Фен на ЦСКА призова Бойко да реши проблема с базите

7 Dni CSKA20.04.2017370

Един от най-известните и активни фенове на ЦСКА в момента Пламен Живков използва своя профил в социалните мрежи за да напише писмо до Бойко Борисов. Фена е написал неща с, които почти всеки един „червен” привърженик е съгласен. Малко по-надолу в материала може да прочетете цялото писмо без редакторска намеса и да кажете подкрепяте ли го и вие.

Писмото на Пламен Живков до Бойко Борисов:

“ОТКРИТО ПИСМО ДО БОЙКО БОРИСОВ

Уважаеми господин Борисов,

пиша Ви от мое име като дългогодишен привърженик на ЦСКА, но мисля, че ще изразя мнението и на много други.

Най-напред искам да Ви честитя в аванс поемането отново на поста Министър-председател на Република България и да Ви пожелая успех!
Мандатът Ви никак няма да е лек, като се имат предвид натрупаните проблеми и противоречия от политическо, икономическо и международно същество. На този фон, бих искал да Ви обърна внимание на един проблем, който, макар и изкуствено създаден, може да породи огромно и напълно излишно допълнително напрежение в обществото. Става дума за назрялото силно недоволство у привържениците на ЦСКА от проточилата се с години гавра с любимия им клуб вследствие на силно изразената проява на двоен стандарт във всяко едно отношение. Най-драстичен израз тя намира във въпроса за базите. С годините всички клубове получиха своите стадиони безвъзмездно, някои дори не плащат и консумативите, на много държавата или общините помогнаха и за ремонт и привеждане в по-съвременен вид.

Единствено за ЦСКА този въпрос така и не намери решение. Не само това, много от базите на различните спортове бяха отнети, други са в окаяно състояние, а наем плащат само клубовете на ЦСКА. За стадион „Българска армия“ и базата в Панчарево тези наеми през годините бяха солидни и заедно с такса смет и неясно защо и данък сгради, който по принцип се поема от собственика, но не и при ЦСКА, допринесоха за натрупването на огромния дълг, довел накрая до фалита на Търговското дружество, което от 1999 година стопанисваше клуба. Всички тези непрекъснати удари, в това число и изпращането ни във В група, при положение, че същата мярка не беше приложена към други клубове със същите проблеми, изнервиха до крайност армейската общност.

Направено преди няколко години социологическо проучване показа, че симпатизиращите на ЦСКА са над 2 милиона, от които стотици хиляди са активно интересуващите се и гледащи мачовете на отбора поне по телевизията. Нищо не налага тези хора да бъдат държани в постоянен дискомфорт, без да са виновни за нищо.

Миналата година Вие вникнахте в проблема и взехте вярното държавническо решение да окажете значителна помощ, напълно в рамките на закона, за връщането на ЦСКА в Първа лига и за временното предоставяне на стадиона и базата в Панчарево на ЦСКА до провеждането на конкурс. Конкретни напълно законосъобразни действия в тази посока предприе и Министър Красен Кралев. Това не остана незабелязано от Червената общност. Привържениците на ЦСКА са хора с различни политически и житейски възгледи и пристрастия и аз не мога да твърдя, че те са ги променили масово след тези Ви действия, но мога да Ви гарантирам, че ако не бяхте ги предприели, вълната от недоволство би била голяма.

За съжаление, по времето на служебното правителство нещата не се придвижиха с нужното темпо. Нещо повече, появиха се тревожни тенденции. Забави се апортирането на базите в капитала на Национална Спортна База и оттам и провеждането на конкурса. Министър Дашева, дали от незнание или зле съветвана, направи някои изказвания, които поставиха под съмнение честното протичане на конкурса. Допуснато бе провеждането на търг за активите на фалиралото дружество, сред които и емблемата на ЦСКА, с участието на три свързани помежду си лица с напълно неясен произход на милионите за участие. Синдикът дори изрично обяви, че произходът на средствата не я интересува. Все едно емблемата на „Левски“ София да бъде взета от някой от десетките други клубове с това име или от фирма за отпадъци, каквато се яви на нашия търг. Само намесата на привържениците попречи на това безобразие.

Логично би било да не Ви пиша това писмо, преди да сте встъпили официално в длъжност, но е напълно възможно дотогава да се случат някои събития, които да Ви поставят пред свършен факт. Предстои отново провеждане на търга за емблемата и другото имущество. Никой не знае дали няма да се избърза и с обявяване на търга за базите с опорочени условия. Това ще отприщи огромно недоволство и със сигурност протести. Вие вероятно сте видели как над хиляда привърженици защитиха с телата си емблемата от натрапниците. Можете да си представите какво би станало, ако се извърши някакво безобразие с базите. Привържениците са настръхнали и са решени да не го допуснат с цената на всичко. Вълненията, протестите и, не дай Боже, размириците ще се случат по време на Вашето управление. Гневът не винаги се управлява от разума. Много хора вече си мислят, че не става дума само за проблемите на ЦСКА, а някой умишлено цели точно създаване на напрежение с последващи улични конфликти и дестабилизация на страната. Дано не са прави, но наистина няма логика да се хвърлят толкова усилия и средства само за да навреди на ЦСКА.

Вече е ясно бъдещото управление, а и Вие сте достатъчно влиятелен и опитен, още сега, ако прецените, да вземете превантивни мерки, дали чрез публично изразяване на мнение, дали чрез даване на знак на действащите лица, че сте запознат с техните дестабилизиращи страната намерения и Държавата няма да остане безучастна към съмнителните хватки чрез свързани лица и пари с неясен произход за купуване на чужда емблема, която няма никаква търговска стойност, а единствено емоционална и то само за привържениците на ЦСКА. Същото важи и за базите.

Ние не искаме нищо повече от равнопоставеност спрямо другите клубове, законност и нормална логика. Емблемата на ЦСКА е емблема на ЦСКА. На стадиона на ЦСКА ще играе ЦСКА /това са Ваши думи от миналата година и в тях се съдържа всичката логика на света /. На този стадион се е играл и трябва да продължи да се играе професионален футбол на високо ниво. На този стадион са ходели поколения привърженици на ЦСКА и трябва да продължат да го правят. Всичко друго би било нелогично, несправедливо и скандално и ще бъде последвано от обществен взрив. Един клуб не са алинеите, параграфите и синдиците. Клубът , това са неговите привърженици. Привържениците категорично направиха своя избор и с огромно мнозинство избраха да продължат славните армейски традиции с ЦСКА–София, собственост на нашата най-голяма легенда Христо Стоичков, Ганчев и Инджов. Това наскоро бе потвърдено и от авторитетно социологическо проучване.

Простете, че в тези напрегнати дни Ви занимавам с тези неща, но те са важни и потенциално дестабилизиращи, а аз освен привърженик на ЦСКА, съм и български патриот и искам в моята страна да цари мир, спокойствие, законност и морал. Стъпвайки на опита от миналата година, съм уверен, че ще намерите бързо и правилно решение и ще сложите веднъж завинаги край на дългогодишните терзания на цесекарската общност. Това са достойни български граждани и имат законното право на справедливост и спокойствие.

София 20 април 2017 година

С уважение: Пламен Живков

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *