Само в 7DniCSKA.bg

Идва пролетта на по-младия ЦСКА!

7 Dni CSKA24.01.2017471

Дежавю. ЦСКА стартира и лятната предсезонна подготовка също толкова ударно, колкото започва и зимната. В началото на юли 2016 година червените победиха в Австрия полския шампион Легия Варшава с много силна игра. Нунеш вкара гол, Виана удари греда, a Преслав Йорданов, Кулма и Десподов бяха много близо до попадението. Поляците пък имаха на практика едно по-чисто положение за целия мач.

Няколко месеца по-късно ЦСКА буксуваше срещу Верея, Пирин и Дунав, а Легия излезе от групите на Шампионска лига, където записа на сметката си шеметно равенство 3:3 с Реал Мадрид.

Сега армейците подчиниха един от големите руски клубове Локомотив Москва със същата категоричност, с която преди малко повече от половин година пребориха Легия. И отново почти не допуснаха сериозни опасности пред вратата си. При това, не малка част от състава за онзи впечатляващ двубой, се появи на терена и срещу московчани – Китанов, Чорбаджийски, Дюлгеров, Нунеш, Виана, Преслав Йорданов, Стойчо Атанасов, Александър Георгиев, Никола Колев, Кулма и Десподов записаха минути срещу Локомотив. Това вече говори за изграждането на някакво постоянно ядро от изключително нехомогенната смес, която съставляваше ЦСКА през лятото.

И може би тук се крие първата от добрите новини за червените привърженици. Другата е ясна – престижната победа със сигурност е предизвикала широки усмивки сред тях. Но, точно поради

аналогията с
летните
резултати

(включително победата над Интер) и последвалите разочароващи игри в първенството, сега най-малко е време за фанфари от подобни резултати. Позитивите за ЦСКА са на друго място.

Отдавна клубът не е разполагал с подобен богат ресурс от млади играчи, повечето от които с впечатляващ за родните стандарти потенциал. Един от тези, които приковават вниманието определено е Никола Колев, който след силните си игри за дублиращия състав получи шанс и в първия отбор в последните кръгове на есенния полусезон. Естествено, шансът му бе даден от Стамен Белчев, но заслуга за това Колев отново да е първи избор в средата на терена, има и самият играч. Изключително старателен, енергичен и деен както в атаките, така и в дефанзивните отборни действия. До голяма степен той бе

един от
двигателите

на позитивната промяна в облика на отбора в последните четири есенни кръга. Сега обаче Никола не може да се обляга удобно на положителните коментари – той е в позиция да се доказва във всеки един мач. Очевидно ще има тази възможност в бъдеще, защото е ясно, че Белчев започна срещата с Локомотив Москва с потенциалния към момента титулярен състав за пролетния полусезон. И младият халф определено е част от представата на треньора за него. При 21-годишният полузащитник има два по-съществени проблема. Единият е свързан с липсата на добри шутьорски способности, а другият с физиката му. Колев не е вкарал нито един гол в 60-те си мача в елитната дивизия, което е притеснително за халф. Асистенциите му на ниво Първа Лига също са твърде малко.

Но така или иначе добрите изяви на Никола Колев със сигурност работят в услуга и на другите младоци в състава. Вън от съмнение е, че дори с трима или четирима играчи около 20-те години в постоянния състав, ЦСКА едва ли ще отстъпи от настоящата си позиция в класирането. Затова пролетният полусезон изглежда като най-подходящото време младата вълна да получи по-сериозна роля в състава. А и откакто Белчев пое първия отбор, формата на някои от младоците тръгна във възходяща посока. Впечатляващ е прогресът при Кирил Десподов. При Христо Янев той беше неориентиран, а при Йорданеску не получаваше достатъчно шанс. Откакто Белчев пое тима, Десподов за кратко време се преобрази и отново е на верния път. Впечатляваща бе лекотата, с която финтираше и надбягваше клетите защитници на Локо Москва. Ако Десподов беше ново попълнение, щяхме със сигурност да констатираме, че
ЦСКА се е
сдобил с
повече
острота

на фланга. Е, той е вече половин година част от армейския клуб, но изглежда така, сякаш сега започва пълноценният му престой при червените.

Освен Колев и Десподов, готов за повече шанс в първия състав е хитът от лятната подготовка Стойчо Атанасов. Контузията, която го сполетя през есента, наложи привличането на Манолев, но, за никого не са тайна амбициите на опитния десен защитник за трансфер в чужбина. Така че от лятото ЦСКА най-вероятно ще има нужда от нова опция за десния бек. И няма защо да я търси на пазара, Стойчо ще е готов за титулярния пост, ако продължава да се развива в същата посока.

Какво да кажем за Тонислав Йорданов? Гол шедьовър в дебютния си мач с мъжкия тим… Това момче, което притежава безусловен талант, трябва да подобри работоспобността и хъса си и ще има сериозни перспективи за голямо развитие. Не малко специалисти виждат в него качества сходни с тези на Димитър Бербатов. Такива сравнения, особено предвид настоящото ниво на футбола ни, по-скоро предизвикват ехидни усмивки. Но, същите невярващи погледи и присмехулни подмятания имаше и когато Димитър Пенев извади отнякъде височкото бледо и слабичко момче, и не се притесни рано-рано да го хвърли в сблъсъци с Нюкасъл, например. Не чакаше да навърши 25 години, за да „стане готов за големия футбол“. Такива бяха случаите още с Мартин и Стилян Петрови. Никой не може да ни гарантира, че в годините, в които родните треньори отказваха да дават шанс на играчи около и под 20-ата година, не са

пропилени още
много таланти

като Бербо, Марто и Стилян. Искат се обаче смели хора, които да попаднат на точното място в точното време. Е, в момента ЦСКА е мястото с най-голяма концентрация на младежки талант, а времето през пролетния полусезон е по-подходящо отвсякога за даване на шанс и повече игрови минути за младоците. Остава да видим докъде ще стигне смелостта на Стамен Белчев. Засега той дава индикации, че може да свърши много добра работа и да намери баланса в състава, съчетан с укрепването на колектива.

 

ТЕМА СПОРТ

коментар

  • Baev

    24.01.2017 at 22:13

    Много прецизен анализ ! Браво на автора.

    Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *