Легенда на ЦСКА отсече: Битката за титлата ще бъде между нас и Лудогорец, Левски ги слагам малко по-надолу

7DNI CSKA23.11.20183920
Представяне книга - С ЦСКА в сърцето, Гриша Ганчев, Димитър Пенев, Аспарух Никодимов, Александър Манов

Аспарух Никодимов говори пред колегите от Livesport, като не спести някои критики към случващото се в ЦСКА. Легендата на „червените“ е чест анализатор, а думата му е хубаво да се чува, имайки предвид, че е сред най-успешните фигури в историята на клуба.

В ЦСКА настана проблемът с отлива на публиката. Защо се стигна дотук?

– Не знам защо. Очевидно някои фенове още не могат да повярват в отбора. Но съм убеден, че и вечерният час е проблем. Телевизията изяжда публиката в студения сезон и в този часови пояс на преки предавания. В този период българският фен ще се събере с приятели у дома пред телевизора и ще си спретнат софрата.

На теб лично харесва ли ти играта на отбора в момента?

– Мнението ми е противоречиво – 50 на 50. Смятам, че на публиката на ЦСКА и омръзнаха вторите места. Вече десет години… Има изчерпване на търпението. Загубите в ключови мачове като с Левски и Лудогорец със сигурност доста дразни феновете. В Левски публиката се върна засега – имат нов треньор и изживяват известен игрови подем.

Дълго време ли ще наблюдаваме Ел Маестро на „Армията“?

– Вижте, момчето има някаква европейска визия и поведение. Бил е помощник в Бундеслигата, но няма опит като старши треньор. Ще го кажа отново – за мен винаги ЦСКА успява с български треньори. Нали си спомняте /б.а. през 2001 година/ и мен ме смениха с италианеца Луиджи Симони. Бил голямо име. И като е голямо име, какво направи с ЦСКА? Изпратиха го набързо поживо – поздраво. Много са факторите, които влияят на треньорската работа.

Лудогорец и Левски превъзхождат ли ЦСКА в момента ?

– Според мен основната битка ще се води между ЦСКА и Лудогорец. Левски ги слагам малко по-надолу, но те могат да поднесат изненада все пак. А и тези спонсори, които се навъртяха отново там… Да попитам – как винаги все на тях се натискат тези спонсори?

Темата за използването на повече български играчи в родния футбол очевидно става все по-актуална. Твоето мнение?

– Проблемът е, че всички искат бързи резултати. Взимат се евтини чужденци – ние не сме Англия или Испания все пак. Много хора не обръщат внимание, но климатът също влияе съществено. Някои от чужденците през есенните и зимните месеци гледат просто мачът да свърши по-бързо. Това го знам много добре.

Непрекъснато се продава някой и се купува друг. Как тогава да има титли и европейско присъствие?

– Ами конюнктурата те принуждава. Що се касае до голмайсторите, ако тях визираш – в Бразилия такива, колкото щеш. И за прилични пари. Важни са халфовете – тези които правят, които творят играта. А голмайстори винаги можем да намерим.

Националният отбор намира ли се в реален възход? Можем ли да сме оптимисти?

– Фактът, че нямаме висока класа, го знае всеки. Но на мен ми харесва умереният тон на Петър Хубчев. Очевидно човекът си знае работата, в отбора определено има живец. Яд ме е, че в Кипър нямахме и късмет. Като нямаме големи фигури, на този етап това е максимумът. Похвално е, че станаха добър колектив.

Има голям интерес към обиколката из страната за представянето на твоята автобиография “ С ЦСКА в сърцето“…

– Обиколихме доста градове, а има и още доста покани – Разград, Велико Търново, Видин, Козлодуй. За съжаление зимата започва и много сме зависими от капризите на времето. Иначе за мен турнето е удоволствие. Виждам как хората още много се интересуват. Публиката на ЦСКА из цялата страна е жива и това е най-важното!

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *