Димитър Пенев срина подуенци заради козирката и отсече: ЦСКА винаги ще е с една класа над Левски

7 Dni CSKA29.09.201827130
Представяне фотоалбум 70 години ЦСКА, Димитър Пенев

Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев даде интервю за „Тема Спорт“ във връзка с вечното дерби днес. Една от емблематичните фигури в историята на армейците говори в типичния си стил за мач №1 у нас и посочи кое решава големите сблъсъци между червени и сини. С Пената разговаряме по време на традиционния му обяд на „Армията“ в компанията на живата памет на ЦСКА Александър Манов и домакина бай Добри.

Г-н Пенев, какви са очакванията ви за вечното дерби?
– Всички любители на футбола очакват и коментират този мач, прогнозират резултата, дават съвети… Но треньорите, играчите, домакинът на отбора – те мислят по по-различен начин. Пожелавам на феновете да бъдатистински европейци. Да няма бомби, да няма псувни, особено на майка. Сега сериозно – очаквам да се получи хубав мач. И двата отбора се намират в добра форма. И двата гранда вече не участват в евротурнирите, докато Лудогорец продължава да е там. Това е предимство за ЦСКА и Левски в битката за титлата. Както обичам да казвам – половин гол да падне, но да е за нас. Аз смятам, че ЦСКА е малко по-добрият отбор и ще спечели. Именно

във вечното дерби се раждат героите

– голмайстори, подавачи, лъжачи, избивачи… Различни роли има, знаете. Аз съм сигурен, че ни очаква интересен мач. Разбира се, ще има още много двубои този сезон. Но дербитата са си най-интересните срещи от десетки години и това никога няма да се промени. Така е било и така ще бъде. И в ЦСКА, и в Левски в момента има добър материал като футболисти. Да си изпълнят като хората задачите и да не играят за третия отбор. Това им пожелавам.

Двата гранда за първи път от доста време насам влизат като първи и втори в сблъсъка. Говори ли това за цялостно подобрение в ЦСКА и Левски?
– Вероятно да, но в крайна сметка емблемите достатъчно говорят и дават сила и на двата отбора. Без значение на кое място се намират те си остават най-великите български клубове. И ЦСКА, и Левски тръгнаха добре в първенството, но да не се получи така, че да завършат наравно, а другите да си увеличават точките. Под „другите“ имам предвид Зелената гора, разбира се. Дано не им направим услуга с равенство в дербито.

Какви са впечатленията ви от играта на двата гранда?
– Треньорите все още си налагат идеите. Постепенно започваме да виждаме някакъв стил и в ЦСКА, и в Левски. Ние сме с една идея по-напред, защото съставът ни е сработен. Но това в дербито не е от такова значение. В годините назад често мачът се е решавал от импровизацията на някой футболист.

Тази импровизация е много важна в дербито

защото може да направи разликата, но и трябва да е подчинена на отбора. Както правеха Стоичков, Якимов, Аспарухов…

Има ли сега индивидуалности в ЦСКА и в Левски, които могат да решат дербито?
– Има, но са далеч от класата на великите ни играчи от миналото.

Десподов и Мауридес такива футболисти ли са?
– Няма да ги цитираме индивидуално, защото, ако не се представят добре в дербито, после мен ще псуват (смее се).

Какво е нужно, за да се спечели такова дерби?
– Урокът е един и същ още от моето време като футболист и никога няма да се промени – ред и дисциплина както на терена, така и в подготовката за двубоя.

Играчите да търсят най-прекия път към гола

Да не си обръщат глезена да ритат с пета, ако могат да вкарат с боц. Тези рецепти са утвърдени много отдавна. Но да не излиза все едно аз съм до треньора и му давам акъл. Аз стоя зад него, разбира се, но коментирам генерално. Да не правя разбор, пък и тези от другия отбор да не вземат да прочетат
и да си водят бележки.

Преди време казахте, че когато ЦСКА печели, и генералите мълчат. В момента мълчат ли?
– Разбира се, че мълчат, като печелим. Винаги ще има генерали в ЦСКА – и в момента ги има, и в миналото са били фактор. Всеки, който е минал през нашия клуб, го е преживявал. Сега не сме буквално военни, но историята си стои.

По какъв начин трябва да влезе ЦСКА в дербито – по-агресивно или по-предпазливо?
– Така, че да вкарва голове. Аз мога да посъветвам да владеем повече топката. Но ако само обикаляме по терена и отправим един шут към вратата за цял мач, каква полза? Пак ще се върна към приказките на генералите едно време:

“Абе ние не шутираме, пък искаме гол да вкараме”

Стреляй си към вратата, пък един гол все ще падне. Това са си стари прийоми, не откриваме топлата вода.

Какви са впечатленията ви от играта на Левски този сезон?
– Не съм в тяхната кухня, но по това, което показват на терена, си личи, че определено има подобрение от миналия сезон. Дай Боже да вървят добре, съперничеството с тях винаги е интересно и привлича голям интерес. Но и да не се забравя, че ЦСКА винаги ще е с една класа над Левски. Това си е още от миналото. В този мач всичко идва от настройката, феновете влияят с подкрепата си. Но най-важното е вътрешно треньорите и състезателите да са готови за този сблъсък. Вярвам, че и двата отбора ще изнесат добър мач и ще покажат, че заслужено са начело в класирането. Виждаме, че и феновете на Левски се завръщат на стадиона. Е, още са без козирка, но те привържениците са си привърженици.

Козирката не прави публиката

Кое вечно дерби си спомняте най-ярко като треньор или футболист?
– Много паметни моменти имам, аз съм вкарвал и гол в дербито (разписва се два пъти за първенство при победи на ЦСКА с 3:1 – на 3 септември 1966 г. и на 31 май 1969 г.), на нас са ни вкарвали… Обичах да се включвам в атака. Отивал съм и на корнери, индивидуални нападения съм правил. Иначе нали знаете – като ни вкарат гол, защитата все е виновна. Топката мине покрай главата ми, но вратарят спи и хайде в мрежата. После обаче голът се брои на мен, защото аз не съм я ударил първи. Вечното дерби е изградило много големи наши футболисти. В тези мачове се превръщаш в значим играч. Хубавото е, че големите са предимно наши. Да не ги изброяваме, но хората знаят колко футболисти от ЦСКА са играли в значими европейски клубове.

Какво си спомняте от дуелите ви с Георги Аспарухов? Това е едно от емблематичните съперничества в
дербито…
– Винаги съм се старал да играя коректно срещу него. Не съм се страхувал, че ще забравя да го покрия. Разбира се, правил съм и грешки. И той много грешки е правил срещу мен. В моята книга „Моят живот и футболът“ имаме една снимка с него, на която от разстояние ме цели с топката в орехите долу. Сигурен съм, че беше умишлено (смее се). Както и да е, левскарите обичат да ги четкаме. Трябва обаче да уточня, че сме били добри познати с тях едно време, а не добри приятели. Това е важно да се знае. Малко се дразня,
като се обяснява, че сме били големи приятели. Познати да, но да не забравяме, че това е голямото съперничество на българския футбол. Приятелство трудно може да има.

Виктор Гецов, „Тема спорт“

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *