Георги Атанасов направи дисекция на новите в ЦСКА и отсече: Неделев би паснал като дялан камък

7 Dni CSKA11.09.201825570
Ботев (Пловдив) - ЦСКА, Мауридес Роке Жуниор, Тодор Неделев

Популярният спортен журналист Георги Атанасов направи анализ на лятната селекция на ЦСКА. Дотук армейците привлякоха 8 нови, като евентуално ще вземат още едно попълнение през тази седмица.

Селекцията в български условия често е лотария. В подкрепа на това твърдение можем да посочим прекрасни попадения като Каранга и Мауридес в ЦСКА или Дембеле, Гари Родригес и актуалния Обертан на „Герена“. Тепърва предстои да видим дали ЦСКА ще удари джакпота с лятната селекция, или ще изтегли къса клечка.

Първите впечатления, близо 2 месеца след началото на сезона, все пак са положителни, най-вече що се отнася до Мауридес. Интересни попълнения изглеждат също крилото Жоржиньо, нападателите Евандро и Али Соу, опорният халф Бикел и бранителят Секулич. Вратарят Стипица и защитникът Перейра на този етап остават енигма.

Прави впечатление, че като титуляри се наложиха трима от новите – Мауридес, Секулич и Жоржиньо. Тук обаче трябва да се отбележи много солидното българско ядро в състава – Чорбаджийски, Бодуров, Малинов, Десподов, по стечение на обстоятелствата и Лясков, а да не забравяме и Манолев, който тепърва ще получава повече минути. Това солидно родно присъствие стеснява периметъра за изява на чужденците сред стартовите 11.

Безспорният удар в лятната селекция е Мауридес, но за другите нови все още е малко рано за крайни оценки. Бикел показва много солидна игра в дефанзивно отношение и при притежанието на топката, влиза здраво в единоборствата и има нелош поглед върху играта. Той разполага с потенциала да се окаже попадение.

Повече очаквах от Секулич, който дойде със солидна визитка от Слован Братислава. Би трябвало да има по-сериозно присъствие и влияние върху играта. Може би все още се нуждае от адаптация. На неговия пост като десен бек преди малко повече от десетилетие в ЦСКА играеше друг словашки национал – Радослав Забавник, но на този етап по никакъв начин не може да се говори за сравнение между двамата. Забавник бе на доста по-високо ниво и това си пролича още от първите му мачове. Той вкара победен гол още при дебюта си за ЦСКА в първенството.

Жоржиньо направи много силно включване в началото на сезона. Контузията, която му причини халфът на Славия Шоколаров, обаче го извади от ритъм. Сега му е нужно време, за да се върне на своето равнище отпреди травмата, но Жоржиньо безспорно има качества. Същото се отнася и за Евандро, който даде добра заявка в Копенхаген с майсторския си гол от европейска класа. Доста интересно попълнение е и Али Соу, последният нов на този етап. Гамбиецът идва след впечатляващо представяне в Албания и не бива да гледаме със снизхождение на този факт. Да вкараш 21 гола не е лесно никъде в Европа. Соу предлага интересни опции пред атаката на ЦСКА.

Прави впечатление, че през лятото дотук не бе привлечен плеймейкър и това изглежда няма да се случи до зимата. За сметка на това бяха взети трима централни нападатели. Въпреки това не смятам, че се получава дисбаланс и веднага ще се аргументирам защо. Да, Мауридес е стопроцентов таран. Но Евандро, а както изглежда и Соу, са по-различен тип нападатели, те са пораздвижени и най-вече могат да действат на повече от една позиция. Евандро е способен да играе като втори нападател, а Соу е бил използван като крило. Тази тяхна поливалентност предлага доста опции. Видяхме също, че и Джеси игра зад нападателя, така че ЦСКА изобщо не е ограничен откъм варианти в атака.

Да не забравяме също, че от „Армията“ потвърдиха официално за интереса си към Тодор Неделев и дадоха заявка, че ще опитат отново да го привлекат през зимата. Аз смятам, че това би бил доста добър трансфер както за ЦСКА, така и за самия Неделев. Той е отличен футболист, който би паснал като дялан камък на отбора и би могъл да остави следа с червения екип.

В заключение – ЦСКА осъществи солидна като бройка лятна селекция, която има потенциала да се окаже успешна. Но пак казвам – оценки за това могат да се дадат не по-рано oт зимата. Дълбочината в състава бе многократно засилена, имаше стремеж и към привличането на поливалентни футболисти в защита и в атака, което дава доста опции. Тук вече идва ролята на треньора Ел Маестро да селектира и позиционира по най-успешния начин новите играчи. ЦСКА е добре екипиран за битката за титлата, но тепърва предстои да видим резултатите от лятната селекция.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *