Сблъсъкът на техничарите ще реши дербито в Делиормана

7 Dni CSKA05.11.20172770
ЦСКА - Дунав, Тиаго Родригес

Тази вечер в Разград среща си дават не само двата най-силни отбора до момента в първенството, но и двамата най-добри плеймейкъри в шампионата – Марселиньо и Тиаго. Тяхното представяне в много случаи е предопределящо за облика на отборите им.

Марселиньо е най-класният чужденец в българското първенството за последните малко повече от 6 години. Тиаго пък е най-ефективният играч от началото на сезона със своите 7 гола и 9 асистенции. От това кой от тях ще се представи по-сполучливо тази вечер в Разград до известна степен ще зависи и крайният изход от сблъсъка между Лудогорец и ЦСКА.

Преди да премине при зелените Марселиньо е наблюдаван в доста мачове от Методи Томанов, който по онова време работи за ЦСКА. Точно в този момент обаче скаутът приема предложението на Лудогорец и така бразилецът вместо на “Армията” се озовава в абсолютния новак в елита на българския футбол.

Марселиньо и Тиаго се намират в отлична форма – бразилецът вкара срещу Брага в четвъртък в турнира Лига Европа. Тиаго пък е автор на последните 3 шампионатни гола за ЦСКА – два срещу Левски и един срещу Славия.

ЛИЦЕ В ЛИЦЕ

МАРСЕЛИНЬО ТИАГО

ЛИДЕРСКИ КАЧЕСТВА И ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ КОЛЕКТИВА
Марселиньо е една от най-изявените фигури в състава на Лудогорец вече седма година, докато Тиаго дойде в ЦСКА едва преди 4 месеца, което предопределя и предимството на бразилеца в този компонент от сравнението между двамата. Няма съмнение, че влиянието на Марселиньо върху отбора му е по-голямо, отколкото това на Тиаго. Бразилецът е голмайстор № 1 в историята на Лудогорец и се утвърди като ключова фигура в тима. Думата му се чува както на терена, така и в съблекалнята. Халфът на армейците все още няма съществено влияние върху колектива, тъй като е отскоро в ЦСКА.
7.5 ОЦЕНКА 6

БЪРЗИНА
Марселиньо и Тиаго не са сред бързите футболисти. Точно обратното. Особено при Тиаго това е една от съществените му слабости. При него скоростните действия отсъстват. Не може да надбяга играч на съперника, с което да спечели предимство. И Марселиньо е неубедителен по този показател, но е с една идея по-бърз от колегата си в ЦСКА. Скоростта не е сред качествата, на които плеймейкърите на зелени и червени разчитат, за да спечелят предимство пред противников играч. Предпочитат да взимат преимущество чрез пас, техника и бърза мисъл.
6 ОЦЕНКА 5.5

ФИЗИКА
И физическите показатели не са сред козовете на Тиаго и Марселиньо. Двамата не са мощни състезатели и не притежават голяма издръжливост. В решаващите мачове дори халфът на Лудогорец често е сменян към края, тъй като силите му привършват. На Марселиньо му е трудно да играе на ниво повече от 70 минути, като възрастта му също вече оказва своето влияние. Тиаго е със 7.5 години по-млад от колегата си, но въпреки това не превъзхожда в този компонент. При двамата се наблюдава равновесие, що се отнася до физическите им показатели. Слаби са в единоборствата, като значително по-често ги губят, а и като цяло бягат от тях.
6 ОЦЕНКА 6

ПРЕДСТАВЯНЕ В ДЕФАНЗИВЕН ПЛАН
И тук имаме компонент, който не е от силните страни на двамата плеймейкъри. Когато дойде в Лудогорец през лятото на 2011 година, Марселиньо бе изключително слаб в дефанзивен план и към представянето му във фаза защита имаше огромни забележки. Постепенно обаче той успя да подобри до известна степен работоспособността си, но тя пак е на незадоволително ниво. Същото се отнася и за колегата му в ЦСКА, дори в по-голяма степен. Едно от последните неща, с които Тиаго може да се похвали, са отнетите топки и спечелените единоборства.
5.5 ОЦЕНКА 5

ТЕХНИКА
Марселиньо и Тиаго са може би най-техничните футболисти в първенството. Двамата се открояват над останалите си колеги по този показател. Това е и сред най-силните им качества. Притежават отличен контрол над топката, елегантно овладяване и фини докосвания. Именно техниката им помага в по-заплетени ситуации, когато съумяват да се освобождават от опеката на съперник на малки пространства и да намират правилните решения за развитие на атаките на своите отбори.
8 ОЦЕНКА 8

ПАС
И двамата са майстори на завършващия пас. Тиаго е безспорният лидер в първенството по асистенции. Умее да извежда съотборниците си в коридор и чете играта отлично. Притежава ярко изразен футболен интелект. Същото се отнася и за Марселиньо, който също е на много високо ниво по този показател от играта и е майстор на последното подаване. Двамата, освен най-техничните играчи в шампионата, са и най-изявените подавачи. Притежават необходимия тайминг при паса, като много добре усещат кога и къде точно да насочат подаването си и как да развият атаките.
8 ОЦЕНКА 8

СТАТИЧНИ ПОЛОЖЕНИЯ
Още една от много силните страни на двамата плеймейкъри. Справят се чудесно със статичните положения, които изпълняват. Тиаго все пак е по-добър от халфа на Лудогорец при центриранията от корнери и преките свободни удари. Придава на топката по-голяма острота и по-прецизна насоченост. Португалецът е играчът, на който са поверени фауловете и ъгловите удари в състава на ЦСКА и той напълно оправдава доверието, което му е гласувано, и именно тук е един от елементите, които армейците подобриха съществено спрямо миналия сезон. Точно заради присъствието на Тиаго ЦСКА започна да използва по-ефективно статичните положения. Марселиньо рядко изпълнява корнерите в Лудогорец, но за сметка на това е основен избор при преките свободни удари.
7 ОЦЕНКА 8.5

ГОЛМАЙСТОРСКИ КАЧЕСТВА
И двамата притежават изявени голмайсторски качества, като с по-голяма сила това се отнася за Тиаго. Португалецът разполага с много прецизен удар от средна и далечна дистанция, което пролича най-добре при двата му гола срещу Левски. Марселиньо също има солиден завършващ удар от средна дистанция, а притежава и способността да се пласира на точните места, това се видя и в мача срещу Брага, когато вкара след добавка. Неслучайно двамата са сред водещите реализатори в своите отбори.
7 ОЦЕНКА 8

55 ОБЩА ОЦЕНКА 55

“Тема спорт”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *