Гриша Ганчев изрече това, което всеки нормален човек мисли

7DNI CSKA25.10.201854501
ФК Рига - ЦСКА, Лига Европа, Гриша Ганчев

Време беше някой да хвърли не камък, а скала в миризливото блато на българския футбол. И както обикновено това се оказа Гриша Ганчев. А кой друг? Създателят на явлението „Литекс“ и спасителят на институцията „ЦСКА“ е най-подходящата личност за тази неблагодарна мисия. И заради опита си, и заради статута си на най-стария успешен футболен бос у нас. Вярно, уважаемият Венци Стефанов вдигна титлата и купата година преди промоцията на Гришата в елита, но нима има място за сравнение между постигнатото от двамата доайени на играта?

И така – в рамките на няколко дни Гриша Ганчев формулира трудните лесни истини за българския футбол като изрече на глас това, което всеки нормален човек мисли. А нима някой се съмнява във втория план на Проекта от Делиормана? В порното по сценарий от Перник, Дупница и Коматево, в Сателитната система за сервирани 30 точки, в „перуките“ и „свирките“? А може би не съществуват „куфарчетата“ в съблекалните на „съперници“ и подизпълнители?

Няма спор – Гриша Ганчев назова 1:1 нещата със собствените им имена. И съвсем не случайно първокласен международен играч като боса на „Левски“ Спас Русев се присъедини към позицията на вечния съперник от „Армията“. Кратко и ясно – Проекта от Делиормана се превърна в злокачествен тумор, отнемащ кръвта и въздуха на българския футбол, покорил толкова незабравими върхове под знака на историческия двубой между ЦСКА и „Левски“. С най-искрено уважение към другите знакови марки от историята – „Славия“, „Локомотив“ (Сф), „Ботев“ (Пд), „Локомотив“ (Пд), „Берое“, „Пирин“, „Марек“, „Черно море“ и т.н. Пръкна се обаче преди седем години един неканен гост и Историята изтече в канавката…

Животът ни нанесе толкова тежки удари, че е време да се осъзнаем и опомним. И да се огледаме къде се намираме. Струва ли си да участваме в игра с белязани карти от каптагон и амфетамин? Има ли смисъл да си губим времето и нервите докато Моци, Сисиньо, Дяков… играят кикбокс ала Гонзо пред ласкавия поглед на продажните свирки, заработващи международни назначения с вътрешни прегрешения? Ще отрече ли някой, че съдийският корпус на БФС е напълно и безнадеждно корумпиран като „началниците“ от УЕФА и ФИФА?

Време е да наричаме нещата със собствените им имена. И между другото да си спомним за престъплението без давност на клиента на Темида Стефан Софиянски, който през пролетта на 1997 г. в последните часове на служебното си премиерство подари „безсрочно и безвъзмездно“ базата на МВР в Подуяне на частно търговско дружество. С произтичащите от този акт на злоупотреба с власт щети за данъкоплатците, измервани със 7 млн. лева в полза на клубовете от „Герена“ и вероятно с още толкова за далаверите на басейн „Спартак“, платени от столичани?!

Годините минават, но омертата действа със страшна сила. И затова никой от управляващите не се сеща за официалния одит на МВР, установил източването на бюджетни пари за частни фирми, или за заявлението на областния управител на София за незаконния подарък от Софиянски за „Левски“-Тире на Майкъл Чорни и неговите наследници. Дошло е време да се сетим за трудните лесни истини от нашия живот, защото ножът е опрял о кокала. А ЦСКА единствен продължава да плаща за греховете на криминалния Преход с герои като Агата, „гърнетата“, Лупи, Тити…

ГЕОРГИ АТАНАСОВ

коментар

  • С Проекта Лудогорец загробващ българския футбол в момента не можем да се справим.По важното е всички други клубове да играят най много с трима чужденци и да възвърнем българския футбол.Срещу Лудогорец отборите да играят млади футболисти независимо от резултатите в тези мачове.Така и така Лудогорец ще са „шампиони“, което се знае предварително.Така до няколко години може да възвърнем българския футбол!

    Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *