Велизар Димитров: Търсим чужденци за три позиции, ако има добри българи с радост ще ги привлечем

7 Dni CSKA21.11.2016130

Главният скаут на ЦСКА Велизар Димитров говори в детайли за зимната селекция на армейците. Перничанинът даде интервю за bTV, в което сподели и своето мнение за представянето на отбора до този момент. Димитров бе назначен преди малко повече от месец – на 7 октомври, седмица преди Вечното дерби (1:1).

Велизаре, можеш ли да загатнеш към какви футболисти се е ориентирал ЦСКА за зимната си селекция? От Левски в прав текст казаха, че от българския пазар няма подходящи качествени играчи за привличане. А вие откъде ще търсите? Южна Америка, Португалия, Румъния? И колко нови желаете?
– Ние също се надяваме да вземем класни попълнения. Не искаме да купуваме на килограм. Всеки път, когато е правено такова нещо, резултатите не са добри. Едва ли има значение от кой регион гледаме играчи. Наблюдаваме такива, които наистина заслужават да играят за ЦСКА. Не е лесно, такива футболисти струват пари. Но с нашите контакти правим всичко възможно, за да вземем нужните играчи с потенциал и с качества на разумни цени. Все пак знаем къде се намираме, не сме бездънна яма. Ако беше така, щеше да е много лесно. Щяхме да можем да ви казваме имена, които никой друг не може да си позволи.

В последната седмица излязоха какви ли не информации за селекцията. На три поста ли търси ЦСКА футболисти? Това ли е условието на Едуард Йорданеску? И предимно чужденци ли наблюдавате? Защото не е тайна, че в българското първенство не са чак толкова много качествените играчи…
– Вие сам си отговорихте за българското първенство. Качествените играчи са, меко казано, скъпи, а и са кът. Всеки иска добри българи. Никой не купува чужденци само и само защото са чужденци. Ако има добри българи, които отговарят на условията на клуба, с радост ще ги привлечем.

Но на този етап реално няма набелязан такъв?
– На този етап сериозен интерес няма. Има едно-две имена, които сигурно всеки клуб ги иска, но ще е трудно да бъдат привлечени, защото условията не ни удовлетворяват.

Какво можеш да кажеш за постовете, на които искате футболисти? И да разбираме ли, че сте концентрирани изцяло върху чуждестранна селекция?
– На този етап – да. Имаме нужда от, да кажем, три поста, да не ги споменавам кои са, защото не е редно. Просто не е колегиално спрямо момчетата, които играят в клуба.

Сериозни суми ли са заделени за селекция? От Левски заявиха, че разполагат с ограничен бюджет и ще търсят предимно свободни агенти. При вас по сходен начин ли стоят нещата?
– Ние също сме с ограничен бюджет. Пак казвам – не сме бездънна яма. Всичко е вариативно. Ти може да си казал, че заделяш 100 лева за селекция. Но ако излезе добър играч за 110 лева, естествено, че ще надхвърлиш границата и ще го вземеш. Няма да е проблем. Така че бюджетът за селекция не е съвсем точно определен. По-скоро зависи от това, което намерим и смятаме, че ще ни свърши работа.

Смяташ ли, че параметрите, които сте готови да предложите, са добри за българския пазар и за родните действителности?
– Даже мисля, че това, което можем да си позволим, е повече от добро. Собствениците на клуба, пак казвам, имат желание да се привличат качествени футболисти. Но не на всяка цена и не на неразумна цена.

При положение че треньорът е румънец, актуален ли е този пазар за ЦСКА? И какви са изискванията за селекция на наставника Едуард Йорданеску? Каква е неговата визия?
– Каквато е и на всеки, който е част от клуба. Всички искаме да играем атакуващ, агресивен футбол, с много динамика и движение по фланговете. Но за тази цел все още нямаме нужните играчи. И в момента се вижда на терена какъв е потенциалът на момчетата. Има какво още да се извлече от тях, но ситуацията е такава, че всичко стана много набързо. Повечето са чужденци и имат нужда от аклиматизация. Със сигурност могат повече. С всяка една среща и тренировка качеството ще се подобрява.

Ще има ли голяма чистка в ЦСКА през зимата?
– Не е планувано такова нещо.

Усеща ли се напрежение с оглед на това, че изоставате с 13 точки от лидера Лудогорец? Как виждаш отношението към треньора Йорданеску, който бива сменян след всяка грешка в първенството?
– Много добре знаете, че в големите клубове е така и нямаш право на грешки. Особено в ЦСКА и Левски е доста трудно да получиш кредит на доверие и време, тъй като половината държава стои зад теб и хората искат резултати. Така че само победи могат да осигурят спокойствие на треньора и да вдигнат самочувствието на играчите. До този момент треньорът има пълното доверие на ръководството. И доколкото знам, не е обсъждана промяна. Но все пак става въпрос за решения, които само собствениците могат да вземат.

Всичко зависи от резултатите, нали така?
– Така е, разбира се. Единствено от тях си зависи – при добри резултати не е логично да търсиш смяна на треньора или каквото и да е било. Същото се отнася и за играчите – ако си защитават името по най-добрия начин на терена, естествено, че бъдещето е пред тях и остават в отбора.
Не е тайна колко са амбициозни хората в ЦСКА, включително и ти като последния нов човек в щаба.

Смяташ ли, че тези 13 точки изоставане могат да бъдат стопени? И реална цел ли е шампионската титла, като имаме предвид колко пред останалите е Лудогорец?
– Трудно е да ви отговоря. Ясно е, че ЦСКА винаги ще се бори за титла, докато има и капка шанс за това. Наясно сме, че Лудогорец е много трудно достижим в момента с тези възможности и условия, но това не ни дава право да не се надяваме и да не мечтаем. Но най-важното е да направим
солиден отбор. И да имаме база да разчитаме, че по някакъв начин можем да гоним конкурентите. Нямаш ли отбор, мачовете си минават и накрая казваш: „Ами то вече нямаме математически шансове да спечелим”.

Тоест целта титла е на дневен ред въпреки изоставането?
– Вижте, ние сме ЦСКА и ако си мислим, че второ или трето място ни устройва, значи по-добре да си събираме багажа и да изчезваме.

Припознаха ли феновете този проект като истинския наследник на ЦСКА?
– Аз се радвам много, че вечният съперник го припозна. Видяхте каква инвазия направиха на дербито, въпреки че бяхме Етрополе и не знам си какви още отбори. Левски не е имал толкова публика на всички останали мачове взети заедно през този сезон. Феновете вече се убеждават, че с клуба се занимават сериозни хора и никой не е дошъл, за да краде или да се облагодетелства по някакъв начин. Всичко се прави в името на ЦСКА.

Има ли нещо, което те притеснява? Било като резултати, състояние на отбора или нещо друго?
– Не ме притеснява нищо, познавам момчетата, имат качества. В никакъв случай отборът не е слаб. Въпрос на време е да станем по-силни, особено ако успеем да подобрим допълнително състава.

Къде виждаш отбора в края на сезона?
– Иска ми се да кажа, че ще бъдем първи. Никога не съм обещавал нещо, което не зависи от мен, а от много хора и от конкуренцията. Силно се надявам, но нека да не говоря за конкретно място. На този етап искам да имаме силен отбор. Убеден съм, че ЦСКА ще се развива с бързи темпове във всяко едно отношение. Виждам, че нещата се случват. Освен това разговорите, които проведох с Гриша Ганчев и Христо Стоичков, ми дават сериозна надежда за бъдещето на ЦСКА.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *