Само в 7DniCSKA.bg

100 години от раждането на човека, който превърна ЦСКА в сила №1 в света!

7 Dni CSKA05.01.2017873

Днес се навършват 100 години от раждането на генерал Добри Джуров.

И тъй като един клуб трябва да тачи най-великите си хора, всеки един цесекар е хубаво днес да отдаде почит на бай Добри. Като разкаже на хлапето или младежа до него кой е генерала.

Как най-лесно да го направи ли? Ами като му каже, че благодарение на 40-годишната упорита работа на Добри Джуров, ЦСКА стана най-великия спортен клуб в света!

Не, това не е изхвърляне, а факт! Няма Реал Мадрид, няма Барселона, няма Милан, няма Пенярол. Имаше само ЦСКА! Единственият клуб в света по времето на Джуров с толкова много олимпийски, световни и европейски шампиони, с три отбора по волейбол носители на КЕШ, с още два с КНК, с двукратен полуфиналист по футбол в турнира на шампионите, клуб с хиляди медали!

И не на последно място – човек, който до сетния си дъх се бореше срещу “демократичните” напъни ЦСКА да бъде убит!

А какъв е бил Добри Джуров може би най-добре може да каже неговата дъщеря Аксиния Джурова:

Беше строг, но справедлив, каляваше ни непрекъснато да издържаме на студ, нещо, което лично трудно постигах, обожаваше футбола и спорта въобще. Имаше много строг, спартански режим – ставаше сутрин рано, можеше да си свериш часовника по него, тичаше на стадиона, по-късно започна да играе тенис, правеше дълги планински преходи с нас и с випускниците от армията и като си помисля само как тогава нямаше тези дрехи, се чудя как не сме били непрекъснато болни. Не даваше да се оплакваме, дори и нещо да ни боли. Обичаше в малките часове, в които си беше в къщи, да играе с нас – да се борим, да свири на хармоника и дудук. Татко беше спартанец и съм благодарна за начина, по който ни възпита и подготви за изпитания, каквито животът не ни спести, наравно с радостите.

3 коментара

 • ЦСКА България

  05.01.2017 at 22:14

  Четете и помнете! ПОКЛОН АРМЕЙСКИ ГЕНЕРАЛЕ !!!
  ЦСКА – ЗАВИНАГИ !!!

  Reply

 • az67

  06.01.2017 at 0:08

  Велик Армеец с главно А,и истински генерал(армейски при това),а не като сегашните генерали(тикви с главно Т) !!! Поклон.

  Reply

 • Георги Тошев

  08.01.2017 at 8:20

  Навършват се 101 години ,но всичко останало е точно ! Трябва да помним историята си , за да преодолеем ситуации като сегашното разделение на публиката , постигнато с дълги години труд от враговете на отбора ни . Кур за леWCки ! Кур за Домуз ! Само ЦСКА !

  Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *