Само в 7DniCSKA.bg

ЦСКА се зареди с евродопинг за битката за титлата! От клуба отказващ да умре, сега армейците са готови да полетят

7 Dni CSKA02.03.20189660
ЦСКА - Локомотив Пловдив, радост

Този сезон големите празници идват по-рано за червена България.

Коледа започна десет дни по-рано с отстраняването на Лудогорец за купата, а сега благата вест подрани с цял месец и армейският Великден започна в навечерието на най-червено-белия празник 1 март. Справедливото решение на УЕФА бележи последния епизод от трилогията по великото възкресение на ЦСКА. Първият започна с предизвикания трус в системата на родния футбол от спечелването на купата пред над 35 000 на националния стадион футболните чиновници се видяха натясно и нямаха друг изход, освен да признаят, че българският футбол е сив и лишен от смисъл без присъствието на силен ЦСКА. В епизод втори от лапите на еничарската шайка, дирижираната от най-големите врагове на ЦСКА, бяха спасени два от символите на клуба – стадион и емблема. Връщането в Европа е последното парче, което завършва в цялост разпиления доскоро пъзел на ценностната система на най-успешния ни клуб.

Отбор, достоен за златен дубъл, стадион, на който феновете са все по-сплотени в подкрепата си, и достъп до европейската сцена, където ще продължи да се пише славната история на червения колос. Стожерите на червената идеология отново са изправени гордо един до друг! От клуба, който отказва да умре, ЦСКА извървя пътя до клуба, който се готви да лети. И това вече не звучи като далечна приказка или добро великденско пожелание.

Това е реалността, която стана възможна благодарение на възкресеното единство в армейския лагер. Възстановяването на нито един от трите стълба на разрушената идентичност не дойде даром.

Ръководството, отборът и феновете с всяко едно свое действие през последните три години доказаха, че българският футбол не може без ЦСКА, че ЦСКА е способен да предизвиква трусове, че ЦСКА вече ще отстоява шумно и твърдо правата си, че ЦСКА е единствен, а публиката му неделима. Затова червеният Великден не е небесно чудо, а заслужен плод на кански усилия и единство в действията.

Завръщането на европейската сцена е магичен момент, който обаче има и своите чисто практични измерения. Няма съмнение, че собствениците на клуба ще си поставят още по-високи амбиции за изграждането на отбора и базата. Колелото се завъртя и на хоризонта вече се задават отлични бизнес възможности. Еднакви чорапи да продаваш, едно е да ги изложиш на сергия на Женския пазар, а друго на лъскава витрина на “Гран Виа” в Мадрид, например. Един гол на Каранга срещу средно-европейски отбор може да има тежест за цената му на половината му попадения в първенството. Същото важи и в обратна по-сока – ЦСКА ще бъде още по-привлекателен за още по-качествени състезатели. А какъв импулс само ще има за настоящите футболисти новината от Нион! Със сигурност всякакви мисли за удължаване на летните плажове вече са избягали от главите им. Ако е имало и 1% резерв у играчите по отношение на мотивацията, то и той вече е запълнен.

Няма съмнение, че решението на УЕФА ще рефлектира силно върху остатъка от българския шампионат. Залогът вече не е само титлата, а достъпът до най-лъскавата европейска футболна сцена. И ако за ЦСКА завръщането в евротурнирите с участие в Шампионска лига ще е допълнително украшение за празника, то в лагера на големия конкурент е въпрос на живот и смърт. Делиорманският модел в този вид и с тези изпълнители може да съществува само ако е захранван с големите приходи от най-комерсиалния турнир. Не се вписва в егото на собственика, но доскоро очакванията бяха, че и второ място ще дава виза за Шампионската лига. Това вече няма как да стане! Доносите от подставени лица и приближени клубове вече няма как да минат! Затова и факсът на УЕФА със сигурност е отекнал силно на Североизток. За Лудогорец вече не съществува друг сценарий, освен титла на всяка цена. А знаем какви са възможностите на лудогорската машина. Съмненията от последните дни за качеството на домакинската продукция в Коматево са само лек щрих в постановката, която недосегаемият е способен да организира, ако е поставен до стената.

А това по всичко личи, вече е факт. Насреща са един клуб и общност, възкръснали в пълната си цялост, възстановили ценностите и амбициите си, вдъхновени в очакване на нови инвазии в Милано, Прага, Рим и Лондон и на нови бляскави представления под европейските прожектори.

Стоян Генов, “Тема спорт”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *