Още от дете запали моето сърце…

Няма скандал между Ицо и Любо, Пенев може да поеме ЦСКА!

Един от най-гениалните български футболисти Петър Жеков в ексклузивно интервю пред ПИК разкри колко сериозен е конфликтът между Любослав Пенев и Христо Стоичков, кой е най-подготвеният треньор за ЦСКА в момента, какво ще решат от „Армията“ относно поста на наставник в клуба сега и как се става топ нападател?

Петър Петров Жеков е носител на Златната обувка – 1969 година. Голмайстор на елитното ни футболно първенство – рекордните 6 пъти. 5-кратен шампион на България с ЦСКА, голмайстор на най-силната ни кампания за европейско първенство през 1968 г., когато България стига до епични четвъртфинални с Италия. Първият и единствен засега, капитан на български отбор, играл на финал на голям турнир Олимпиадата в Мексико през 1968 година и прочие и прочие големи успехи. Петър Жеков разкрива пред медията ни интересни детайли за случващото се в ЦСКА и същността на играта.

– Здравейте, г-н Жеков, каква оценка ще дадете на годината на ЦСКА? Преход от „В“ група към Първа лига. Спечелване на Купата на България по-рано през годината и сега трето място във временното класиране на шампионата?

– Отборът върви в правилна посока. Сигурен съм, че за в бъдеще резултатите ще са по-добри. Трябва да се види дали някое от момчетата от школата и втория отбор може да подсили тима, или да се привлече някой класен футболист от чужбина, за да се вдигне класата на отбора. Сигурен съм, че резултатите ще са по-добри за в бъдеще и ЦСКА върви в правилна посока. Ние трябва сега да се сравняваме с Лудогорец и да се направи тим, който да е конкурентно способен на Лудогорец.

– Школата на ЦСКА е с успехи не само на родно, но и на световно ниво, възможно ли е отново от армейската школа да излязат футболисти на топ равнище?

– В школата се правят подобрения. Нужна е много сериозна работа. В отбора се правят стъпки, за да имаме силни юноши. Има треньори, на които ръководството има доверие, подобрения по базата. Въпрос е на много работа.

– Българин или чужденец е по-удачен вариант за наставник на ЦСКА?

– Треньор на ЦСКА трябва да е българин. По-добър вариант е български наставник да води клуба.

– Ще назовете ли кой е най-подготвеният наставник според вас, към момента за ЦСКА?

– Най-подготвеният треньор за отбора е Любослав Пенев. Но аз съм сигурен, че сега ще остане начело на тима сегашният наставник Белчев. В това съм сигурен, така ще преценят.

– Визира се, че конфликт между Христо Стоичков и Любослав Пенев е в основата „Ел Голеадор“ да не се завръща на „Армията“?

– Няма голям конфликт между Пенев и Стоичков. Любослав може да е имал някакъв важен ангажимент, работа и затова да не участва в юбилейния мач на Стоичков.

– Могат ли Стоичков и Пенев да преодолеят този възникнал проблем в отношенията между двамата и в името на ЦСКА да работят заедно за бъдещи успехи на клуба. При евентуално завръщане на Любослав на „Българска армия“?

– Сигурен съм, че в бъдеще могат да се разберат помежду си и да работят за успехите на ЦСКА.

– В момента родният футбол не се намира в най-добрите си времена, кой трябва да стане Футболист на годината?

– По-добре е да бъде избран играч със заслуги във вътрешния шампионат, а не заради представяне с националния отбор, резултатите, които постигаме в националния тим сега не са барометър за отличие. Не следя много играчите в момента, име не бих посочил.

– Вие сте един от най-класните нападатели въобще във футболната история, какъв съвет бихте дал на сегашните атакуващи футболисти? Наскоро дори собственикът на ЦСКА г-н Гриша Ганчев заяви, че в отбора няма изявен голмайстор.

– Нужна е много индивидуална работа. Преди играчи като Пенев и Костадинов ги държахме на стадиона от 8:00 часа до 20:00 вечерта. Трябват двуразови тренировки, постоянно усъвършенстване, дори триразови тренировки. Да се разиграват игрови ситуации, ние това сме го правили с часове, ежедневно. В момента нападателите нямат постановка на удара, не знаят как да застанат, по какъв начин да си държат опорния крак и как да нанесат голов удар. Както се казва, често шутират така, че после децата, които гонят топките, трудно могат да ги намерят…

Харесай страницата на 7DniCSKA.bg във Фейсбук

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *