Парламентът с важно решение за базите на ЦСКА! Ето какво ще предприеме ръководството

7 Dni CSKA05.10.201816340
стадион Българска армия, видеостена

Парламентът окончателно прие текста в новия Закон за физическото възпитание и спорта, който предвижда срокът за безвъзмездно отдаване на спортни обекти и съоръжения, които са държавна или общинска собственост, да се увеличи от 10 на 30 години.

Текстът беше приет с 94 гласа „за“ и нито един против. Освен съществуващи обекти и съоръжения за срок до 30 години ще могат да бъдат отдавани под наем и имоти, предвидени за строеж на спортни обекти и
съоръжения.

Условието за безвъзмездно право на строеж или отдаване под наем е обектите да са „предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности с национално значение в областта на спорта, физическата активност и физическото възпитание“.

По време на обсъжданията спортният министър Красен Кралев многократно заяви, че тази промяна засяга всички спортни клубове и целта й е да има равнопоставеност между тях.

Според него държавата няма как да бъде „по-добър стопанин“ на спортните съоръжения от клубовете и „няма как да ремонтира 30 стадиона“. Затова има нужда от частни инвестиции в спортната инфраструктура.

Сред тези, които обявиха, че очакват промените в закона, е ЦСКА. Клубът спечели конкурса за „Българска армия“ и Панчарево и в началото на годината подписа договор за ползване на базите.

Ръководството на клуба очаква удължаване срока на договора на 30 години с намерение да инвестира в модернизацията на стадиона. На базата в Панчарево вече беше направен ремонт, включващ изграждането на няколко терена и нови бунгала. Бяха направени и други подобрения по базата, а теренът на „Армията“ бе сменен.

Волейболният ЦСКА също беше дал знак, че следи промените в закона с надеждата да вземе дългосрочно зала „Васил Симов“, за да може да предприеме по-сериозни ремонтни дейности.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *