ЦСКА отдавна не е бил така безпомощен! От почти всички футболисти лъхаше на примирение и апатия

7 Dni CSKA02.10.201817420
ЦСКА - Левски, Кристиян Малинов

След подобна игра на ЦСКА във вечното дерби всеки червен фен може да изпитва единствено крайно разочарование. Причината не е само в резултата, а и в изключително слабата продукция на тима, воден от Нестор Ел Маестро. Това бе най-лошото представяне на отбора в дербито в последните поне 7-8 години, а вероятно и повече.

Наистина е странно, че ЦСКА се провали така драстично, при положение че клубът се намира на най-доброто си професионално равнище от четвърт век насам. В последните години ЦСКА обърна тенденцията във вечното дерби, и то при положение че клубът се тресеше в страшна управленска криза. А сега, когато всичко организационно е наред, изведнъж идва игрово разочарование. Напълно нормално е при тези обективни обстоятелства очакванията на червената общност да са изключително високи. Съвсем отделен въпрос е какво се получава на практика.

Тази есен отборът се провали във всички ключови мачове. Негативната тенденция започна още с реванша в Рига, когато ЦСКА оцеля на косъм. На малко по-късен етап се наредиха три невероятно слаби двубоя срещу Лудогорец, Ботев и Левски. Оттук следва да се направи констатацията, че в отбора очевидно има психологически проблем. Абсолютно всички професионални, кадрови, материални и структурни обстоятелства предполагат нещо съвсем различно, но резултатът на терена не е никак оптимистичен и не кореспондира със създадените условия за работа в клуба. Дали проблемът е между треньор и състезатели, дали между определени личности в отбора, не мога да кажа. Но нещо в ЦСКА очевидно не е наред. И друг път тимът е губил във вечното дерби, но в последните десет години не е имало случай почти да не е създадено голово положение.

Още по-изумително е това, че в продължение на повече от час, след като резултатът беше открит, ЦСКА не притисна съперника с логичния натиск при подобен развой на мача. Не прояви амбиция, страст, не показа стремеж за изравняване, а какво да говорим за евентуален обрат. След гола на Левски от почти всички футболисти лъхаше на примирение и апатия, а езикът на тялото им издаваше мекушавост. В някои периоди от второто полувреме пък изглеждаше така, сякаш отборът играе безцелно и разпилява време. А при подобен футболен сюжет секундите са най-ценният капитал за спасение на мача! ЦСКА показа едно отдавна забравено лице на безпомощност. Отборът изневери на клуба и на публиката си, които не заслужават подобно отношение.

В началото треньорът Ел Маестро получи много симпатии и аванси, включително и от моя страна. Но, както вече стана дума – търпи провал в най-важните мачове. Ел Маестро е умен човек и би трябвало да е наясно със стандартите и амбициите на ЦСКА. Както получи пълен картбланш в началото, така сега трябва да изпие горчивата чаша на критиката. Да видим дали той ще разбере, че ситуацията в България е съвсем различна от пасторалната обстановка в Словакия и ЦСКА е много по-различен клуб от Спартак Търнава.
Тук дерби мачовете се взимат с битка, с характер, с морален капацитет и, разбира се, тактика. Ако Ел Маестро не го е осъзнал досега, вече трябва да прогледне и да разбере какво е ЦСКА и каква е конюнктурата в българския футбол.

Георги Атанасов, „Тема спорт“

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *