Победа в дербито ще направи ЦСКА фаворит за титлата

7 Dni CSKA27.09.20186660
Левски ЦСКА (39)

Няма по-хубаво от това ЦСКА и Левски да влизат във вечното дерби като делящи първото място в
класирането. Много отдавна подобно нещо не се бе случвало и това прави предстоящия сблъсък още по-чакан и интригуващ.

ЦСКА изглежда по-добрият и солиден отбор. Друг е въпросът дали е достатъчно добре подготвен психологически… Но като качество на състава и игрова концепция има известно предимство.

В защита двата състава изглеждат равностойни. Но червените стоят по-добре в средата на терена и най-вече в атака. В тези две звена имат превъзходство. Като цяло и ЦСКА, и Левски подобриха представянето си спрямо миналия сезон. Повишиха качеството, което важи най-вече за ЦСКА. Отборът разполага с богат офанзивен арсенал и доста опции, които могат да доведат и до изненада. Левски също има доста остри
нападатели – Обертан, Кабрал и Паулиньо, но е малко по-предвидим в атака, а и от пейката няма толкова равностойни играчи като ЦСКА. На сините за пореден сезон им липсва изявен централен нападател, докато червените имат три добри избора за върха на атаката в лицето на Мауридес, Соу и Евандро.

В защитата на ЦСКА се забелязва прогрес. Чорбаджийски и Бодуров играят по-концентрирано и синхронът между тях е подобрен, след като вече трети сезон си партнират в центъра на отбраната. Не съм ги броил, но може би двамата са започвали един до друг в над 50 официални мача, а това ги прави по-уверени.

Лясков също вече се интегрира в състава и дава предпоставки да се наложи в мъжкия футбол. Въпреки това крилата ще трябва да помагат активно в защита. ЦСКА на моменти увисва по фланговете, така че там е нужно да се концентрира вниманието в отбрана.

Хубаво е, че ЦСКА налага български момчета, което също би могло да се окаже предимство във вечното дерби. Родните футболисти са по-наясно за какво става въпрос в такъв сблъсък и имат по-голяма мотивация. В тази връзка смятам, че в халфовата линия на ЦСКА трябва да действат Пинто и Малинов. Кристиян ще е от по-голяма полза от Бикел, защото вече игра в няколко дербита, а и като характер гори повече в мачовете. Бикел е друг тип футболист, той има своите предимства в контрола върху топката и откъм изчистеност на действията, но не съм сигурен, че би бил по-полезен точно в този мач.

Ще е интересен изборът за партньор на Мауридес в атака. Вече се водят дискусии дали това трябва да е Джеси, Соу или Евандро. По-скоро ще се заложи на вече утвърдените футболисти в състава. Едва ли за този мач ще се предприемат някакви резки промени.

В ЦСКА има повече опит и по-голям баланс и тимът най-вероятно ще проведе срещата търпеливо и разумно. Левски няма да играе затворено. При новия си треньор сините са по-офанзивно настроени и това може да доведе до повече пространства в тяхната половина, от които бързаците Джеси, Десподов и Жоржиньо биха могли да се възползват.

Едно е ясно – и двата отбора трябва да търсят победата, ако искат да защитят по подобаващ начин шампионските си амбиции. Евентуален успех на ЦСКА ще направи отбора фаворит за титлата. На сините пък съвсем скоро им предстои гостуване в Разград и едва след него ще може да се каже, доколко отборът е способен да стане шампион.

Аспарух Никодимов, „Тема спорт“

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *