Легенда на ЦСКА си спомни за тежкия момент в живота си

7 Dni CSKA29.12.20185150
ЦСКА, Юбилей, екип, Велизар Димитров, Пламен Марков, Кирил Десподов, Димитър Пенев, Георги Велинов

За себе си футболната легенда на ЦСКА Георги Велинов твърди, че има два рождени дни. Първият – преди 61 години, вторият – преди 11. Именно тогава спортистът става вторият българин с трансплантиран черен дроб у нас. Велинов разказа историята си пред Нова ТВ.

Вратарят е шесткратен шампион на България, четирикратен носител на Купата и най-добър футболист за 1981 година. Сега Велинов тренира вратарите на ЦСКА. Споделя, че след операцията се е променил много, защото осъзнал колко кратък всъщност е животът.

„Всичко тръгна от едно напълняване. И си казах: „А! Не е възможно коремът ми да се надува, пък краката ми да са слаби“. Отидох на лекар и ми откриха цироза”, спомня си Велинов.

Докато мисли, че се бори с посредствено заболяване, минават три години. Животът бавно се изплъзва от ръцете на Джони. Силите постепенно го напускат до момента, в който трансплантация на черен дроб е единственото му спасение.

Футболистът поверява живота си в ръцете на проф. Никола Владов и екипа на Военно-медицинска академия и става вторият българин с трансплантиран черен дроб у нас.

„След операцията проф. Владов каза, че са ми оставали 28 дни. Това е най-хубавото нещо – донорството, да знаете. Много хора го подценяват. Всеки мисли: „На мен няма да ми се случи. Като си отива човек, поне да дари живот на още трима- четирима. Доколкото разбрах, до 7 човека можели да бъдат спасени от един”, споделя Георги Велинов.

В ефира на „Събуди се“ проф. Владов, завеждащ Клиниката по чернодробна и панкреатична транспантология във ВМА, каза, че в последните години отказите от донорство стават все по-малко. Той подчерта, че в процеса по спасяването на човешки животи чрез трансплантации участва голям екип от около 30-40 специалисти.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *