Стамен Белчев доказа, че е голям професионалист

7DNI CSKA08.11.201710620
Лудогорец - ЦСКА, Стамен Белчев

Треньорът на ЦСКА Стамен Белчев бе критикуван с право за смените, които направи във вечното дерби на 21 октомври (2:2).

Тогава на терена се появиха Десподов, Лое и Милчо Ангелов на мястото на Манолев, Тиаго и Малинов. Тези промени не просто не оказаха позитивно влияние, но разбиха напълно играта на отбора. ЦСКА водеше с 2:1 до почивката, но след това допусна изравняване.

Идентична беше ситуацията и срещу Етър на 30 септември. Тогава пак при резултат 2:1 за червените бяха направени две подчертано дефанзивни смени – Лое вместо Меркадо и Барт вместо Малинов. И армейците, вместо да опазят аванса си, вкараха гол в собствената врата за крайното 2:2. В тези два мача ЦСКА изневери на принципа, че атаката е най-добрата защита, и загуби общо 4 точки. А треньорът определено не реагира по най-правилния начин с промените, които извърши през вторите полувремена.

Но срещу Лудогорец Белчев показа, че си е научил урока. При резултат 1:1 ЦСКА остана с човек по-малко. И точно в този момент треньорът на червените направи своите блестящи ходове. Мнозина очакваха, че той ще засили дефанзивната част от играта на отбора със съответните смени. А стана точно обратното. Белчев акцентира на атаката – пусна бързака Меркадо вместо Кулма, после продължи по същата линия с Десподов за Тиаго и Кубемба за Манолев. Три гросмайсторски решения, които тотално объркаха съперника. Идеята беше ясна – натискане до последно, като се разчита на бързината на Меркадо и Десподов при разредените пространства в половината на домакините. И съдбата се отплати за смелостта на треньора. Меркадо вкара победния гол, после на практика изработи и дузпа, макар реферът Драгомир Драганов да се направи, че не я видя. Еквадорецът и Десподов не спряха да тормозят Лудогорец до края на мача и на няколко пъти направиха добри контри, които можеха да доведат до гол, но последният пас бе неточен. Дори и с 10 човека, ЦСКА бе по-опасният отбор на терена, атакуваше по-остро и вероятността да стигне до трети гол бе по-голяма, отколкото да допусне изравняване. Така смените на Белчев изиграха ключова роля за успеха.

Тема Спорт

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *