Бивш директор на армейците отсече: На ЦСКА му е необходима шампионска искра

7 Dni CSKA06.11.20188970
ЦСКА - Лудогорец, Георги Илиев Майкъла

Бившият футболист и директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла даде интервю за „Тема Спорт“, в което говори за представянето на отбора. Той коментира слабостите в играта, треньора Ел Маестро, отличи трима от футболистите, а засегна и евентуалното привличане на Тодор Неделев.

Г-н Илиев, какво е мнението ви за представянето на ЦСКА? Достатъчно добър ли е отборът, за да се пребори с Левски и Лудогорец за титлата?
– Има много какво още да се желае. Но аз съм склонен да се съглася с треньора Нестор – футболистите толкова си могат. Не мисля, че треньорът може да бъде винен. Да, той носи отговорността за няколко мача, в които не беше налучкал състава. Но отборът просто си играе като за третото място. С това представяне, особено в гостуванията и конкретно срещу първите 4- 5 тима, няма как да станеш шампион. Не виждам шампионски манталитет. Сякаш футболистите играят малко служебно, да се каже, че са излезли на терена. Трябва да се хвърляш здраво във всяка среща и особено срещу водещите отбори. Още повече че с купуването на емблемата всякакво външно напрежение отпадна. Заплатите идват на датата, нашите фенове са най-добрите, какво друго остава?! Няма просто с какво да се оправдаеш. Всичко ти е наред, само трябва да печелиш. Но ние не играем добре. И срещу Локо Пловдив не видях нищо особено. В крайна сметка ние сме ЦСКА – не може да играем като равен с равен с Локо Пловдив, с Ботев, с Берое… Окей, Десподов вкара страхотен фаул, но ние

почти нямахме положения на „Лаута“

Как да вдигнем титлата по този начин? Има интересни футболисти, но е необходима шампионска искра. Когато си в ЦСКА, трябва да си шампион в сърцето и в главата си.

Защо ЦСКА играе като равен с равен с отборите, които посочихте?
– Нещата опират до футболистите. Липсват агресията и пресата, за да наложиш натиск отначало докрай. Ако те вътре в себе си го нямат, треньорът няма как да ги накара да играят по-силно. Може би опира и до недостатъчно добра физическа подготовка, но това трябва да го каже някой от отбора. Но моите разбирания са, че трябва да си вадиш сърцето в продължение на 90 минути. Това не го виждаме в ЦСКА. Отборът не показва това, което трябва. Според мен и на треньора му е необходимо още малко време, трябва да му се гласува вот на доверие.

Какво е мнението ви за Ел Маестро?
– Той е с по-различен характер. Има западен маниер и не прави трагедии от един резултат. Ние не бива да правим драми след едно равенство все едно, че е изригнал вулкан. Тепърва треньорът навлиза в обстановката в ЦСКА. Да, тук няма кой да те чака. Може би, ако на негово място беше български наставник, вече нямаше да е треньор на ЦСКА. Но в крайна сметка пак казвам, че нещата опират много до футболистите.

Виждате ли играчи в отбора, които бележат прогрес?
– Чорбаджийски вдигна нивото. Може би досега не се работеше индивидуално с него, а той има нужда от това. Божидар има отлични параметри, но му трябва много време. Големите грешки според мен ги допускаше от притеснение и напрежение, а не от липса на качества. Прави впечатление, че сега гафовете му намаляха значително. Десподов също върви добре. Но искам от него да виждам същия манталитет и в големите мачове, а не само срещу по-скромните съперници. Бодуров пък е един от стълбовете на ЦСКА, а и на националния отбор. Но всичко друго е на средно ниво. Не мога да откроя друг футболист. Липсва ни плеймейкър, който да организира и прави играта

и да е лидер в средата на терена

А и генерално не виждам човек, който да успява да поведе другите.

ЦСКА обяви, че е преговарял за привличането на Тодор Неделев през лятото, а ще направи втори опит и през зимата. Смятате ли, че този футболист може да е от полза?
– Неделев е страхотен играч, макар че го нямаше срещу Левски онзи ден (1:4). ЦСКА има нужда от играч като Неделев. Но там ще е много трудно, защото познавам собственика на Ботев Жоро Самуилов. Той е доста способен и преговорите ще са много тежки. Неделев има място в ЦСКА. Липсва ни такъв човек като него.

А доколко липсва Каранга? През лятото бяха привлечени трима централни нападатели, но представянето им не е толкова значимо като на бразилеца…
– Реално нападателите в отбора са 5-има, защото на върха на атаката играеха и Джеси, и Десподов. Каранга вкарваше доста голове и наистина в момента нямаме същия нападател като него. Липсва изявен реализатор в отбора. Мауридес малко изпадна в криза. Но той и Соу са интересни футболисти, различни по начин на игра и като характер. Необходимо е да ги виждаме на ниво и в големите мачове. Вероятно им трябва още време.

Какъв е коментарът ви за клуба във втора дивизия, който изявяваше някакви претенции, че има нещо общо с ЦСКА?
– Тези дори ги бях забравил. Това е несериозен клуб. Няма какво да го коментираме. Не може да съществува такова нещо. За жалост всеки може да си направи някакъв клуб и да си го спонсорира. Но не може да се казва ЦСКА. Без стадион, без публика, без база…. А сега вече и Гриша Ганчев като купи емблемата, окончателно всичко приключи. Ганчев направи огромен жест. Потвърди, че има сериозни намерения към ЦСКА. Но сега и

отборът трябва да направи нещо за него

Доколко Левски има силите да е конкурент за титлата?
– Напълно е способен. Левски вдигна много нивото, с над 30% спрямо миналия сезон. Срещу Лудогорец трябваше да спечели, тогава имаше греда на Обертан, Костов изпусна чисто положение… Проблемът на Левски може да се окаже друг, защото отпадна от Черно море за купата след треньорски грешки.

Присъствахте на представянето на книгата на Христо Стоичков. Какво можете да кажете за него?
– Излишно е да го коментираме, той е извънземен. Трябва да си на неговото ниво, че да го обсъждаш. Колко такива хора има в България?! Представянето беше страхотно, три книги си купих. Беше прекрасно събитие, толкова много известни хора се събраха. И Бербатов също ще направи нещо голямо, сигурен съм. Неслучайно от ЦСКА винаги са излизали велики фигури! Така е било и така ще бъде.

Виктор Гецов, „Тема спорт“

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *