В ЦСКА трябва да вдигнат настроението! Домакинството на Витоша е идеалният момент това да се случи

7 Dni CSKA09.11.20184880
ЦСКА - Витоша Бистрица, Купа на България, Едвин Джеси

Ако класирането в Първа лига се определяше от духа и настроението на отборите, за ЦСКА нямаше да има място дори в челната шестица. Това, разбира се, няма как да се случи, но психологическият тонус и емоциите имат отношение към представянето на тимовете и е време в червения лагер да си дадат сметка за това. Някак си не е нормално отбори от близки изходни позиции да имат такова драстично разминаване в нагласата.

Едни летят в облаците, въпреки че претърпяха тежък провал в Европа още докато плажовете бяха пълни и отписаха единия домашен трофей още преди листата на дърветата да са окапали. При други цари самоувереност, въпреки че преживяха треньорски катаклизъм по никое време. На този фон е необяснимо минорното настроение и напрежение около отбора, който дотук взе постижимото в Европа и задължителното на домашната сцена, особено в турнира за купата. За липсата на еуфория при червените, разбира се, има логично обяснение и то е във високите очаквания, които не бяха оправдани особено в двубоите срещу преките съперници за върха. Но пък на теория изходната позиция не е никак лоша, ако навреме в армейския лагер се настани шампионска увереност.

Вижте само какво се случва при сините. Шампионското им настроение идва преди всичко от офанзивния футбол и разпиляването на съперниците от по-малък калибър. Въпреки че в рамките на няколко седмици загубиха прекия двубой за върха и отпаднаха за купата, тонусът им не спада и се поддържа от периодични разгроми над съперници. Левски напомпа мускули за вечното дерби с 4:1 над Витоша, след загубата от Лудогорец разби Верея със 7:0, дойде и 4:1 над Ботев Пд в последния кръг. Такива мачове връщат увереността, създават приповдигнатост и пълнят стадиона. Лудогорец също върви по план в първенството и периодично качва на резултат съперниците си, с което държи високо настроението в атака. В същото време червените взимат без блясък мачове, в които би трябвало да се забавляват. И дори след победи с по 3:0 остава впечатлението, че футболистите не са играли достатъчно с топката и не са изпитали удоволствие от играта. А ако него го няма на терена, няма как да се пренесе трайно и на трибуните.

В последния кръг ЦСКА взе стратегически успех на „Лаута“ в мач, който вдъхна увереност. Точно така си представят червените фенове победите с любимия на Ел Маестро резултат – с голяма доза борбеност, дисциплина и контрол над събитията на терена. След този ключов успех идва домакинство на Витоша или, с други думи, е време за шоу, атаки, голове и изпълнения, които да накарат феновете на стадиона да се чувстват доволни, че са видели на живо. Ако това не стане в подобни двубои, няма кога и няма как феновете да са оптимистично настроени за големите мачове. Играчите, особено офанзивните, също се нуждаят от срещи, в които да държат повече топката, да мачкат съперника в неговата половина. Отборът вече изпусна няколко такива удобни възможности за разгром, а дори категоричните победи над Верея (4:0), Дунав, Септември и Етър (с по 3:0) не оставиха усещане за удоволствие от играта. Затова ги има и спекулациите за недоверие в съблекалнята. Мачове като предстоящия с Витоша са удобен момент да се разсеят подобни съмнения и да се повдигне настроението в червения лагер.

Стоян Генов, „Тема спорт“

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *