Още от дете запали моето сърце…

Португалците в ЦСКА – много шум за нищо

ЦСКА привлече малка армия от 5-има португалци в началото на сезона, от която се очакваше да се превърне в ядрото на отбора и да е основна сила в халфовата линия и атаката. Нищо подобно обаче не се случи, дори точно обратното. Почти всички играчи от иберийската страна разочароваха с представянето си и останаха далеч от очакванията, които имаше към тях. Единственият, който се понрави със сравнително солидни изяви през цялата есен, бе Рубен Пинто (24 г.). Любопитното е, че той не е собственост на ЦСКА, а е под наем от Беленензеш до лятото.

Другите четирима, които са обвързани с армейците, обаче оставиха впечатления, които не се припокриха с предварителните нагласи. Легендата Димитър Пенев дори си позволи да разкритикува в няколко интервюта представянето на иностранците: „Те трябва да са по-отговорни към червената фланелка”, каза Пената. И част от играчите, които имаше предвид, вероятно са именно португалците.

Крилата Арсенио Нунеш (27 г.) и Диого Виана (26 г.) имаха моменти на проблясъци, но те бяха редки и недостатъчни. Виана тръгна силно с 5 гола в първите 7 мача, но от септември насам го няма никакъв и коефициентът му на полезно действие клони към нулата. Той завърши полусезона със суха серия без гол от над 11 часа, в които се отличи само с една асистенция.

Арсенио на моменти показваше добри идеи в изграждането на атаките. Но в повечето срещи така и не блесна и се сливаше със сивия фон, който представляваше отборът през есента.

Още по-разочароващо обаче бе представянето на вътрешния халф Давид Симао (26 г.) и най-вече на плеймейкъра Руи Педро (28 г.). Очакванията към Симао бяха доста високи предвид факта, че той се присъедини към отбора още по време на лагера в чужбина през лятото и направи сравнително пълноценна подготовка. В първите си няколко мача с червения екип той показа, че има талант и би могъл да е от полза в офанзивен план. След червения картон срещу Ботев на 1 октомври обаче формата му тръгна надолу. За капак се контузи в глезена в края на полусезона и може да пропусне известна част от подготовката.

Най-слабо пък бе представянето на Педро. Той дори не показа и проблясъци. Твърде бавен при отиграванията и с недобра физика, Руи бе неутрализиран от почти всеки отбор. От него се очакваше да гради атаките и да доставя завършващи пасове. Но Педро завърши полусезона с 11 мача, само един гол – срещу Берое (4:0), и без нито една асистенция! За офанзивен халф това е твърде разочароващо представяне. И той като Симао беше преследван от травми, като получи две разтежения. А към него очакванията бяха най-високи предвид визитката му. Той дойде в ЦСКА със самочувствието на играч, реализирал хеттрик в групите на Шампионската лига.

Така не е случайно, че всеки един от португалците е потенциален напускащ през зимата с изключение на Пинто. Петорката от Атлантика трябваше да се превърне в основна част от офанзивната мощ на ЦСКА, но вместо това май се оказа много шум за нищо.

„Тема спорт“

Харесай страницата на 7DniCSKA.bg във Фейсбук

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *