Честитит юбилей! 70 години от първата титла на ЦСКА

7 Dni CSKA09.09.20182300
0909_3vjs0

Днес се навършват 70 години от спечелването на първата шампионска титла на ЦСКА. На 9 септември 1948 г. армейците побеждават Левски с 3:1 в мач реванш от републиканското първенство и стават шампиони. Това се случва само 4 месеца след основаването на клуба на 5 май.

Първият двубой за титлата завършва 2:1 за сините. Попадението, което носи титлата на ЦСКА при победата в реванша с 3:1, е дело на първия капитан на отбора Нако Чакмаков в последните секунди на срещата. Другите два гола за армейците на стадион „Юнак“ реализира Димитър Миланов.

Червените повеждат в решителната среща още във втората минута с красиво изпълнение на Миланов, който преодолява националния вратар Апостол Соколов. В 17-ата минута Борислав Цветков изравнява. В 69-ата обаче Миланов покачва на 2:1, преди Чакмаков да оформи крайния резултат и да донесе първата шампионска титла на ЦСКА.

Именно Чакмаков е човекът, който води спортно-техническите тренировки в първия сезон, докато Константин НиколовЗамората се занимава с физическата подготовка на тима.

След големия успех футболистите на ЦСКА са понесени на ръце от ентусиазираната публика. Новите герои са приветствани по улиците на София, а след това показват трофея от балкона на Военния клуб в столицата. Нито един от участниците вече не е между живите, но те отварят първата златна страница в славната история на ЦСКА.

Съставът на армейците в решителния мач: Стефан Геренски, Борислав Футеков, Манол Манолов, Димитър Цветков, Никола Алексиев, Нако Чакмаков, Димитър Миланов, Стойне Минев, Стефан Божков, Никола Божилов, Кирил Богданов.

Всички играчи на ЦСКА през първия шампионски сезон: Борислав Футеков, Стефан Божков, Нако Чакмаков, Никола Божилов, Димитър Цветков, Тодор Такев, Джино Александров, Манол Манолов, Стефан Геренски, Стойне Минев, Никола Алексиев, Димитър Миланов, Кирил Богданов, Михаил Михайлов, Христофор Прокопиев, Асен Рангелов

„Тема спорт“

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *