Само в 7DniCSKA.bg

Защо бе назначен Стамен Белчев? Отговорът от Георги Атанасов

7 Dni CSKA05.01.2017293

ЦСКА изпрати сладко-горчива година. Купата, спечелена пред 35 000 зрители с изходна точка от трета дивизия, ще остане в историята, наред със завръщането в елита след репресията срещу клуба. През 12-те изминали месеца за пореден път се доказа вечността на марката „ЦСКА”, тъй като отборът пак бе безапелационен лидер по зрителски и телевизионен рейтинг. Българският футбол продължава да се храни с дивидентите от армейците, а ЦСКА осмисля битието на този спорт у нас със своята уникална харизма.
Но не всичко беше цветя и рози и втората половина от 2016 година го доказа. Завръщането в Първа лига определено не мина по мед и масло. Грешките си проличаха в определени моменти, когато поради липса на класа или манталитет, ЦСКА не успя да вземе задължителни точки. Не мисля обаче, че можем да говорим за грешки в селекцията, тъй като две седмици преди началото на първенството още не се знаеше дали клубът ще се завърне в елита.
В крайна сметка 2016 година достави много емоции на червената общност, а успехите през пролетта ще останат най-ярко в съзнанието.

ТРЕНЬОРЪТ
Постоянното назначение на Стамен Белчев е разумен и логичен ход, с оглед впечатленията от края на есенния полусезон. А и приоритетите на ЦСКА в момента изискват най-вече стабилизация на клуба. Гриша Ганчев прави точно това – хвърля много усилия в подобряването на базата и съживяването на школата. Естествено, върви и постоянен процес на селекция, с всички рискови неизвестни около тази материя.
Но фундаменталните промени на „Армията” в последните месеци ми дават основание да смятам, че дългосрочна треньорска номинация трябва да дойде, след като клубът си стъпи здраво на краката. В противен случай може да се получи така, че за отрицателно време да бъде изхабен сериозен професионалист, без да се постигне очаквания ефект. Примери в това отношение – с лопата да ги ринеш. И до днес пред очите ми е големият италиански специалист Луиджи Симони. Той бе ангажиран на „Армията” преди около 15 години в една хаотична и непрофесионална среда, захвърлен в джунглата на българския футбол. И в крайна сметка носителят на Купата на УЕФА с Интер Милано си тръгна безславно и тъжно.
Аз съм убеден, че голямо треньорско име неизбежно ще акостира на „Армията”. Но клубът първо трябва да стъпи на здрава основа, с визия за бъдещето. В този преходен период Стамен Белчев може да се справи добре и вярвам, че ще е от полза на ЦСКА. Това е един уникален шанс за него.

СЕЛЕКЦИЯТА
Задължително е новите футболисти през зимата да подобрят игровия облик на ЦСКА. Но в момента не бих казал, че класирането на отбора е фатално. Не е реалистично да се разчита на титла веднага след завръщането в елита. Това го твърдя с оглед всичките сътресения, които преживя клубът през последните години. Иначе е ясно – за ЦСКА всичко друго освен първото място е статистика. Дали е втори, трети или четвърти, не е толкова съществено в момента.
Със селекцията трябва да се действа разумно и спокойно, като се мисли в дългосрочен план. Не бива да се прескачат етапи и да се изпада в нездрава емоция, защото паниката винаги е най-лошият съветник.

ПРИОРИТЕТИТЕ ПРЕЗ 2017 Г.
Тази година трябва да е брънка от предстоящите успехи пред клуба. Нужно е все така да се работи усилено по подобрението на базата, развитието на школата и подсилването на отбора. Класирането за евротурнирите е по подразбиране. В крайна сметка голямата цел трябва да е ЦСКА да се приближи максимално към историческото си призвание – титлата. Не непременно днес или утре, но в средносрочен план, т.е. след една или две години.
До този момент Гриша Ганчев изпълни всичките си ангажименти към червената общност и съм убеден, че през 2017 г. ще продължи по същия начин. Всичко, което бе нужно за спасението на клуба, бе направено от него.

ГЕОРГИ АТАНАСОВ

3 коментара

 • ЦСКА България

  05.01.2017 at 22:30

  По- право, по- ясно и по- точно, никой друг не може да го каже! Великан си, Жоро! Ти трябва да заемеш длъжност ЦСКА, веднага и пожизнено!

  Reply

 • MAK

  06.01.2017 at 13:23

  Браво, г-н Атанасов, напълно съм съгласен с Вас. Радвам се, че Ви има и че сте с армейско сърце.

  Reply

 • ЦСКА-БЪЛГАРИЯ

  10.01.2017 at 14:02

  АДМИРАЦИЙ ЗА ЖОРО
  ЕДИН ИСТИНСКИ АРМЕЕЦ,
  КОЙТО НЕ ГО Е СТРАХ ДА КАЗВА ИСТИНАТА,ДАЖЕ И ТЯ ДА БОЛИ.
  ТОЕСТ НИЕ ВСИЧКИ АРМЕЙЦИ(ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ СМЕ ТАКИВА)

  ЦСКА Е РЕЛИГИЯ
  ЦСКА Е ЛЮБОВ
  ЦСКА Е НАЧИН НА ЖИВОТ
  ЗА ВСЯКО ДЕТЕ КОЕТО Е ОТ ЦСКА ТОВА Е ПЪРВАТА ЛЮБОВ КОЯТО Е ДО КРАЯ НА ДНИТЕ МУ.
  ЗАТОВА НИЕ СМЕ НАЙ ВЕЛИКИЯТ ОТБОР В БЪЛГАРИЯ

  Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *