За ЦСКА предстоят два поправителни

7 Dni CSKA26.10.201814280
ЦСКА - Етър, Жоржиньо

Ел Маестро безспорно е сред най-свежите фигури в българския футбол през последните години по отношение на публичен образ и поведение, но една част от иронията в думите му след мача с Етър май не беше съвсем на място. Да, статистиката не може да бъде манипулирана и ЦСКА наистина е с равни точки с Левски, наистина е отбелязал най-много и е допуснал най-малко голове в Първа лига. Но това не променя факта, че третото място към момента е напълно закономерно. За всяка победа се дават три точки и е похвално, че през този сезон армейците са безпощадни срещу отборите от долната половина на таблицата, срещу които през миналата кампания имаха сериозни проблеми. Но когато се целиш във върха, представянето срещу преките конкуренти има най-голяма тежест особено от психологическо естество и там ЦСКА ще трябва значително да подобри представянето си.

Вече изгледахме един пълен цикъл от преки двубои между трите отбора в челото и не само като резултати, но и като поведение на терена ЦСКА не си заслужи по-предна позиция в класирането от третата, която заема в момента.

За да покажат развитие, червените трябва да променят нагласата си за дерби мачовете още през тази и следващата седмица. Няма нужда да предъвкваме отново нулевия голов актив на ЦСКА във вратата на трите най-силни съперника, с които е играл до момента в първенството – Лудогорец, Левски и Ботев. Нито да правим паралели с подобното развитие на шампионския сезон на Ел Маестро в Словакия. В България се играе друг филм, с други герои и най-важното с други сценаристи. Затова предстоящите гостувания в Стара Загора и на „Лаута“ се явяват като поправителни за шампионските амбиции на армейците. Приказките за дългия сезон и наваксването ще стават все по-изпразнени от смисъл, защото шампионатът напредва, а правото на грешки драстично намалява, особено при наличието на все по-постоянен в резултатите си в първенството Лудогорец и все по-уверен в силите си Левски. За ЦСКА значението на двата предстоящи кръга натежава и от факта, че Берое измъкна 2 точки от актива на хегемона, а Локомотив се наложи и над двата конкурента на армейците за титлата. С победи срещу такива съперници червените ще останат в пълна степен в играта и ще си върнат увереността за важните мачове.

Ако към безспорно работливия Ел Маестро има критики от страна на медии, специалисти и фенове, те са основно заради безличната игра на отбора в така наречените по-тежки двубои. Ето отлична възможност да затвори устата на критиците. Ако спечели гостуванията на Берое и Локо Пд и осминафинала за купата
срещу Витоша между тях, специалистът ще има пълното право да развърже хапливия си език и да брои точките и головете на конкурентите. Ще бъде интересно да видим дали Ел Маестро е склонен да търси промени в нагласата на отбора за дерби мачовете. Дотук треньорът избягва импровизациите в стила на игра и това прави червените предвидими за по-стойностните отбори. „Всеки тук знае по-добре от мен как да ръководи ЦСКА“, каза след мача с Етър специалистът. За него наистина ще е най-добре да свикне по-бързо с коментарите за работата му – високи претенции е имало и ще има към всички наставници на ЦСКА.

Промяната в игровото поведение на отбора срещу съперниците от първата шестица може да започне от
Стара Загора и Пловдив. В тези мачове ЦСКА трябва да покаже, че си е научил урока от визитата на Ботев Пд (0:0).

Стоян ГЕНОВ, „Тема спорт“

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *