Прогресът е виден за всички! Чорбаджийски върви нагоре при Нестор

7 Dni CSKA11.09.201811840
ЦСКА - Витоша Бистрица, Първа лига, Божидар Чорбаджийски

ЦСКА се представя колебливо през последния месец, но въпреки резултатите един играч затвърждава прогреса, който показва от началото на сезона. Изненадващо или не, това е Божидар Чорбаджийски (23 г.). Централният защитник направи немалко грешки в предходните кампании, а доста от тях бяха във възлови моменти и мачове. Доста често той, откровено казано, късаше нервите на червените привърженици. През този сезон също имаше сериозен гаф или по-скоро необмислено действие – в първия мач с Копенхаген (1:2) бе изгонен още в 40-ата минута. А трябва да се отчете, че до този момент от срещата с датчаните в София той действаше много добре.

Въпреки този епизод обаче няма как да не се отбележи, че Чорбаджийски се представя много по-стабилно през този сезон и прогресът в изявите му е безусловен. И тази оценка важи не само за изявите му в ЦСКА, но и в националния отбор. Изявите на Божидар срещу Словения и Норвегия бяха на ниво. Той се утвърди като основна част от селекцията на Петър Хубчев, като бе титуляр и бе на терена по 90 минути при победите над Холандия, Швеция, Словения и Норвегия. А това му дава допълнително самочувствие и увереност. Успоредно с това натрупа опит и с ЦСКА на международната сцена.

В шампионатните срещи младокът вече действа с повишена увереност, много рядко губи въздушни двубои, а на моменти се отличава и с добри извеждащи подавания, най-често към Десподов. От играта му вече лъха стабилност, а грешките му са в пъти по-малко, отколкото в предходните сезони. Промяната в него е очевидна и до голяма степен може да се отдаде на новия треньор на армейците Нестор Ел Маестро. Именно при него Божидар показа израстване. Разговорите, които са провели двамата, и указанията, които е получил той, дават резултат.

И още нещо. Едно от първите решения на младия специалист бе да вземе капитанската лента от Божидар и да я даде на Бодуров. За втори капитан пък бе избран португалецът Пинто. Вместо това да подейства демотивиращо на Чорбаджийски, решението на Ел Маестро сякаш му помогна. Бранителят изглежда така, все едно от раменете му е паднала голяма тежест. И това започна да се отразява и на терена, като при Божидар има вероятно най-осезаемия напредък спрямо миналия сезон измежду всички други играчи на ЦСКА. А в двете срещи за Лигата на нациите Чорбаджийски напълно затвърди позитивните впечатления.

Доколко Божидар е способен да продължи по възходяща линия, предстои да разберем…

Виктор Гецов, „Тема спорт“

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *