ЦСКА срещу Гонзо – сблъсък на традиции и още нещо

7 Dni CSKA15.09.20172360
ЦСКА - Черно море, Фернандо Каранга, Станислав Манолев

Гостуванията на ЦСКА на „Тича” са от онези, които в началото на сезона се отбелязват с червено в календара. От една страна, заради традициите от последните десетина години и потенциалната загуба на точки. От друга, поради опасността този двубой да рефлектира негативно на цялостното състояние на армейците. Винаги когато амбициите на червените за титлата са подплатени с качествена игра, визитите във Варна се превръщат в паметни двубои. Сега няма да е по-различно.

Пред ЦСКА стои втори сериозен шампионски тест в рамките на три кръга, след гостуването в Стара Загора, спечелено класически. Да, армейците не могат да си позволят комфорта да подценят който и да било съперник, нито да пестят сили срещу някой от отборите, защото стъпването накриво срещу наглед по-лесните съперници има още по-голяма тежест за крайното класиране. Преди вечното дерби предстои и гостуване на Етър, който стои добре и в последните пет кръга е непобеден. Визитата на ЦСКА във Велико Търново ще е повече от вълнуваща, тъй като червените не са играли на „Ивайло” от дълги години. И все пак двубоят с Черно море е по-особен заради традициите на съперничеството на варненска земя, а и заради няколко други очаквани фактора, за които ще стане въпрос по-долу.

ЦСКА е в серия от пет поредни победи над моряците, спечели и последните си две гостувания през миналогодишния сезон с 2:0 и 1:0, но тези мачове се играха в Каварна.

На „Тича“ обстановката
е съвсем различна

и неслучайно последният червен успех там датира от почти десетилетие (20 април 2008 г., 2:0 с голове на Ней). Оттогава досега във Варна червените нанизаха 3 загуби и 5 равенства, при голова разлика 5:2 в полза на Черно море. И забележете, в края на сезона с последната червена победа на „Тича“ ЦСКА триумфира с титлата. Оттогава се заредиха двубои без армейска победа на този стадион, съвпаднали с години без шампионски звън за ЦСКА. Което още веднъж показва тежестта на предстоящия сблъсък.
Ключовият двубой идва в изключително подходящ за червените момент. Отборът се намира в отлична форма, минава като танк през съперниците си и не остави капка съмнение в превъзходството си над последните шест противника. Впрочем, от началото на 2017-а ЦСКА надиграва абсолютно всичките си съперници, дори тези, от които загуби. Червените излизат пределно мобилизирани и почти винаги още от първата минута натикват противника в неговата половина. Изключение бе визитата в Стара Загора, когато контрите донесоха успех на ЦСКА. Затова ще е интересно да видим

подхода на
двамата треньори

и резултата от наставленията им на терена. От едната страна имаме Стамен Белчев, който многократно заяви, че ЦСКА трябва трайно да владее топката, а щом я загуби – да си я връща бързо с преса и агресия. От другата стои Георги Иванов, който налага в Черно море подчертано атакуващ стил на игра. Ще пречупи ли някой от двамата разбиранията си? По-вероятно е това да бъде Гонзо. Той обаче би трябвало да осъзнава какви рискове крие едно обръщане към близкото минало, когато моряците залагаха на подчертано дефанзивна тактика в такива мачове, на физически единоборства и максимално опростени атаки с изритани напред дълги топки. Тогава обаче Черно море разполагаше с точните изпълнители за подобен стил, а и този подход беше съобразен с доскорошното състояние на терена на „Тича“. Тревата обаче е подменена и вече

позволява бърз и
комбинативен футбол

от което и двата отбора би трябвало да се възползват. Затова наставленията на Гонзо ще са от ключово значение. Той вече трябва да е разбрал, че само с мотивация в подобни мачове не става. „Да се радват, това им беше последната победа“ – помните ли тези думи? Изрече ги наставникът на Черно море след загубата с 0:2 от ЦСКА на „Армията“ през април 2014 г… Но оттогава досега така и не успяхме да го видим усмихнат след мач срещу армейците. В ролята си на наставник на Черно море и треньор/директор в Левски Гонзо се намира в ужасяваща серия от 7 поредни загуби от ЦСКА при голова разлика 1:14. В този баланс влизат и трите поражения в прекия му дуел със Стамен Белчев през миналия сезон.

Едва ли някой поставя под съмнение желанието на Георги Иванов да спре шампионското темпо на червените, но той наистина трябва да се постарае да изненада червените. На негова страна може да се окажат и няколко странични фактора, за които все по-шумно се говори, че ще съпътстват съботния сблъсък. Черно море е стабилен финансово отбор и зад всичките успехи, които клубът постигна през последните години, не стои чужда помощ. Но,

кой отказва
солиден стимул

от трета страна? Към това трябва да прибавим и факта, че „Тича“ изглежда като едно от най-удобните места лидерът в класирането да бъде ударен със съдийска брадва – все пак отборът на домакините разполага с добър потенциал и с евентуална помощ от две-три ключови реферски намеси би имал големи шансове да спре ЦСКА. По-паметливите със сигурност ще направят препратка към ноември 2013 г., когато Станислав Тодоров имаше главна заслуга за загубата на ЦСКА с 1:2 на „Тича” след няколко емблематични гаври със съдийския правилник. От тогава Шуменския почти не е получавал наряд за мачове на ЦСКА. Съдийството в двубоите на конкурентите за титлата е една от тенденциите, които се превръщат във все по-ключови в спора за първото място, и трябва да бъде следена с особено внимание.

Най-важното е обаче на „Тича” да видим качествен футбол. В Черно море има достатъчно технични и креативни футболисти, а перфектният терен ще е допълнителна предпоставка за интересен сблъсък. И двата отбора практикуват офанзивен стил на игра и едва ли ще изневерят на това, което правят до момента.

„Тема спорт“

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *