Нужно ли е ЦСКА да се надскача, за да бие Берое?!

7 Dni CSKA29.10.201818290
Берое - ЦСКА, Стивън Перейра

ЦСКА отново не стигна до трите точки в мач срещу водещ отбор в първенството. И това вече не е новина, а
трайна тенденция. Колкото повече време минава, толкова повече се затвърждават впечатленията за безпомощност в подобен тип двубои. ЦСКА игра на контра и в Стара Загора, така, както подходи и в останалите двубои от такъв характер – с Лудогорец, Левски и Ботев Пд. Големият проблем дори не са толкова резултатите и точковият актив в тези мачове, а играта, която е страхлива, безидейна и в никакъв случай не навежда на шампионски размисли.

В нито един от споменатите 4 по-тежки шампионатни мача ЦСКА не успя да упражни натиск. Дори 15-минутен да е, но все пак да го има в определен период от двубоя, да се натика противникът в половината му, да се заредят положения, да се види порив към победата. Засега това остава само пожелание.

Треньорът Ел Маестро каза след мача в Стара Загора, че е очаквал някой от играчите да се представи над своето ниво. Точният му цитат бе: „Всички играха толкова, колкото могат, което е разочароващо. В голям мач очаквах някой да се представи над своето ниво“.

А защо е нужно някой да се представя над нивото си и да се надскача срещу Берое при цялото уважение към този толкова симпатичен отбор?! Може да се надскочиш срещу Копенхаген, срещу Лудогорец, но не и срещу Берое. Няма как да говорим за надскачане в мач, в който съперниковите футболисти вероятно са около два пъти по-евтини от твоите. Може, когато срещу теб са по-скъпи и респективно по-високо платени играчи като тези на Лудогорец и Копенхаген. За какво говорим изобщо, ако е необходимо да се надскочиш, за да победиш Берое?! Или може би Ел Маестро смята, че футболистите на ЦСКА не са по-добри от тези на Берое и затова е необходимо някои от тях да се надскочат, за да се стигне до победата? Подобно мнение е, меко казано, странно, освен ако не цели да каже нещо между редовете.

И още нещо по отношение някои изказвания на треньора – по-добре би било да започне да коментира играта, а не точките. „Сякаш е катастрофа, че имаме 29 точки от 13 мача“, каза треньорът. Ел Маестро
издига в култ актива, но в същото време отбягва въпросите по отношение на игровия стил. Някак неуместно е да призоваваш да се погледнат точките и класирането, след като ЦСКА е трети.

Подобно пасивно представяне като това срещу Ботев, Берое, Левски и Лудогорец не отива на отбор като ЦСКА. Крайните защитници имат твърде малък принос в офанзивен план. От бековете трябва да идват поне по 6-7 опасни пробива на мач, а такова нещо не се забелязва. Те не могат и на половината на това да направят. Не е ясно само дали опира до указания или до нещо друго… ЦСКА трябва да доминира и да води играта, а не да изчаква и да действа на контра.

И друго прави силно впечатление – на терена не се забелязва солиден колектив. В отбора на Берое се видя такъв, но при армейците – не. В мача с Левски бе същото. И това проличава в доста срещи този сезон. Сякаш всеки играе за себе си.

Късметът веднъж-два пъти те покрива, както стана срещу Славия и Ботев Враца, но не може във всеки мач. Ако игровото поведение на отбора не се промени, още отсега е ясно какво може да се очаква при гостуването на „Лаута“ в следващия кръг…

ЦСКА сам си е виновен, че вместо 6 взе само 2 точки от визитите на Ботев Пд и Берое. Нито съдиите му пречеха в тези мачове, нито времето, нито терените са били в лошо състояние, нито имаше някакви сериозни липси по състава, а заплатите се плащат като по часовник. Така че какви оправдания може да има?

Стоян Генов, „Тема спорт“

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *