Надеждата на българския футбол блести за ЦСКА

7 Dni CSKA04.11.20189480
ЦСКА - Верея, Първа лига, Кирил Десподов

Кирил Десподов – това вероятно е името, което ви идва първо наум, когато се заговори за млад, обещаващ български футболист. И има защо. През последните две години крилото на ЦСКА се превърна в основна фигура и най-високо котиращия се играч на „Армията“. След седмица, на 11 ноември, Десподов ще навърши 22 г. и спокойно може да се направи равносметката, че той е найдобрият български футболист на своята възраст.

Големият прогрес на крилото стартира през 2017-а и продължава устремно през настоящата година. С гола си директно от фаул срещу Локо Пд онзи ден (1:0) Кирил вече има 28 попадения през последните 2 години във всички турнири, включително за националните гарнитури. Друг футболист на неговата възраст няма толкова попадения в посочения период. През 2017-а Кирил реализира 15 пъти, а

през настоящата година е с 13 гола

До края на 2018-а той ще има още максимум 8 участия (6 в елита и 2 за България), в които ще получи възможността да подобри постижението си.

Но Десподов далеч не се отличава само с голове. Той се оформи като много комплексен играч. Умее да вкарва и с десния, и с левия крак, реализира няколко страхотни попадения с глава. Бърз, пробивен, с добро пласиране, превърна се в най-добрия изпълнител на фаулове в Първа лига. Вече се наложи и като национал при мъжете. И ако продължава по същия начин, в следващите поне 10 години ще е основна фигура в селекцията ни.

Голям плюс за Десподов е, че натрупа много солиден опит за възрастта си. Подробната разбивка показва, че той

вече има 176 мача на професионално ниво

– 103 в първенството, 17 за купата, 5 в Лига Европа и цели 51 в националните гарнитури. В тези 176 мача той е реализирал 46 гола – 22 в елита, 5 за купата, 2 в ЛЕ и 17 за селекциите. Десподов също така е и най-ефективният футболист на ЦСКА в настоящия шампионат. Той вече има 6 гола и 3 асистенции, като е записал 817 минути. Освен това имаше и ключов принос за едното попадение срещу Ботев Вр (2:0), когато след негов удар от фаул топката срещна гредата, а после се отби от тялото на Божинов и спря в мрежата. Десподов е доста по-ефективен от централния нападател на ЦСКА Мауридес, който е с 6 гола и 2 асистенции, но и с повече минути – 1067.

Десподов бележи плавен прогрес, откакто е на „Армията“. В първия си шампионат 2016/17 г. имаше 4 попадения и 6 асистенции в 25 срещи, през втория сезон записа 8 гола и 6 асистенции в 30 срещи, а сега само за 11 мача вече е реализирал 6 пъти и е подал голово в 3 случая.

Трябва да се отчете, че в игрово отношение Десподов трябва

да подобри защитните си навици

Постоянството му също е критикувано, но това на неговата възраст е обяснимо. Чисто психологически пък за Кирил ще е добре, ако се успокои и е по-концентриран във футбола. Той не бива да обръща такова голямо внимание какво се пише и говори за него. По думите му след мача с Локо Пловдив стана ясно, че Десподов се рови доста из Фейсбук и форумите, но не бива да се влияе от такива странични неща. Да, в действителност понякога феновете го съдят твърде строго и затова за него е по-добре да игнорира тези мнения.

Безспорно Десподов се превърна в голямата надежда на родния футбол и крайъгълен камък за ЦСКА. И ако продължава в същия дух, той ще направи силна кариера, каквато му предричат редица родни специалисти.

Виктор Гецов, „Тема спорт“

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *