Битката за оцеляване няма почивен ден!

7 Dni CSKA11.10.201810350
Септември (София) - ЦСКА, Станислав Манолев, Рубен Пинто, Николай Бодуров

Историята се повтаря. Битката за спасяването, оцеляването и възраждането на ЦСКА наистина няма почивен ден. Така беше по време на перипетиите около базите и връщането на отбора в елита. Така беше и около съдбата на спортните клубове. Така се случва и сега по време на драмата около емблемата.
Всичко онова, което е подарено и позволено на останалите, очевидно, не е възможно за ЦСКА. И зад цялата тази история, естествено, наднича вечната държавно-политическа поръчка срещу 31-кратните шампиони.

Няма защо да се лъжем и да се правим на паднали от небето. И геноцидът с базите, и умишленото унищожаване на детско-юношеската школа на „Червено знаме“, и садистичната ликвидация на олимпийските спортни клубове, и заточението във „В“ група, и последните изпълнения около емблемата и активите са продължение на четвъртвековната репресия срещу ЦСКА, която е органична част от необявената 70-годишна война срещу великия армейски клуб.

И отново, както винаги досега, думата принадлежи на червената общност. Така както най-верните „армейци“ излязоха на жълтите павета да защитят своя отбор от посегателствата на властимащите преди няколко години, сега по същия начин тази общност трябва да каже тежката си дума, заставайки като юмрук зад своя единствен и неделим отбор от „Армията“.

Безброй пъти хората, носещи в сърцата си червената идея, са демонстрирали, че за тях няма невъзможни неща. Защо да не го демонстрират отново, инициирайки дарителска кампания за събирането на средства за подпомагането на клуба при разходите му за купуването на активите? Това няма да е нещо ново за верните почитатели на ЦСКА, които вече са правили подобно нещо, въпреки че обществената енергия по времето на Александър Томов бе разпиляна от необмислената му кампания за акциите и не произведе желания ефект. Но червената общност има предостатъчно морални сили да се вдигне и отново да помогне на отбора си – всеки според възможностите си, за да се омекоти поредния удар по футболната гордост на България.

И ако се замислим в по-широк план – на кого е необходимо нагнетяването до червено на общественото напрежение у нас, което и без това достигна точката на кипене през последните месеци след редящите се скандали, драми и трагедии. Накратко – юридическите детайли, алинеи, точки и клаузи са в компетенцията на специалистите. За нормалните хора обаче остава убеждението, че двойният стандарт и избирателното „правосъдие“ у нас се прилагат според конюнктурата, интересите, зависимостите и позициите на един или друг фактор. Нали не си представяте, че проблемите около ЦСКА през последните години са паднали от небето? Посоката на удара, съвсем нормално, може да се търси от Делиормана или „Подуяне“.

Убеден съм, че в крайна сметка всичко ще се нареди и историческите символи ще бъдат там, където им е мястото и където зад тях стоят милиони българи от няколко поколения насам. Въпросът е защо нормалните неща у нас трябва да се случват след ненормални перипетии. И ако синдик Милева продължава своите номера в партньорство с някого от съдебната система, то родната Темида и нейните ръководители и инспектори най-сетне трябва да вземат отношение, защото не става въпрос за фирмичка или бакалница, а за социална институция като ЦСКА, зад която стоят милиони българи. Българи, които са данъкоплатци, граждани, избиратели и имат право на справедливост и равнопоставеност с всички останали.

ГЕОРГИ АТАНАСОВ, Livesport.bg

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *