Майкъла: Организационно всичко в ЦСКА е перфектно, но на терена нещата не се получават

7 Dni CSKA29.07.20175001
ЦСКА - Левски, фенка, Георги Илиев Майкъла

Бившият футболист и директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла сподели сво­ето мнение за слабия старт на сезона.

Г-н Илиев, ЦСКА допусна две грешни стъпки още в на­чалото на първенството. На какво се дължат слабите резултати в първите два кръга?
– С тази игра ЦСКА ще се бо­ри за второто място за вто­ри пореден сезон. Който играе добре в подготовката, не се представя на ниво в първенството – това е старо прави­ло. Има играчи с качества, долу-горе отборът стои добре, направиха се и интересни трансфери. Но ЦСКА пак влиза със закъснение в сезона. Както и преди година, отново набър­зо си компрометира шансове­те за нещо по-сериозно. Аз съм сигурен, че отборът до два-три кръга ще започне да си по­казва своята игра, но тогава вече ще е късно. Като цяло ми се струва, че липсва живец сред играчите. Според мен това се дължи на изваждане­то от Лига Европа, което удари тежко по футболисти­те. Съвсем отделен е въ­просът, че ти трябва да имаш и манталитет, за да се бориш за първото място. Да знаеш къде се намираш и коя фланелка носиш. Някои футбо­листи в ЦСКА трябва много да се замислят как играят пре­двид фантастичната публика и отличните условия в клуба.

Виждате ли шампионски манталитет в отбора?
– На някои от играчите определено им липсва шам­пионски манталитет. Само част от футболистите го имат. Струва ми се, че сега отборът е с нагласата: “Ние добре ще се борим за титла, но ако станем шампиони и не играем в евротурнирите, какъв е смисълът”. Надявам се, че този въпрос – с евроучастието, ще бъде решен в полза на ЦСКА и догодина отборът ще се завърне на международната сцена. В противен случай ще е много жалко. И ако ограниче­нието за Европа остане, може би не е и необходимо да се хвърлят големи средства за гонене на титла. Само ще отидат едни пари на вятъра, а могат да се пренасочат по друго перо. Дали ще е база, школа, хората със средствата си преценяват. Но в тази си­туация не е необходимо да да­ваш твърде много за предста­вителния отбор. В крайна сметка Гриша Ганчев не си хвърля парите за мачове с Верея и Витоша. Амбициите му са много по-големи и далеч не се простират само в България. Наясно съм, че иска доста по­вече от това в момента.

Какво е мнението ви за представянето на ЦСКА сре­щу Лудогорец преди седмица?
– Този отбор, който госту­ва на “Армията” в събота, трябва да го размажеш. А то какво се получи – ЦСКА се опи­тваше повече да му пречи, отколкото да гради. Не може да създадеш една голова ситуация за цял мач. Губиш от втория отбор на Лудогорец… Какво да говорим при това по­ложение? Просто Лудогорец е с една крачка пред останали­те. Само ЦСКА може да го спре, но не и с тази игра. Пре­ди година казах, че Лудогорец ще стане с 15 точки преднина шампион и в общи линии поз­нах. Сега казвам, че разликата ще е по-малка -10 точки. Но за съжаление пак е ясно отсега какво ще стане.

Какво не ви хареса в игра­та на ЦСКА?
– Дайте да ги оставим тези анализи на спортно-техническия щаб. Според мен нещата се дължат повече на мантали­тета. Играчите имат каче­ства, но трябва да променят цялостното си отношение. Надявам се в най-скоро време отборът да потръгне. Според мен ще влезе във форма до ня­колко кръга и ще покаже друг футбол. Но тогава може да е късно. Вече ще се е отворила точкова разлика с Лудогорец. Дано да греша, но не виждам как ЦСКА може да стане шам­пион през този сезон. Много ми се иска, там му е мястото на клуба, но това в момента е само мечта.

Смятате ли, че в ЦСКА сло­жиха каруцата пред коня с постоянните приказки за титла?
– Напълно. Като чуеш някой да коментира, че ЦСКА ще е шампион, значи не е готов за това. То ти е вътре в сърце­то. Навремето не сме го коментирали изобщо. А сега всички в ЦСКА започнаха да приказват, че ще се борят за титла – треньори, играчи, ди­ректори, всички. То е ясно, че трябва да си шампион. Са­мият факт, че си в ЦСКА, те задължава. Но да го повтаряш непрестанно… Пак казвам – футболистите трябва много да се замислят къде се нами­рат. Не може при тези суперусловия, които са ти осигуре­ни, да не постигаш очаквани­те резултати. Заплатите се плащат редовно, имаш хубава база, в Панчарево ще става все по-добре. Треньорът като за България ти е прекрасен. Върши си работата, каквото се иска от него, го спазва. Ще се плати сега и за емблемата, стига сме приказвали за тези 8 милиона лева. Щом Ганчев е ка­зал – ще си изпълни, каквото трябва. И базите ще си вземем, въпрос на време е. Орга­низационно всичко е перфект­но. Но на терена нещата не се получават.

Появи се информация, че има запитвания за Чорба­джийски и Недялков, за Десподов често се говори за инте­рес от чужбина… Готов ли е някой от тези играчи за след­ващата стъпка?
– На този етап тримата са футболисти на ЦСКА и трябва да мислят за ЦСКА. Като има добра оферта, тогава ще се продава. Клубът винаги е изна­сял най-добрата и най-скъпа стока от България. А и Гриша Ганчев умее да продава. Няма да се стигне до ситуацията в Лудогорец. Там поставяме це­ни 10 милиона, 15 милиона и накрая виждаме какво се случ­ва…

Какви са очакванията ви за мача с Ботев?
– Ботев ги бием. И да не бя­ха изморени от евротурнири­те, пак щяхме да ги победим. С този мач ЦСКА трябва да се върне на възходящия път, по който вървеше през пролет­та.

“Тема Спорт”

коментар

  • Grand

    29.07.2017 at 19:09

    Освен футболистите, и тренерът трябва да има шампионски манталитет!

    Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *