Бивш играч на армейците скастри Ел Маестро: ЦСКА никога не е играл с дълги топки?! Не забелязвам прогрес

7 Dni CSKA15.12.201830431
Ботев (Пловдив) - ЦСКА, Мауридес Роке Жуниор, Тодор Неделев

Бившият халф на ЦСКА и Ботев Пд Георги Георгиев-Гецата даде интервю за „Тема Спорт“, в което анализира играта на двата отбора и коментира бъдещето на Тодор Неделев.

Г-н Георгиев, какви са очакванията ви за двубоя ЦСКА – Ботев в неделя на „Армията“?
– Мачът ще бъде равностоен. Не мисля, че в това си състояние ЦСКА е способен да осъществи сериозно игрово предимство. Спортният шанс може да се окаже решаващ за крайния изход. Има умора към края на годината и ще си проличи кой отбор е постабилен психически и физически. Ботев влезе в добра серия, докато ЦСКА още се колебае и играта не е на ниво, но пък е домакин. Мисля си, че ЦСКА ще е по-напрегнатият отбор, докато Ботев би трябвало да играе по-освободено.

Може ли да се каже, че ЦСКА се представя под очакванията, а Ботев отговори на тях?
– Ботев играе добре, пък и се утвърди на четвърто място, което е показателно. В последните кръгове има футболисти, които влязоха във форма и им върви играта като цяло. ЦСКА го гледах срещу Верея и не ми хареса. В последно време в ЦСКА има отстъпление и то е видимо.

Има ли футболисти на ЦСКА, които ви впечатляват?
– Не съвсем. Ако някой направи силен мач, на следващия кръг никакъв го няма. Липсва постоянство. Десподов имаше проблеми с контузия в последно време, а ако не си 100 процента здрав, се играе трудно. Реално

освен Десподов няма кого другиго да отлича

В защита отборът се представя стабилно, което е добър знак. В момента атаката генерално е по-големият проблем на ЦСКА. Не говоря само за централните нападатели, но като цяло за офанзивните футболисти и отборните действия в предни позиции. Срещу Верея беше просто фрапантно, че ЦСКА нямаше никаква идея в играта. Явно трябва да се направи някаква промяна – дали на футболистите, дали в схемата, дали в начина на мислене, дали да им се даде повече свобода на действие на играчите… Разбира се, говоря за тези, които го могат. Ясно е какво трябва да се направи с тези, които не стават за отбора.

Липсата на достатъчно креативност ли е най-големият проблем в състава на ЦСКА?
– Това несъмнено е проблем. Трудно се намират халфове, които могат да градят играта. В ЦСКА определено има проблем в този аспект. Не виждам играчи, които да спечелят пространство и да подадат хубав извеждащ пас.

А отива ли му на ЦСКА играта с дълги топки?
– Кога е играл ЦСКА с дълги топки, че не си спомням?! Разбира се, че не. Но за това си има причина и тя е липсата на креативни халфове които да поемат отговорност, да разиграват топката, да дават конструктивни пасове. Назад и настрани можем да си разцъкваме и в махалата. Това липсва на ЦСКА – изнасянето на топката. И предпочитат да правят най-лесното, което е изсипване на дълги топки към Мауридес. Но той като не е във форма, нищо не се получава.

Прави впечатление, че Мауридес често обира първите топки, но после няма кой от отбора да поеме кълбото и да продължи атаката или да нанесе завършващ удар…
– Да, просто около него няма никой. Той добре отиграва с глава, но трябва да има подкрепа или от външните хора, или от атакуващия халф. Обикновено Мауридес няма такава, поради което отиграва топката и тя отива в съперника. Да не говорим, че той самият не е във форма и ми се струва, че е качил някой и друг килограм. Към него се сипят високи топки и в много редки случаи виждам пас по земя, който да го изведе на голова позиция. Той много често поема топката с гръб към вратата.

А какво е мнението ви за треньора на ЦСКА Нестор Ел Маестро?
– Не мога да го разбера още.

Ту е спокоен, ту е нервен

Явно още му липсва опит. Дали е добър треньор не мога да преценя, защото дотук не е доказал нищо. Може и да има добри идеи, а да не сме ги видели още. Не бързам да го отписвам. Според мен има нужда от още време, за да можем да коментираме по-задълбочено работата му.

Много се говори за бъдещето на Тодор Неделев. Къде според вас е добре да продължи кариерата си? В ЦСКА, Лудогорец или чужбина?
– Тошко няма да направи крачка напред, ако отиде в ЦСКА или Лудогорец. На него му е време да отиде в добър средноевропейски отбор и там да играе редовно. Не говоря за Турция или някое друго посредствено първенство. Той трябва да отиде някъде, където ще прогресира като футболист, а не толкова финансово. Ако иска да стане основен играч на националния отбор,

пътят му е към чужбина

Дълго време не сме имали футболист като него, но в България няма накъде повече да се развие. В случай че остане у нас, нищо няма да се промени, защото животът си е един и същи без значение дали си в Ботев, ЦСКА или Лудогорец. Отделен е въпросът дали Тошко ще има психическите сили да се справи в чужбина. Там трябва да търпиш лишения, да се адаптираш, да научиш по-бързо езика, да гориш от амбиция да се докажеш… Той трябва да се приспособи към държавата, а не държавата към него. Въпросът е дали е готов за такова нещо.

А къде виждате ЦСКА в края на сезона? Готов ли е за титлата?
– Много ми се иска да се пребори за титлата, но шансовете не са високи. Препъникамъкът са големите мачове. При Лудогорец има очевиден спад, но пък в ЦСКА явно няма прогрес. Същото е и в Левски – тръгнаха добре, а после се сринаха срещу скромни на пръв поглед съперници. Трудно ще се промени статуквото.

Честно ли е първенството?
– Всички виждаме, че не е честно, но няма как да го докажем.

Виктор Гецов, „Тема спорт“

коментар

  • стефан

    15.12.2018 at 17:23

    то цял свят играе с дълги топки….и…всичките на кон ние пак на магаре

    Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *