Само в 7DniCSKA.bg

Португалците в ЦСКА – много шум за нищо

7 Dni CSKA23.12.2016160

ЦСКА привлече малка армия от 5-има португалци в началото на сезона, от която се очакваше да се превърне в ядрото на отбора и да е основна сила в халфовата линия и атаката. Нищо подобно обаче не се случи, дори точно обратното. Почти всички играчи от иберийската страна разочароваха с представянето си и останаха далеч от очакванията, които имаше към тях. Единственият, който се понрави със сравнително солидни изяви през цялата есен, бе Рубен Пинто (24 г.). Любопитното е, че той не е собственост на ЦСКА, а е под наем от Беленензеш до лятото.

Другите четирима, които са обвързани с армейците, обаче оставиха впечатления, които не се припокриха с предварителните нагласи. Легендата Димитър Пенев дори си позволи да разкритикува в няколко интервюта представянето на иностранците: „Те трябва да са по-отговорни към червената фланелка”, каза Пената. И част от играчите, които имаше предвид, вероятно са именно португалците.

Крилата Арсенио Нунеш (27 г.) и Диого Виана (26 г.) имаха моменти на проблясъци, но те бяха редки и недостатъчни. Виана тръгна силно с 5 гола в първите 7 мача, но от септември насам го няма никакъв и коефициентът му на полезно действие клони към нулата. Той завърши полусезона със суха серия без гол от над 11 часа, в които се отличи само с една асистенция.

Арсенио на моменти показваше добри идеи в изграждането на атаките. Но в повечето срещи така и не блесна и се сливаше със сивия фон, който представляваше отборът през есента.

Още по-разочароващо обаче бе представянето на вътрешния халф Давид Симао (26 г.) и най-вече на плеймейкъра Руи Педро (28 г.). Очакванията към Симао бяха доста високи предвид факта, че той се присъедини към отбора още по време на лагера в чужбина през лятото и направи сравнително пълноценна подготовка. В първите си няколко мача с червения екип той показа, че има талант и би могъл да е от полза в офанзивен план. След червения картон срещу Ботев на 1 октомври обаче формата му тръгна надолу. За капак се контузи в глезена в края на полусезона и може да пропусне известна част от подготовката.

Най-слабо пък бе представянето на Педро. Той дори не показа и проблясъци. Твърде бавен при отиграванията и с недобра физика, Руи бе неутрализиран от почти всеки отбор. От него се очакваше да гради атаките и да доставя завършващи пасове. Но Педро завърши полусезона с 11 мача, само един гол – срещу Берое (4:0), и без нито една асистенция! За офанзивен халф това е твърде разочароващо представяне. И той като Симао беше преследван от травми, като получи две разтежения. А към него очакванията бяха най-високи предвид визитката му. Той дойде в ЦСКА със самочувствието на играч, реализирал хеттрик в групите на Шампионската лига.

Така не е случайно, че всеки един от португалците е потенциален напускащ през зимата с изключение на Пинто. Петорката от Атлантика трябваше да се превърне в основна част от офанзивната мощ на ЦСКА, но вместо това май се оказа много шум за нищо.

“Тема спорт”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *