Само в 7DniCSKA.bg

Явор Божинов: И футболистите ни от втори клас трябва да знаят какво е ЦСКА

7 Dni CSKA28.01.20171490

Треньорът на набор 2008 от школата на ЦСКА Явор Божинов даде интервю за 7dniCSKA.bg. Той тренира най-малките в ДЮШ на „армейците” и е изключително благодарен за възможността да работи в най-успешният български футболен клуб.

Яворe, може ли разкажеш малко повече за това откога си клуба? Как беше назначен и в кое първенство участват твоите футболисти?
– В ЦСКА съм от лятото на миналата година, по-точно от август 2016. Получих предложение да поема най-малките, за което благодаря за доверието на всички ръководители в отбора, надявам се, че не ги разочаровам с работата си. Състезаваме се в първенството на София по футбол 5.

Започнахте ли вече подготовка с твоите момчета и какви са краткосрочните планове за тази формация на ЦСКА?
– Да започнахме в понеделник. В края на този месец ще участваме и на турнир, който ще се проведе в София.

Какъв е този турнир и какви са вашите очаквания за представянето на отбора в него?
– Турнирът е за деца родени 2007 и 2008. По всяка вероятност ще участваме само с деца, родени през 2008. До момента сме играли само футбол 5 (пет човека в отбор), но този турнир ще се проведе във формат Футбол 7. Това ще бъде ценен опит за децата, които през следващата година ще играят в първенство по футбол 7.

Притесняваш ли се от това, че работиш с най-малките деца в ДЮШ на ЦСКА? Треньорството е свързано с много повече отговорности.
– Не, изобщо не се притеснявам. Даже съм изключително радостен, че работя именно с тях. Имах възможността аз да събера този набор и съм много доволен от отдадеността на децата. Дори в сегашните студени дни се събираме и тренираме. Всички имат огромно желание и независимо, че са едва втори клас осъзнават какво е да си в ЦСКА. Отговорност на треньора е не само да научи детето да играе футбол, но и да го възпитава. Смятам, че в това отношение се справяме добре.

На какво държиш най-много в твоя отбор?
– На първо място да сме добър колектив. Искам всяко дете да бъде приятел с всеки. Не обичам подигравките. Освен това много държа на уважението помежду ни, но и уважение за съперниците срещу, които играем. След мач, независимо дали сме спечелили или загубили, настоявам децата първо да поздравят съперника. Също много държа на дисциплината, защото без нея няма как да има успех в един отбор. Все пак обаче не забравям, че работя с малки деца, при които е задължително да се учим на новите неща по забавен начин. От футболната гледна точка е ясно – искам всеки да овладее възможно най-много похвати и да виждам постоянно израстване в това отношение.

– Школата на ЦСКА премина през много трудности в последните години. Имаш ли уверението на ръководството, че повече няма да има проблеми и, че всичко ще бъде наред?
– В момента в школата всичко е наред. Мога да кажа, че треньорският колектив е на много високо ниво. Отскоро разполагаме и с методист – Митко Джоров, който много помага на всички треньори в школата и на кондиционен треньор – Марио Митов. Двамата са от голяма полза за ДЮШ на ЦСКА. Имаме много добри условия за работа с юношите на Армията и самите деца виждат, че при нас има пособия, които не се използват в много други школи.

Правилна политика ли води ЦСКА спрямо своите юноши? И по-точно налагането им в представителните формации на отбора?
– Аз съм далеч от първия и втория отбор, но мисля че ще се дава голям шанс на юношите на клуба. Все пак обаче за да получиш шанс трябва да си го заслужиш. Сигурен съм, че който показва нужните качества, ще има възможността да играе с фланелката на ЦСКА.

Какво е мнението ти за настоящия представителен отбор на ЦСКА?
– Мисля че се работи по най-добрия начин и се постигат добри резултати. Не се съмнявам, че в най-скоро време ЦСКА ще е шампион и ще играе в европейските клубни турнири.

Какво за теб е ЦСКА?
– ЦСКА за мен е любов. Още преди да стана ученик ходех на Армията да гледам двубоите на ЦСКА. Фен съм на отбора през целия си съзнателен живот.

Какво си пожелаваш в началото на треньорската си кариера?
– Желанието ми е да се развивам постоянно и като личност, и като треньор. Гордея се, че работя в ЦСКА и винаги ще давам най-доброто от себе си за този клуб.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *