Другият Ел Маестро – желан от Барселона и Валенсия, тренирал с Юлиян Дракслер, а накрая…

7 Dni CSKA29.09.201812680
ЦСКА - Адмира Вакер, Лига Европа, Ивайло Петров, Никон Ел Маестро, Нестор Ел Маестро

Специалистите го определят като един от най-големите млади таланти на съвременния футбол, медиите в Англия, Австрия и Испания го боготворят, „Барселона“ и „Валенсия“ се борят за подписа му. По-малкият от братята Ел Маестро в крайна сметка се озовава в България. На 25 години Никон е помощник на брат си Нестор в ЦСКА.

„Бях много малък като започнах да тренирам футбол, може би около 4-годишен. Първият път, в който хванах топка, беше с Нестор – той ме заведе на едно бетонно игрище и там поиграхме малко“, споделя Никон пред bTV.

Игрището е в Лондон, в квартала, в който живее семейство Йевтич, преместило се от Сърбия, когато Никон и Нестор са още деца, носещи същата фамилия.

Още от малък хобитата на Никон са свързани с футбола – събира фланелки. В колекцията си има над 50 на отбори от „Лацио“ през „Реал“ до „Атлетико“ Мадрид. Първият му клуб е „Уест Хем“, но той е луд по бразилския футбол, а най-любимият му играч е Роналдо – Феномена.

Като малък Никон показва заложби, достойни един ден да наследят любимеца му. Уменията и техниката му бързо привличат вниманието на медиите на Острова, които сами го наричат „феномен“, „дете-чудо“ и… „ел маестро“. На 12 вече е на проби във „Валенсия“, но за него се борят и от „Барселона“.

„Бях много малък и цялото това внимание не ми влияеше особено. Аз просто играех футбол, тренирах много и имах мечта да стана професионален футболист. Да, забелязвах, че вестниците пишат доста за мен, но това не беше важно. Във „Валенсия“ имах едноседмичен пробен период. Изиграх няколко мача с отбора на юношите до 12 години. Представих се много добре и всички бяха много впечатлени. На един от мачовете присъстваше скаут от „Барселона“, който след края отиде при родителите ми и ги помоли да ме пратят при тях. Те обаче решиха, че във „Валенсия“ ще съм щастлив“, спомня си той.

Ключово за решението на семейството се оказва и това, че „Валенсия“ предлага да наеме Нестор за треньор в школата. Така двамата братя остават заедно.

След „Валенсия“ Никон преминава в „Шалке 04“, където тренира с Юлиан Дракслер – една от звездите на „Пари Сен Жермен“.

„В момента, в който го видях за първи път, а аз бях на 14, знаех, че е специален играч за възрастта си. Имаше невероятна техника, беше много добър. Беше очевидно, че имаше бъдеще. Това, което много му помогна беше, че и израсна много на височина. Много се радвам за него“, казва Никон.

Въпреки че и двамата са големите таланти на своето време, за разлика от Дракслер, Никон не успява в професионалния футбол. Едва на 17 подписва първия си професионален договор с „Винер“ Нойщат. Нещата в тима обаче се объркват заради една тийнейджърска шега с нецензурно съдържание по адрес на американска комедиантка, която пък от своя страна преди това обижда сръбския народ.

„Беше много глупаво. Едва ли има някой, който да е по-космополитен и интернационално ориентиран от мен. Израснал съм практически навсякъде, имам приятели в цял свят от всички националности. Беше разочароващо по онова време, но трябва да продължиш и да си извлечеш поуките“, поглежда към миналото той.

Въпреки че футболната кариера на Никон е зад гърба му, от годините на терена може би завинаги ще му остане друго – фамилното име – Ел Маестро.

„Решението да сменим фамилията си беше на Нестор. По онова време много харесвахме бразилските имена и прякорите, които футболистите имаха – Роналдиньо, Ривалдо, Роналдо. След като един вестник в Англия ме нарече „Ел Маестро“, на Нестор много му хареса и му хрумна глупавата идея да промени имената ни. Вече съм свикнал с това, наистина нямам против, но мисля, че ако знаехме колко много внимание ще му обръщат всички, може би нямаше да го направим отново. Просто това е първото нещо, което всеки ме пита – „Хей, защо се казваш Ел Маестро?”. А аз просто им отговарям, че прадядо ми е испанец и приключвам историята“, разкрива тънкостите на общуването той.

Голяма част от живота си Никон прекарва и в Австрия, където се завръща след края на футболната си кариера и започва работа… като пощальон, докато изкара лиценз за треньор. В следобедните часове пък набляга на практиката и води занимания на деца в квартала.

Първата му професионална задача като треньор завършва с дубъл с отбор до 16 години в Австрия. След това идва предложението от Нестор двамата да водят „Спартак“ Търнава – оферта, която не може да откаже. Резултатът е налице – титла за тима след 45 години пауза!

В ЦСКА двамата също работят в тандем, а Никон отговаря за разузнаването на опонентите и селекцията на играчите. Той обаче не пропуска и да се включи в тренировките.

„Всеки път, когато някой отсъства или сме нечетен брой, аз съм първият, който влиза. Така че все още играя доста. Футболистите тук са добри и е много забавно да играеш с тях“, разказва той.

Извън терена Никон има прекрасно семейство, което се мести от Виена в София заради настоящата работа на Ел Маестро. Той е щастлив баща на две момчета Коди – на 3 години и Тео на 8 месеца.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *