Кулма захапа шанса си

7 Dni CSKA11.09.20177280
ЦСКА - Верея,  Густаво Кулма, Рубен Пинто

Крилото на ЦСКА Густаво Кулма затвърди позитивните впечатления в последните седмици и срещу Верея (3:0). Колумбиецът влезе с голямо желание в срещата и още в 7-ата минута откри резултата, а в 37-ата добави втори гол след силен шут от 13-14 метра.
В изминалите 20-ина дни Густаво е като преобразен. При него се наблюдава много по-голямо влагане в тренировъчния процес, влезе в необходимата физическа форма, а на терена също вече е далеч по-ефективен. Колумбиецът действа със самочувствие, не бяга от отговорност, старае са да помага и в дефанзивен план, а в офанзивен носи нужната острота.

Кулма захапа шанса, който получи, и се утвърди като титуляр по левия фланг на атаката. А това е най-дискусионният пост на „Армията” с оглед огромната конкуренция особено след изтеглянето на Манолев отдясно в нападение. Густаво в момента е фаворизираният избор за лявото крило пред трима други – Десподов, Енрике и Меркадо. И макар в ЦСКА да са доволни и от останалите футболисти, особено от Енрике, който е оставил доста позитивни впечатления с работата си в тренировъчния процес, Кулма е настоящата опция №1 за левия фланг. По всичко изглежда, че сигналната лампичка в главата на колумбиеца е светнала в последните седмици и той е осъзнал, че трябва да се стегне, ако иска да играе редовно. А и както каза по негов адрес Аспарух Никодимов – „Пейката лекува – това е безотказен метод”.

През изминалия сезон, а също и по време на лятната подготовка Густаво редуваше силни със слаби изяви. Обикновено се включваше на високо ниво в една среща, а след това се пускаше от хорото за 3-4 мача. Сега обаче Кулма показва повече постоянство и в последните 3 двубоя напълно оправда доверието – срещу Берое (3:0), в контролата с Марица (3:1) и сега с Верея (3:0).

Все пак трябва да се има едно наум, защото Кулма безспорно разполага с много добри качества за българското първенство, но психологическата му настройка не винаги е на ниво. Болшинството от южноамериканците си падат футболисти с по-особен характер и с тях трябва да се пипа по-внимателно.

Фактът в момента обаче е следният – с изявите си в последните 2-3 седмици Кулма недвусмислено показа, че заслужава да е титуляр отляво. Остава да видим дали може да поддържа и равномерно ниво, нещо, което не е доказал от началото на престоя си на „Армията”. В това отношение може да вземе пример от човека на същия фланг, който действа в отбрана – Недялков. Бранителят е еталонът за постоянство в ЦСКА.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *