Съдийският шеф направи скандални разкрития и призна за рецидив срещу ЦСКА

7DNI CSKA28.09.201724480
Image_5826669_308_0

Шефът на Съдийската комисия Петър Петров даде обширно интервю за предаването „Домът на футбола” по DIEMA SPORT.

Петров призна за грешки, доуснати в мачове на грандовете в българския футбол – ЦСКА, Левски и Лудогорец. Той обаче призова за доверие от футболните босове – да бъде дадено такова на нашите съдии за предстоящите дербита между тези три отбора в 13-ия, 14-ия и 15-ия кръг.

„Ако наблюдаваме европейските съдии, нашите не допускат повече грешки от тях. Дадохме поводи с няколко очевадни грешки, повлияли на крайния резултат. Те са на базата на липса на концентрация, опит и липса на качества. Преди две години заложихме на млади съдии, които явно все още не са готови за напрежението в първенството. И главните съдии започнаха да правят грешки. Измъкнахме се на косъм от това да не повлияем на резултата. И пак им казах да се стараят да свирят по правилата, за да не повлияят върху резултата.”

„Абсолютна грешка на Стефан Апостолов за дузпата на Черно море – ЦСКА. Изпуска момента да свири фаул в атака преди това, а после не дава дузпа. Не бива да прави компенсации, трябва да отсъди дузпа. Той си призна грешката. Той е млад съдия, въпросът е тези грешки да не се повтарят. При засадата след това – безумна грешка. Бе отменен абсолютно редовен гол на ЦСКА. Не може да я обясни и асистентът.”

„Срещу Каранга в мача ЦСКА – Дунав е наказателен удар. Петър Доровски смята, че според него е и наказателен удар, но по аудиосистемата допълнителният съдия му е дал най-грешното решение – ъглов удар. Грешката е фрапантна, но все пак не влияе върху крайния резултат – той е 3:0 за ЦСКА. Правата на съдията са спрени като наказание за няколко кръга.”

„Бях един от защитниците на допълнителните съдии. Ние не сме подготвени за въвеждане на видеосистема – нужни са от 16 до 24 камери, струва в Италия 2 милиона евро. Отпадането на допълнителните асистенти е едно връщане назад. Сега ми се връща назад като бумеранг. Ако са концентрирани, те са много полезни. Те могат да дадат мнение, когато главният съдия е изостанал. Пролетта на мача Черно море – ЦСКА ДАС помогна, че нарушението е вън, а не вътре. Но има и грешки, които допълнителните асистенти не помагат. Но лидерът на терена е главният съдия. Той решава. По наше време нито асистентите, нито допълнителният асистент имаше правото да дава мнение. След като са видели, те трябва да решат както е правилно.”

„Давам шанс на младите съдии, както футболната игра се развива, така и ние искаме да залагаме на млади и необременени съдии. В тяхното кариерно развитие допускат грешки. Ще допускат още, но дай Боже да не са фатални и да влияят. Апостолов и Доровски започват да изчерпват лимита си от грешки. Доровски трудно поема отговорността за действията в наказателното поле. Те само чакат нарядите от от професионалния футбол. Трябва да отидеш по селата и там ще станеш голям съдия.“

„Казах на съдиите, че не трябва да отказват мачове, а каквито и назначения да получат, да ги поемат. В Първа лига се свири много лесно. Камерите ги защитават. Докато в аматьорския футбол, повторения няма. Какъв е проблемът тук да свирят по правилата?”

„След като не влияе на крайния резултат, тези грешки се отчитат в оценката и съдиите си получават санкция. Ако влияе на крайния резултат, жалбите са основателни и трябва да публикуваме наказанията. Основателни са критиките на ЦСКА. Не знам обаче защо искат чужди съдии. От 2012 година е подписана конвенцията за развитие на на съдиите. Няма практика да се канят чужди съдии. Това беше преди 15-20 години. Левски бяха поискали, но не бляха получили. Ние имаме 6 международни съдии. От тези грешки не може да се зарадвам. Наша бригада свири в четвъртък в Лига Европа. Наша бригада свири на Джузепе Меаца, друга на Гудисън Парк. Как ще се погледне от УЕФА на такова недоверие. Ето тук е патриотизмът. Идваха чуждестранни бригади, качват се на самолета и заминават. Апелирам към собствениците да дадат доверие на нашите съдии да изсвирят трите дербита в 13, 14 и 15 кръг. А не да се нагнетява напрежението. В България има невероятни интриги и манипулации. Оценявам съдиите на терена. Имаме 3-4 съдии, които могат да изсвирят тези дербита на ниво. Искам и вот на доверие.“.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *