Черниаускас и Чорбаджийски вдигнаха значително нивото! Положителното след победата на „Лаута“ е…

7 Dni CSKA05.11.201819000
Локомотив (Пловдив) - ЦСКА, фенове, играчи, радост

ЦСКА трупа точки, но се иска още от играта. И срещу Локо Пловдив (1:0) липсваха достатъчно на брой положения след комбинации. Действията в атака са някак монотонни, на моменти твърде бавни, липсва изненадата. Имаше няколко нелоши пробива по левия фланг, които започваха обещаващо, но след това топката се връщаше назад. Не виждам бързо прегрупиране, нито пък честа смяна на фронта на атаката. Локо даде пример на ЦСКА с две свои атаки след почивката, когато с по няколко подавания стигаше до вратата, и то на отлични позиции. При ЦСКА подобни нападения почти не се виждат. Редно е в играта на отбора вече да се види повече разчупеност. Футболистите обаче стоят далеч един от друг, липсват двойните подавания, не виждам изскачания от по-задна позиция. Друго, което прави впечатление, е, че все още няма утвърдена компактна група от титуляри. Говоря за 12-13 играчи, върху които да пада основната тежест. Все още има твърде много ротации. На 6-7 поста няма изявен избор номер едно. С тези чести промени нещата на терена се размиват. Футболистите не успяват да влязат в ритъм. Понякога е необходимо да проявиш търпение към тях за два-три мача, дори и да не се справят на добро ниво.

Критиките настрана, трябва да се отчете, че Черниаускас и особено Чорбаджийски вдигнаха значително нивото си този сезон. Вратарят няма много работа в мачовете, но когато се наложи, прави добри спасявания. Срещу Локо Пловдив имаше една ситуация, в която трябваше да реагира, и го направи. В общи линии това се иска от него. Слабостите му ги знае всеки, но като се абстрахираме от тях, Черниаускас в никакъв случай не е лош вратар. Несъмнено той се представя по-добре от миналия сезон, много по-рядко допуска грешки и записа поредица от стабилни изяви.

Що се отнася до Чорбаджийски, той вече показва много постабилна, освободена и сигурна игра. Това, че не е капитан, свали голяма тежест от раменете му. Изчистил е доста от грешките и не предприема излишни рискове. Личи си, че има сериозен прогрес при това момче. Постепенно натрупва опит, изгражда и партньорство с Бодуров, което няма как да не му е от полза занапред.

Радващо е също, че ЦСКА заложи на доста българи като титуляри в Пловдив – цели шестима. Антов за първи път стартира този сезон и се представи добре. Да, прави грешки, извършва и някои по-очевидни фаулове, но това се дължи най-вече на липсата на опит. Той тепърва ще трупа стаж. При него в момента доминира желанието. Иначе има хубава фигура, нелоша техника, влиза много мъжки в единоборствата. Може да се справи в професионалния футбол, въпросът е да се прояви търпение към него, да му се дадат време и шансове. Ако само стои отстрани и гледа, нищо няма да стане.

За първи път като бекове в първенството този сезон видяхме едновременно Жеферсон и Манолев, но не ме впечатлиха особено. Локо Пловдив проведе двете си най-опасни атаки след почивката именно през зоната на бразилеца. Да, може би Жеферсон дава малко повече сигурност спрямо другите, които бяха пробвани отляво в защита, но все още му липсва игрова практика. За Манолев важи същото.

Позитивното за ЦСКА е, че продължава да върви плътно с лидерите. Въпросът е играта да се подобри и ускори, да има повече изненада и разчупеност. В момента ситуацията е такава, че стискаш зъби по цял мач и още малко ще ти паднат пломбите от напрежение дали няма да вкарат гол на отбора.

Аспарух Никодимов, специално за „Тема спорт“

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *