Легендарният Димитър Пенев призна: ЦСКА има набелязани млади български играчи

7 Dni CSKA21.12.20189060
ЦСКА, Нестор Ел Маестро, Димитър Пенев

Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев говори пред медиите преди вчерашния банкет на ветераните на „Армията“. Той засегна редица теми, свързани с клуба – селекцията, играта, треньора и евентуалната продажба на Десподов. Пената закъсня за банкета с 30 минути, но веднага обясни защо.

Г-н Пенев, каква е оценката ви за есенния полусезон?
– Ех, откъде ме подкарвате… Да кажем първо, че днес (б.р. – вчера) е хубав празник – Игнажден. Закъснях, защото ме спираха в парка, по тротоарите, за да ме пипнат за късмет. За късмет е, ама ни трябват точки. Като цяло все пак трябва да се даде положителна оценка, защото, като се прави в движение съставът, е трудно. А и като вземеш предимно чужденци, е още по-трудно. Сега предполагам, че ще започнем да залагаме и на добри млади български футболисти. Не задължително наши на ЦСКА. Но в България има такива играчи, които трябва да минават през големите ни клубове – ЦСКА, Левски, Славия…

Имате ли набелязани такива млади български футболисти?
– Да, има. Коментарите на ръководството и на треньорите водят към тази мисъл. Има млади българи, които за година-две ще израснат при нас. Знаете, че ЦСКА винаги е давал път на младите към големите световни клубове. Да върнем лентата назад – Любо Пенев отиде във Валенсия и после набързо беше последван от Стоичков и Емил Костадинов. Така стана и с един наш играч, който отиде в САЩ миналата година по това време, а сега е в Лудогорец. Това беше прието тежко от нашите фенове. Както и да е, важното е

да уцелим с добро качество сред по-младите футболисти

Да могат да поемат отговорността да играят в нашия клуб и отново, както преди години беше, да изкарваме млади футболисти за големи чуждестранни отбори.

Ще има ли напускащи футболисти?
– Това е малко по-секретен материал. Договорите не могат да се разтрогват в движение. Има си наредби на БФС, на УЕФА, трябва да се спазват.

Вие като човек с по-набито око можете ли да кажете кои млади играчи в първенството ви правят впечатление?
– Аз съм имал набито око за младите, но като бях треньор. Сега не съм. Да не взимам ролята на треньора. Който води тренировките и мачовете, той най-добре знае къде и какво трябва да се направи и промени.

Видяхте ли се с Люпко Петрович, коментирахте ли ЦСКА?
– Видяхме се два-три пъти. Но конкретно за състава и подготовката още не сме говорили. Това ръководството си го решава окончателно.

Каква е оценката ви за треньора Ел Маестро?
– Аз оценка на треньора не мога да поставям. Нещата се коментират при президента. Иначе ако се правим на някакви ревизьори това дава негативно отражение върху треньора. След като е подписал договор, той си носи отговорността и има цялостната преценка. А оттам вече какво трябва да се направи с човека, който води отбора, се решава на база и на това, което знаят играчите, феновете… Сложна тема е.

Дойде ли му времето на Десподов да излезе в чужбина?
– Дано има такива трансфери, както беше в миналото с Любо, Ицо и Емо. Ръководството трябва да преценява внимателно, когато търсят наши играчи, за да не се допусне някоя грешка. Затова и говорих преди малко, че трябва да има в състава младежи, които да показват с работата и с представянето си, че имат качествата да израснат и да помогнат на клуба. Иначе, ако ви продават, и вие ще искате да отидете в Холандия или пък в САЩ, ако не сте ходили там (смее се).

Възможно ли е да видим Тодор Неделев като футболист на ЦСКА напролет?
– Не ме питайте за него. Нищо не мога да кажа. Там е сложна ситуацията. Дали е под наем в Ботев от Германия, дали нещо друго… Нещата са заплетени по български. Времето ще покаже. Зависи и от неговото отношение.

„Тема спорт“

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *