Живата памет на ЦСКА: Още се чувствам като дете! Скоро отново ще се говори за международни успехи на ЦСКА

7 Dni CSKA16.10.20185690
ЦСКА, музей, Александър Манов

Живата памет на ЦСКА Александър Манов навършва 90 години днес! Директорът на музея на “Армията” ще отпразнува по специален начин своя празник. Той събира приятели във Военния клуб от 17:30 часа. На събитието по всяка вероятност ще присъстват част от футболистите на ЦСКА, а не е изключено и треньорът Нестор Ел Маестро да уважи Манов. “Тема Спорт” се свърза с прекия очевидец на цялата история на армейците ден преди неговия празник и разговаряхме за актуалните събития около клуба.

Александър Манов е роден на 16 октомври 1928 г. в Лом. Завършва СУ “Климент Охридски”, след което се насочва към спорта – започва работа във Върховния комитет за физкултура и спорт, а по-късно става журналист във в. “Родни криле”. В средата на 50-те години Манов става спортен журналист във вестник “Народна армия”, където работи повече от 3 десетилетия и следи отблизо събитията около ЦСКА.

След своето пенсиониране Манов е пресаташе на клуба, а от около 20 години е директор на музея на “Армията”. Автор е на редица книги, посветени на червените. Последната от тях към този момент е “Това е ЦСКА (1948-2015)”.

Г-н Манов, как се чувствате на 90 години?
– Все още не вярвам, че навършвам толкова. Това ми дава основание да продължавам да мисля за бъдещето и за това, което съм намислил да развия по-нататък, доколкото държат моите сили и възможности. Радвам се на своето прекрасно семейство и четиримата ми внуци и им пожелавам много светло бъдеще. А на моя любим ЦСКА ще съм верен до края на своя живот. На всички, които обичат и милеят за клуба, пък им пожелавам да надминат моите години. Имам живот, който ми е дал възможност да опозная всичко около себе си, но продължавам да го правя. Доста хора не достигат моята възраст и съм благодарен, че аз съм го направил. Но ми е и мъчно за много хора, които не доживяха – като основателите на ЦСКА, които дадоха възможност на нашия народ да заобича този клуб. ЦСКА отдавна

е надскочил обикновената представа за отбор

ЦСКА е нещо много по-важно. Това е организацията, дала огромна част от най-популярните български футболисти. Нашата страна е прославена по света благодарение на ЦСКА. И съм горд, че съм свидетел на цялата 70-годишна история на клуба досега.

А на колко години всъщност се чувствате?
– И аз не знам (смее се). Дали съм на 30, на 50, на 80… Понякога даже са ми малко детски постъпките и се чувствам като дете.

Неслучайно ви питам, защото и до днес всеки работен ден сте на “Армията” и неизменно обядвате в компанията на големите ви приятели Димитър Пенев и домакина бай Добри…
– Разбира се. Даже преди около час пак бяхме тримата заедно на обяд. Никой от тях не ме попита: “Абе, на 90 години ли се чувстваш”. Те си ме знаят, че съм млад по дух (смее се). Имахме приятен разговор, даже за разни наши глупости си приказвахме, разменяхме си майтапи, това никога не омръзва. Но, разбира се, основната тема на разговорите ни е бъдещето на ЦСКА. Аз съм напълно убеден, че няма да мине много време, когато отново ще се говори за международните успехи на клуба. Г-н Ганчев и неговите съмишленици поставиха много стабилна основа през последните години и ЦСКА върви нагоре.

В тази връзка най-актуалната и обсъждана тема е закупуването на емблемата за колосалните 8 милиона лева. Какво е мнението ви за този акт на ръководството?
– Аз още не мога да си обясня как една от многото емблеми на ЦСКА изведнъж се превърна в

нещо по-скъпо и от царска корона!

Никъде в света го няма това нещо. Не мога да разбера как може да струва 8 милиона. Някои големи фигури в историята на ЦСКА вече изразиха мнение, че това са грешни пари – като Димитър Пенев и Паро Никодимов, и бих могъл да ги подкрепя. Като цяло закупуването на емблемата беше възприето по различни начини. Доста привърженици смятат, че това беше много важен ход и с тях също съм склонен да се съглася. От друга страна, както казаха някои от нашите легенди, тези пари наистина можеха да отидат за нещо по-наложително, което да помогне на ЦСКА. Да не говорим, че от създаването на клуба на 5 май 1948 година са използвани десетина различни емблеми. А първата дори не е от 1948-а, а от средата на 1949-а. Дотогава имаше разногласие как да изглежда. Имаше настоявания емблемата да бъде под формата на щит, както беше широко разпространено в света на соца. Но в крайна сметка беше решено да е кръгла.

Вече стана ясно, че ще празнувате юбилея си във Военния клуб. Можете ли да кажете какво е планирано?
– Да, ще отбележа юбилея си в сградата, където ЦСКА бе основан. Доста хора ще дойдат, ще се порадваме на старите познанства, ще си припомним стари истории, свързани с клуба. Очаквам и солидна група привърженици от провинцията. Обадиха ми се 20-30 души, че искат непременно да ме видят. Редица фен клубове се свързаха с мен. Благодаря и на всички останали, че идват в музея. Този музей е на челно място изобщо в цяла Европа, а не просто в България. Искам да благодаря на всички колеги, с които съм работил в професията и продължавам да го правя и до днес. И специално на г-н Гриша Ганчев и неговите помощници за това, че имат перспектива и виждане за бъдещето на ЦСКА и

че се посветиха на тази кауза

Tе знаят как клубът да продължи да носи слава на България по целия свят.

Колко време сте работили в клуба? Били сте и пресаташе освен директор на музея…
– Като спортен журналист във вестник “Народна армия” имах много близки възможности да съм в кухнята на ЦСКА. През 60-те години при наше еврогостуване в Италия ни направи впечатление, че домакините раздадоха съставите на двата отбора. Тогава генерал Здравко Георгиев, който беше председател на Спортни клубове ЦСКА, се обърна към мен и ме попита дали не можем да го правим това и в България. Отговорих му, че не е възможно, тъй като не разполагаме с апарата циклостил. Но когато се върнахме в София, той разпореди да се намери необходимата техника и в мачовете на ЦСКА вече да се раздават съставите. Направихме го и на практика ЦСКА стана първият клуб в България със своя пресслужба. Аз се занимавах с тези въпроси някъде до края на миналия век. А вече около 20 години съм и директор на музея. За мен най-значимото е именно музеят, с който разполагаме. Нито един друг клуб в България няма такова помещение. Ние съхраняваме над 1000 трофея в 28 вида спорт. За да се спечели това, което ние имаме, на другите клубове ще им отнеме 100 години.

Какво е мнението ви за втородивизионния отбор, който претендираше, че има нещо общо с ЦСКА?
– В празничен ден като този е по-добре да не се занимаваме с неща, които ще отшумят като вятъра и като шумата. Само това ще кажа. За финал ще пожелая на читателите ви да бъдат първенци във всичко, какъвто е и ЦСКА.

Виктор Гецов, “Тема спорт”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *