ЦСКА ще направи черен живота на Лудогорец

7DNI CSKA11.07.201742100
Лудогорец - ЦСКА, Фернандо Каранга, Петрус Бумал

ЦСКА мина победно през всичките си 7 контроли, но тези резултати нямат кой знае какво значение. Реалното ниво на отбора ще си проличи след изиграването на първите 3-4 кръга от първенството. Отсега обаче може да се каже, че ЦСКА има доста повече аргументи за титла за разлика от миналата година по това време. Съставът е далеч по-сработен, през лятото не беше загубен нито един ключов играч, а новите попълнения носят по-голяма дълбочина. Вижда се, че и публиката е много ентусиазирана, предвид че близо 5000 зрители бяха на „Армията” за контролата с Берое. Освен чисто игрово клубът е подготвен и организационно за първото място. От много време не помня да е имало толкова голямо спокойствие около ЦСКА. При това положение отборът е задължен да бъде константно в битката за титлата и съм убеден, че ще е точно така. През новия сезон хегемонът Лудогорец ще е поставен под много по-голямо напрежение. Именно от ЦСКА очаквам да направи черен живота на шампиона. Няма как да не се обърне внимание и на сериозната селекция, която правят в Левски. И синият отбор вече изглежда доста по-добре от миналия сезон. Всичко това означава, че новото първенство ще е по-интригуващо и напрегнато. ЦСКА, а по-всяка вероятност и Левски ще спечелят повече точки, отколкото през предходната кампания. Същото може да се прогнозира още за Берое и Ботев.

Нямам съмнения, че ЦСКА отново ще завърши пред Левски в крайното класиране. Много важен ход бе засилването на конкуренцията на „Армията” на почти всички постове. Безспорно отборът се нуждаеше от вратар и най-вече от още един халф, който бе привлечен в лицето на Тиаго Родригес от Порто. Момчето идва със солидна визитка и очаквам да бъде полезен на отбора. Под рамката Китанов може и да не е някаква кой знае каква класа, но не бива да забравяме, че той е в процес на развитие. В никакъв случай обаче негов конкурент не е излишен.

В атака на този етап не е взет централен нападател, но смятам, че отборът може да се справи и с наличния потенциал. Каранга има огромно желание и макар и да прави доста пропуски, все пак вкарва редовно. Няма как да не се отличи и много доброто му пресиране, което го прави постоянна заплаха за вратарите и защитниците. В контролите неведнъж Каранга успяваше да открадне топката и оттам да стигне до голово положение. Много работоспособен футболист. Не се крие. Вече виждаме и добро разбирателство между него и Десподов. Атрактивната асистенция на Кирил с пета към бразилеца срещу Берое говори за това. Десподов обаче трябва да поработи върху поведението си извън терена. Нека не лети в облаците. И Стамен Белчев го каза – той може много повече. Кирил безспорно има отлични качества в някои отношения, но в други трябва да поработи значително. Необходима му е по-голяма прецизност в отиграванията, по-висока ефективност при упражняването на преса и повече помощ в дефанзивен план.

По левия фланг виждам пробуждане при Меркадо, който започна да се адаптира и показва, че може да е полезен. На пейката също има достатъчно опции. Според мен не бива да се отписва и Кубемба.

Проблем би могъл да се породи при евентуална продажба на Антон Недялков, защото тогава ЦСКА ще има нужда от привличането на нов ляв бек. За мен обаче е абсурдно Недялков да бъде продаден за по-малко от 1 милион евро. Не вярвам това да се случи. Даже мисля, че цената му е и по-висока предвид качествата му. Оферти от по 500-700 хиляди за играч с неговите възможности са направо обидни.

Прави ми впечатление и отлагането на мачове, което се превърна в запазена марка на зелените. По мое време такива неща нямаше. Най-много да преместим с един ден някой мач, да го направим, да кажем, в петък. Спомням си ситуацията, когато елиминирахме Ливърпул за КЕШ през 1982 г. Мачът ни с англичаните бе на 17-и сряда, а на 13-и (събота) играехме с Левски. Шефовете ме натискаха да отложим вечното дерби, защото и двата мача били ключови. Аз им отказах. Викам им: „Левски не са върхът, Ливърпул е върхът, ще се оправим”. И накрая си бихме и Левски (2:1), и Ливърпул (2:0 след продължения).

И така, от ЦСКА очаквам по-силно представяне през новия сезон спрямо предходния. Смятам, че отборът ще затвърди добрата си форма от пролетта и ще е значително по-силен. Правят се стъпки в правилната посока и постепенно се избистря начинът на игра. С направената селекция пред треньора Стамен Белчев вече има и повече опции от пейката. ЦСКА ще е незаобиколим фактор в новото първенство.

Аспарух Никодимов – ТЕМА СПОРТ

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *