Любо Пенев наруши мълчанието си! Легендата на ЦСКА подкрепи Ганчев и разсече Домусчиев и Лудогорец

7 Dni CSKA31.10.201845190
радостин василев любослав пенев

Любослав Пенев направи опит да промени статуквото със своята кандидатура за президент на БФС. Бившият таран на националния отбор, ЦСКА, „Валенсия“ и „Атлетико“ (М) се изправи на изборите срещу Борислав Михайлов. Още преди старта на гласуването кандидатът напусна конгреса и определи вота като фарс. Михайлов спечели, но Пенев не се примири. Специално за читателите на „България Днес“ бившият селекционер на националния отбор анализира ситуацията в българския футбол. Предлагаме ви мнението на Любо Пенев за въпросите, касаещи ЦСКА:

От доста време наблюдавате българския футбол. Какви чувства предизвиква сред вас меренето на бизнесите и скандалните обвинения между собствениците на трите водещи футболни клуба?
– Въпреки многото истини, които изказахме преди конгреса, схемите в българския футбол продължават. Странно ми е само защо толкова голямо име в българския футбол като г-н Гриша Ганчев чак сега проговори. По-важното е, че все пак проговори. Само че „държавата“ в лицето на премиера, министъра на спорта, прокурора и всички служби със сигурност пак ще замълчи. Това е недопустимо. Аз продължавам да твърдя, че тази организация е довела българския футбол до дъното. Там никой не работи в полза на любимата игра. Не ми се навлиза сега в подробностите, които обсъждахме надълго и нашироко, защото темата е неизчерпаема. Да се каже в прав текст, че се разнасят куфарчета, да се говори за каптагон и амфети, да се говори с имена и да не се обръща никакво внимание, означава дълбоко корозирала държавна система за опорочаване на играта. Убеден съм, че това накърнява чувството за справедливост на българските фенове и да не се чудят институциите защо хората нямат доверие към тях. Всички наблюдаваме как действат сериозните държави като Англия, Франция, Белгия, Испания и др. Тук не се спазват никакви закони. Прокурор и служби мълчат. Имаме данни за ужасни злоупотреби, за укриване на данъци, за некоректни подготовки и провеждане на първенства. За арогантно и грубо поведение към аматьорските клубове, чудо е и в женския футбол. С две думи в това управление на футбола не говорим само за уредени мачове и огромни финансови злоупотреби, а и за пълен непрофесионализъм. Дано г-н Ганчев да бъде чут, дано да ги размърда малко така наречените служби. В противен случай, както казва самия той: „Жалко за властимащите. Жалко за клетия и изстрадал любител на този толкова красив спорт!“.

Вашето тълкуване за ситуацията в ЦСКА. Смятате ли, че Гриша Ганчев изпълни своето обещание към феновете със закупуването на емблемата и стабилизирането на клуба?
– Това е голям жест към привържениците на ЦСКА, награда за любовта им. Така очакваното разделение няма да се случи, което е най-доброто за България. Сега е важно да видим „управляващите“ българския футбол как ще защитят флагмана пред международните организации. Всичко е в техни ръце. Щом са покрити задължения на старото дружество, означава, че има приемственост, не само морална, а и практическа. Неведнъж сме ставали свидетели как в основата на проблеми с български отбори в УЕФА стоят именно хората от БФС. Освен БФС грешник към ЦСКА е и държавата. Странно ми е защо „червената“ общност не попита на висок глас защо плащат за базите, а другите не само че не плащат, а някои от тях получават и сериозна финансова подкрепа. Докога?

За пръв път през последните седем сезона Лудогорец не изглежда толкова неуязвим. Имаше доста промени в клуба начело с Методи Томанов, който е архитектът на изключителната селекция на тима през годините. Мислите ли, че Кирил Домусчиев си изпусна нервите, след като влезе в задочна полемика с Гриша Ганчев?
– „Лудогорец“ не бих искал да го коментирам. Малко по-горе говорихме за едни куфарчета, а по време на кампанията преди конгреса на БФС визирах един господин Бата. С такива методи как да е уязвим. Ганчев го каза в прав текст това, за което и ние алармирахме. Тези неща трябва да се казват. Те са само в полза на играта, а оттам на привържениците и най-вече за бъдещето на децата на България.

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *