванш във вечното дерби в първенството. Традиционните битки с Левски са повече от подходящо украшение на 70-годишния юбилей на ЦСКА. Навръх 50-годишнината си червените загубиха тежко с 0:5 финала за купата с Левски. И сега, 20 години по-късно, жребият им дава възможност за разплата. Да видим…

Юбилеят

5 май е като втори рожден ден за всеки фен на ЦСКА. Но през 2018 г. тази дата ще е още по-специална, защото клубът ще стане на 70. Още отсега са подготвени грандиозни празненства, а евентуалните успехи на терена биха направили юбилея много по-сладък и паметен. Червените стягат специален шоумач и това се очертава да е първото събитие от 28 години насам, свързано с ЦСКА, което събира 40 000 армейци на стадиона! Последното бе сблъсъкът с Марсилия на 1/4-финал за КЕШ през март 1990-а.
В годините назад ЦСКА често е понасял удари навръх своите юбилеи, но е време всичко това да остане в миналото. 2018-а предлага на клуба редица моменти, които могат да оставят неизличими спомени за червената част от България. А юбилеят може да се окаже черешката на тортата. Събитието, което ще сложи край на всички спекулации.

Битката за титлата

Спечелване на титлата навръх юбилея ще означава много повече от още един трофей във витрината на ЦСКА. Армейците не са вдигали шампионската купа вече 10 лета, а подобна суша не е имало никога в исторически план. Моментът, изглежда, е настъпил! Шампионска титла ще означава празник за половин България и окончателен край на червените неволи през последното десетилетие. Червеният феникс е много близо до пълното си възраждане, а евентуална титла ще украси специалната година на ЦСКА.

Така 2018-а обещава да предложи куп емоции и вълнуващи моменти за всеки, който обича клуба. Едно е сигурно – юбилейната година няма да е скучна дори за миг!

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *