Известна българска журналистка отсече: Гриша Ганчев е правилният човек за ЦСКА! Време е за титла

7DNI CSKA29.09.201711170
Гриша Ганчев

Реномираният и доказал многократно професионализма си български журналист Светла Петрова сподели мнението си за статуквото в една от големите си лични страсти – ЦСКА.

Популярната водеща бе едно от лицата, подкрепили Гриша Ганчев в опита му да съхрани историята и традициите на „червения“ гранд, по време на фалита на автентичния „армейски“ клуб.

Защо част от феновете на ЦСКА избраха опцията да защитават различни гледни точки и страни в най-трудния и преломен момент от историята на клуба; защо разделението и опозиционните виждания, а не синергията и емпатията надделяха тогава на „Армията“; има ли „по-истински“ ЦСКА; по-добро или по-лошо е сегашното управление на клуба от предходните такива, защо друг голям бизнесмен не рискува да се нагърби с честта, но и отговорността, наречена „ЦСКА“ и кои ценности ще спасят клуба?

Отговорите на всички тези въпроси и още много други – лично от Светла Петрова, която говори пред Топспорт.

Г-жо Петрова, често популярните фенове на ЦСКА от различни професионални сфери, които не са свързани непосредствено с футбола казват, че симпатизират на клуба поради чисто емоционални причини. Без да търсят задължително някаква изгода от тази си симпатия. Предполагам, че при Вас ситуацията е подобна.
– Така е, да. Емоцията няма как да бъде изключена, когато става дума за такова пристрастие и съпричастност. Аз съм на стадиона буквално от най-ранната си детска възраст и се чувствам като част от ЦСКА. Съпреживяла съм някои от най-успешните моменти за клуба. От 3-годишна баща ми ме е водил на срещите на отбора. Поради всичко това е нормално да изживявам емоциите заедно с тима.

Вие бяхте една от личностите, които застанаха открито – с лицето си пред аудиторията, при стъпването на г-н Ганчев на „Армията“, демонстрирайки гледната си точка по казус, който в месеците след това на практика не е спирал да вълнува „футболна“ България. Защо, според Вас, се стигна до толкова категорично разделение на фенската маса, а като цяло и на „червената“ общественост? Защо вместо общото, синергията и обединяването с една голяма цел, се потърсиха делението, противостоенето, контрапунктовете и опозицията?
– Аз мисля, че част от събитията тогава бяха експонирани по-масирано, отколкото всъщност бе необходимо. ЦСКА е национална марка от огромно значение. Наистина е жалко това, което казвате – че се стигна до разграничаването между едната част от привържениците от другата. Не мога да кажа дали това е типично българска черта, но е факт, че има и много сериозни личности, заемащи противоположната гледна точка, които имат своите аргументи за това.

Вие лично разполагате ли с такива близки, приятели, колеги?
– Да. Те не подкрепят ЦСКА на г-н Ганчев.

А симпатизират на някаква различна алтернатива?
– Да, на ЦСКА 1948. Има и такива, които не са ангажирани чисто по фенски с нито една от двете алтернативи. Но да, част от тях представляват ЦСКА 1948. Опитаха се и мен да ме приобщят към тях, ако трябва да бъда откровена.

Защо не го направихте?
– Защото не чух смислени аргументи в посока тяхното виждане за ситуацията. Не успяват по никакъв начин да ме убедят, че ЦСКА 1948 не е просто нов клуб, без заявяваните традиции и принадлежност. Нямат подходящата силна позиция, с която да ми вменят, че са „по-автентични“ от ЦСКА, който в момента е на „Армията“.

А този ЦСКА такъв ли е? По-автентичен. Често г-н Ганчев е упрекван за това, че не погаси дълговете, натрупани при предишното управление на клуба, както и при това преди него. Но логично следва и въпросът трябваше ли той да го прави или беше най-уместно да се потърси вината от личностите, пряко отговорни за колосалните задължения.
– Намери се юридическа формула, по която да се действа по правилния начин. С някаква мисъл и цел за в бъдеще, а не просто така – за временно стабилизиране на клуба. Лошото бе това, че с преднамерените схеми, в които част от предишните ръководители на клуба насочваха ЦСКА по посока трупането на тези задължения, се стигна до точка, от която наистина нямаше връщане назад.

„Схеми“, казвате. Бихте ли пояснила?
– Тези схеми със суперзаплатите за треньори, администрация и т.н., целящи източването на клуба. Със закупуването на треторазредни футболисти със спорни качества, които след това се превърнаха в най-големите кредитори на клуба.

Господата Борисов и Иванов ли визирате или по-скоро г-н Томов? А може би всички, взети заедно?
– Наистина не желая да навлизам в подробности и да излиза, че съм казал нещо, което на практика не съм. Вярвам, че се изразих достатъчно ясно и коректно.

Споменахте ЦСКА 1948. Вярвате ли, че г-н Кирил Домусчиев е свързан с клуба и подпомага съществуването и дейността му, каквато информация бе тиражирана от водещите издания в страната? Каква полза би имал такъв мастит бизнесмен, футболен ръководител и обществен деятел от нещо подобно? И дали въобще това предположение отговаря на истината, според Вас?
– Ако това е така и г-н Домусчиев действително подпомага финансово ЦСКА 1948, бих си го обяснила единствено с факта, че вижда в ЦСКА на г-н Ганчев заплаха, сериозен конкурент на Лудогорец в шампионата и цели дестабилизирането му. Но наистина не бих могла да кажа дали това е така или не. Пък и както Вие самият казвате – предложената информация може да не отговаря на истината. Но тук идва въпросът защо г-н Домусчиев не „взе“ ЦСКА преди време. Тъй като от мой неформален разговор с него останах с впечатлението, че симпатизира на „червения“ клуб повече, отколкото на Левски, ако мога така да се изразя. Защо ако наистина има пристрастия към ЦСКА, не се зае с него. Предполагам, че стартирайки с Лудогорец от самото начало, за него рискът е бил по-незначителен, а и оправдан. Само той може да отговори, ние с Вас просто разсъждаваме по темата.

Като човек, който е по-запознат със ситуацията в ЦСКА, бихте ли могла да разкриете подробности за ролята на г-н Инджов? Част от феновете на клуба често се питат за това.
– Наистина не мога да Ви дам адекватен отговор по тази тема. Не съм запозната с подробностите, касаещи управлението на клуба. По-скоро залагам на чисто фенските си съображения и пристрастия.

В духа на последното – често „червените“ ветерани казват, че се надяват ЦСКА трябва най-после да завърши „там, където му е мястото“. Имат ли достатъчно аргументи да се надяват на титла през този сезон те, както и феновете на клуба?
– По-скоро да. Това би било чудесно доказателство за това, че ЦСКА се движи в правилната посока и че духът и колективът са се завърнали на най-добрия стадион в България. Привържениците вече зададоха европейско и световно ниво, което останалите често плагиатстват. Време е и отборът да постигне същото.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *