Намери ли се избор №1 за десния бек? Това е въпросът, който всички задават на Ел Маестро

7 Dni CSKA08.11.201811860
ЦСКА - Витоша Бистрица, Купа на България, Станислав Манолев

Защитата на ЦСКА значително се подобри спрямо миналия сезон, поне по статистически данни. Армейците са допуснали едва 5 гола в първите 14 кръга, което се е случвало за последно в шампионския им сезон 2007/08 г. Централната двойка бранители Чорбаджийски и Бодуров безспорно показва добро ниво, а взаимодействието им става все по-изчистено. При Божидар може да се говори за значително развитие този сезон.

Крайните бранители обаче остават едно от проблемните места на ЦСКА. От началото на сезона поради различни причини видяхме доста ротации в зоната на бековете. Отдясно бяха използвани цели 4-ма играчи – Секулич, Перейра, Манолев и Стойчо Атанасов, който игра срещу Монтана за купата. Отляво пък се подвизаваха Жеферсон, Секулич и Лясков.

През сезона досега отдясно най-често играеше Секулич – „Най-добрият десен бек на Словакия“ за 2017/18 г. Представянето на Борис в ЦСКА обаче е доста под очакванията. Секулич не е ефективен в атака, в отбрана е много нестабилен, а често изглежда и доста неуверен с топка в крака, тъй като технически не е на ниво. Треньорът Ел Маестро пробва на същата позиция и Стивън Перейра, но и националът на Кабо Верде не показа нищо специално и на този етап изявите му са противоречиви. В последните две срещи (с Витоша Бистрица за купата и с Локо Пд в Първа лига) като десен бек се разчиташе на Станислав Манолев. Личи си, че му липсва игрова практика, а и в кондиционно отношение няма как да е на нивото на останалите. Няма обаче да е изненадващо, ако Манолев се окаже избор №1 за поста в предстоящите мачове.

„Десният бек е проблем за ЦСКА от две години насам. Никой не е абсолютно сигурен кой е основната опция на тази позиция, но трябва да намерим решение“, каза Ел Маестро след двубоя с Берое (1:1). След този мач отдясно шанс за изява получи Манолев и поне на този етап той вероятно ще бъде първи избор в конкуренцията на Секулич и Перейра. Същественият плюс на Манолев е подчертаният усет към атаката, а и той е доста по-полезен с топка в крака спрямо Секулич и Перейра. Пробивите му са по-чести и опасни, макар и на „Лаута“ центрирането да му изневери. А и Манолев притежава значително по-голям опит.

Отляво пък няма съмнение кой е №1 – бившият бразилски национал Жеферсон (24 г.). Той бе привлечен в началото на 2018-а и към края на пролетния дял започна да набира скорост („като влак“, както описва сам себе си Жеферсон). На 8 август обаче бразилецът получи тежка контузия в бедрото, която го извади за дълго от терена. В негово отсъствие се залагаше на младия Лясков. Секулич също бе пробван мимолетно на тази позиция, но не показа, че е по-полезен от Лясков. Ясно е, че Жеферсон е най-надеждната опция и безусловен титуляр, стига да е здрав.

Така след завръщането в стартовите 11 на бразилеца и Манолев ЦСКА отново разчита на карето в отбрана, което използва и в не малко срещи през пролетта. А това е предпоставка за по-високо ниво на опит, обиграност и ефективно използване на крайните защитници във фаза атака.

„Тема спорт“

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *