В мача на годината се видя: Копенхаген не може никога да стигне популярността на ЦСКА

7 Dni CSKA11.08.201830180
ЦСКА - Копенхаген, Лига Европа, Стивън Перейра

Голям мач пред голяма публика, това е меродавната оценка за ЦСКА – Копенхаген. 26 хиляди на 9 август, точно в разгара на отпускарския сезон, това наистина беше впечатляващо. И още поне един милион предпочели излъчването по БНТ, още един гениален ход на ЦСКА да бъде осигурено максимално покритие на огромния зрителски интерес.

Въобще бяха използвани всички предпоставки

за създаване на спектакъл

И такъв се получи. И заради огромната амбиция на играчите на ЦСКА, и заради безспорно високата класа на съперниците от Копенхаген. За които задължително трябва да се напише, че бяха взели мача супер насериозно. Никакви ротации и никакво пестене на сили от страна на датчаните. Те бяха пристигнали, за да вземат максималното. Но в първите 20 минути домакините успяха напълно да разбият хомогенността на тяхната първоначална стратегия. И тези 20-25 минути ще останат като сладка омая за привържениците на ЦСКА. Защото в тях отборът им напълно надигра един елитен европейски тим. Но за тяхно съжаление футболният мач продължава 90 минути и в него се случват всякакви непредвидени ситуации.

Една неумишлена грешка на Чорбаджийски преобърна каруцата. Няма съмнение, че в удара на защитника нямаше умисъл, но той даде достатъчно основание на белгийския арбитър да покаже картон с червен цвят. И в следващите 50 минути се игра съвсем различен мач. С убийствено превъзходство на гостите и за кономерен пълен обрат в резултата. Дошъл след още една детинщина на Десподов, чиято глупава постъпка пък даде основание за отсъждане на дузпа. Трябва да се отчете, че и при двете решаващи ситуации реферът си беше осигурил най-добрата видимост. Дори и при наличие на видеоповторение, той едва ли би сменил първоначалната си позиция. Не така стояха нещата с една върната топка към вратаря на Копенхаген, след която задължително трябваше да последва двоен удар, но незнайно защо реферът не реагира?! Оттам нататък вече е въпрос на интерпретации. И на съжаление, че мачът тръгна в друго русло. Дори и спрямо обикновената логика е ясно, че ЦСКА не е отбор, който може да играе успешно в глуха защита. И защото футболисти като Мауридес, Десподов, Джеси, Тиаго, Жоржиньо въобще не са пригодени за игра във фаза защита. Просто нямаше как датчаните да не се възползват от тези малки подробности.

Не е въпрос на интерпретация обаче показаното от Копенхаген на терена. Те наистина са много силен отбор и много добре структуриран клуб. Далеч напред във всяко отношение спрямо нашата родна действителност. От тази гледна точка

видяното на терена е напълно закономерно

Но ЦСКА има само едно предимство и върху това си заслужава да се съсредоточат. Копенхаген не може никога да стигне популярността на ЦСКА и ресурса от подкрепа. Това се видя в четвъртък – 26 хиляди на стадиона и над 300 хиляди лева в касата на ЦСКА. Да си представим, че това се повтаря циклично 20 пъти в годината и сами може да си отговорите какви перспективи има такъв футболен клуб. Следват обаче задължителните Нота. В какво първенство играе ЦСКА, какви са възможностите за добри трансфери, какво е дереджето на юношеския ни футбол. Все фактори, които накрая играят и на терена. И, както се казва, по-добре постлалият си печели! Все пак в тима на Копенхаген имаше цели 6 датчани, а в този на ЦСКА стартираха 3-ма българи. И може би стана добре, че заради обстоятелствата видяхме Ангел Лясков, който ни върна надеждата, че и от блатото на бг футбола могат да излизат още таланти. Момчето се раздаде, а в неговата зона бе най-голямото струпване на сила и мощ от страна на Копенхаген.

Има и реванш и надеждата за червените привърженици все още не е умряла. Но дори да се стигне до логичното, участието на ЦСКА в Европа трябва да се отчете като отлично. Отборът стигна трети кръг, където дава голяма битка на най-силния скандинавски клуб. Задължително трябва да се отчетат и непредвидените обстоятелства. Буквално половин дузина контузени и наказани основни футболисти – Манолев, Бодуров, Малинов, Енрике, в последния момент и Жеферсон. В хода на мача отпадна и Джеси. Половин отбор на практика не бе на разположение на Ел Маестро. Датчаните нямаха нито един кадрови проблем за този мач. А те са отбор, който поставям като класа в Лига Европа до Аталанта, Бордо, Севиля, Лайпциг, все представители на най-големите клубни първенства в Европа.

Хипотетични шансове все още има, но

погледът трябва да е към бъдещето

А в ЦСКА могат да си го направят светло, ако примерно се поучат от примера на Копенхаген. Които залагат на една концепция и един треньор за дълго време. Ел Маестро може да стане за червените еквивалента на Солбакен. Неговият бивш отбор Търнава в момента прави фурор и вероятно ще стигне до плейофа за влизане в Шампионската лига. Ако за една година направи в ЦСКА същото, то следващото лято ще се берат сладки плодове. Този младеж с “единствената” риза не е случаен. Той има съвсем различен, модерен прочит върху материята. И в първите 20 минути на мача надигра старата лисица Солбакен. И след много работа в следващите 10 месеца може да го прави срещу големите клубове и в 90 минути. Както се казва, пътят е дълъг, но накрая те очаква сладка награда.

“Тема спорт”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *