Още от дете запали моето сърце…

Защо бе назначен Стамен Белчев? Отговорът от Георги Атанасов

ЦСКА изпрати сладко-горчива година. Купата, спечелена пред 35 000 зрители с изходна точка от трета дивизия, ще остане в историята, наред със завръщането в елита след репресията срещу клуба. През 12-те изминали месеца за пореден път се доказа вечността на марката „ЦСКА”, тъй като отборът пак бе безапелационен лидер по зрителски и телевизионен рейтинг. Българският футбол продължава да се храни с дивидентите от армейците, а ЦСКА осмисля битието на този спорт у нас със своята уникална харизма.
Но не всичко беше цветя и рози и втората половина от 2016 година го доказа. Завръщането в Първа лига определено не мина по мед и масло. Грешките си проличаха в определени моменти, когато поради липса на класа или манталитет, ЦСКА не успя да вземе задължителни точки. Не мисля обаче, че можем да говорим за грешки в селекцията, тъй като две седмици преди началото на първенството още не се знаеше дали клубът ще се завърне в елита.
В крайна сметка 2016 година достави много емоции на червената общност, а успехите през пролетта ще останат най-ярко в съзнанието.

ТРЕНЬОРЪТ
Постоянното назначение на Стамен Белчев е разумен и логичен ход, с оглед впечатленията от края на есенния полусезон. А и приоритетите на ЦСКА в момента изискват най-вече стабилизация на клуба. Гриша Ганчев прави точно това – хвърля много усилия в подобряването на базата и съживяването на школата. Естествено, върви и постоянен процес на селекция, с всички рискови неизвестни около тази материя.
Но фундаменталните промени на „Армията” в последните месеци ми дават основание да смятам, че дългосрочна треньорска номинация трябва да дойде, след като клубът си стъпи здраво на краката. В противен случай може да се получи така, че за отрицателно време да бъде изхабен сериозен професионалист, без да се постигне очаквания ефект. Примери в това отношение – с лопата да ги ринеш. И до днес пред очите ми е големият италиански специалист Луиджи Симони. Той бе ангажиран на „Армията” преди около 15 години в една хаотична и непрофесионална среда, захвърлен в джунглата на българския футбол. И в крайна сметка носителят на Купата на УЕФА с Интер Милано си тръгна безславно и тъжно.
Аз съм убеден, че голямо треньорско име неизбежно ще акостира на „Армията”. Но клубът първо трябва да стъпи на здрава основа, с визия за бъдещето. В този преходен период Стамен Белчев може да се справи добре и вярвам, че ще е от полза на ЦСКА. Това е един уникален шанс за него.

СЕЛЕКЦИЯТА
Задължително е новите футболисти през зимата да подобрят игровия облик на ЦСКА. Но в момента не бих казал, че класирането на отбора е фатално. Не е реалистично да се разчита на титла веднага след завръщането в елита. Това го твърдя с оглед всичките сътресения, които преживя клубът през последните години. Иначе е ясно – за ЦСКА всичко друго освен първото място е статистика. Дали е втори, трети или четвърти, не е толкова съществено в момента.
Със селекцията трябва да се действа разумно и спокойно, като се мисли в дългосрочен план. Не бива да се прескачат етапи и да се изпада в нездрава емоция, защото паниката винаги е най-лошият съветник.

ПРИОРИТЕТИТЕ ПРЕЗ 2017 Г.
Тази година трябва да е брънка от предстоящите успехи пред клуба. Нужно е все така да се работи усилено по подобрението на базата, развитието на школата и подсилването на отбора. Класирането за евротурнирите е по подразбиране. В крайна сметка голямата цел трябва да е ЦСКА да се приближи максимално към историческото си призвание – титлата. Не непременно днес или утре, но в средносрочен план, т.е. след една или две години.
До този момент Гриша Ганчев изпълни всичките си ангажименти към червената общност и съм убеден, че през 2017 г. ще продължи по същия начин. Всичко, което бе нужно за спасението на клуба, бе направено от него.

ГЕОРГИ АТАНАСОВ

Харесай страницата на 7DniCSKA.bg във Фейсбук

3 коментара

 1. ЦСКА България
  05.01.2017 - 22:30

  По- право, по- ясно и по- точно, никой друг не може да го каже! Великан си, Жоро! Ти трябва да заемеш длъжност ЦСКА, веднага и пожизнено!

  Reply
 2. MAK
  06.01.2017 - 13:23

  Браво, г-н Атанасов, напълно съм съгласен с Вас. Радвам се, че Ви има и че сте с армейско сърце.

  Reply
 3. ЦСКА-БЪЛГАРИЯ
  10.01.2017 - 14:02

  АДМИРАЦИЙ ЗА ЖОРО
  ЕДИН ИСТИНСКИ АРМЕЕЦ,
  КОЙТО НЕ ГО Е СТРАХ ДА КАЗВА ИСТИНАТА,ДАЖЕ И ТЯ ДА БОЛИ.
  ТОЕСТ НИЕ ВСИЧКИ АРМЕЙЦИ(ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ СМЕ ТАКИВА)

  ЦСКА Е РЕЛИГИЯ
  ЦСКА Е ЛЮБОВ
  ЦСКА Е НАЧИН НА ЖИВОТ
  ЗА ВСЯКО ДЕТЕ КОЕТО Е ОТ ЦСКА ТОВА Е ПЪРВАТА ЛЮБОВ КОЯТО Е ДО КРАЯ НА ДНИТЕ МУ.
  ЗАТОВА НИЕ СМЕ НАЙ ВЕЛИКИЯТ ОТБОР В БЪЛГАРИЯ

  Reply

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *