Шеф в ЦСКА не издържа: Време е да се предприеме нещо

7 Dni CSKA07.12.201824920
Цска шествие 6

Изпълнителният директор на ЦСКА Пламен Марков говори пред медиите, докато протестът на привържениците бе блокирал Орлов мост. Той заяви, че съдийството в предишните два кръга е преляло чашата и това е била последната капка на търпението.

Г-н Марков, каква е причината да организирате този протест?
– Протестираме срещу начина, по който се провеждат първенството и мачовете. Има съдийски произвол и уредени мачове. 29 години футболът ни тъпче на едно място и виждате за какво „развитие“ става въпрос. Целият протест е свързан с произвола, който продължава вече дълги години, още от началото на демократичния преход на България. Хората виждат какво се случва. И ние като клуб не можем да останем безразлични към процесите, за които говоря. Тези процеси просто продължават твърде дълго време. ЦСКА иска едно – прозрачно провеждане на първенството. Нека по-добрият да побеждава, да върви напред и да стане шампион. Борим се за честност и справедливост. И с нашите хиляди фенове сме тук, за да поискаме честно бъдещо развитие. Искаме го от всички фактори, от които зависи българският футбол. Защото нашият спорт стагнира и трябва да се предприеме нещо.

Визирате ли някой клуб, който пречи на честното провеждане на шампионата?
– Ние искаме от ръководството на БФС, който е администратор на първенството, справедливо отношение към всички клубове. Не е тайна, че определени клубове са облагодетелствани, а други са ощетявани. Вижда се ясно, особено в последните кръгове. Търпението на нашите фенове и на нас като ръководство се изчерпа.

Защо тогава подкрепихте Борислав Михайлов на изборите за президент на БФС вместо Любослав Пенев?
– Аз не си спомням да сме подкрепили Михайлов. Вие откъде знаете за кого сме гласували? Не мисля, че гласът на един или два клуба определя хората, които да ръководят българския футбол. Избирането на президент зависи от всички клубове.

Добре, какво трябва да се направи? Който и да е председател на Съдийската комисия, винаги има претенции към него за подкрепяне на едни отбори и ощетяване на други…
– Вие искате ли в българския футбол да има промяна?

Искаме всичко да се решава на терена.
– И ние това искаме. И честните хора това желаят. Затова сме тук. Българският футбол не виждам да има някакво сериозно развитие през изминалите години. По тази причина се обръщаме към фактора, ръководещ българския футбол. Нека да се позволи на тези, които имат спортно-техническо предимство пред останалите, да вървят напред, да са първи, да водят първенството и да имат успехи в евротурнирите.

Смятате ли, че ще бъдете чути и какво смятате, че трябва да направи БФС, за да стане съдийството честно?
– Въпросът трябва да се отнесе към фактора, който ръководи и администрира.

Има ли опити да се предреши първенството с помощта на странични фактори?
– Вие как мислите? Ние сме тук, защото усещаме и виждаме точно това. В последните два кръга справедливо ли се проведе българското първенство?

Вие кажете.
– Аз казвам, че не. И затова сме тук. Ако нищо не се промени – окей, тогава по-добре да няма първенство, предварително да се определя шампионът и така.

Представихте Люпко Петрович като консултант. Каква ще бъде ролята му в клуба?
– Люпко Петрович е доказан футболен специалист в Европа с оглед постигнатите успехи. Неговото назначение е с оглед опита, който има в международен аспект. Той ще е полезен за развитието на нашия отбор и клуб.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *