Най-тежката футболна диктатура в историята! На съперниците на ЦСКА вече им се позволяват действия от други спортове

7 Dni CSKA20.11.201716970
ЦСКА - Ботев Пловдив, Кевин Меркадо

Вече не останаха думи, с които да описваме съдийските безобразия. Подаръците за едни и секирите за други отдавна отидоха далеч отвъд границите на допустимото и вече будят погнуса и към изпълнителите на повелите, и към главния командващ център. Такова чудо в българския футбол никога не е било! Да, в определени периоди и Левски, и ЦСКА са били побутвани, но такава тенденциозност, каквато гледаме в ерата на делиорманския фараон, футболната ни общественост не помни.

Маските отдавна паднаха и кукловодите са ясни на всички. Единият се разпорежда от царските си двори в Далечния североизток, онзи с фалшивите коса и морал приема нарежданията от луксозните си покои в полите на Витоша и ги спуска към шефа на изпълнителите, а той изважда отзад дръжката от флагчето и дирижира с нея пионките, които извършват поръчките. Диктатурата на

задушаващия българския футбол триумвират

не допуска някой друг да надигне глава. Като в най-мракобесните времена по нашите земи главите на онези, които не приемат правата вяра, са слагани на дръвника и ритуално посичани за назидание пред обществото.

Колко брадви понесе ЦСКА от началото на сезона? Без много да се замисля човек, може да изброи над 10 случая, в които съдиите ощетиха червените с отсъжданията си. Ако проследим детайлно мачовете им от началото на сезона, бройката със сигурност ще набъбне. Някои от тях определено повлияха на резултатите от двубоите. И когато всичко това се е случило в рамките на едва 16 кръга, не можем да говорим за случайности. Тук дори не става дума просто за временна тенденция, а за чиста проба диктатура, поддържана с

беззаконни действия и потисничество

на опозицията на всички фронтове.

Ама не били играли добре ЦСКА, ама не създали достатъчно голови положения… Така е, червените вече в четвърти пореден домакински мач не показват играта, която демонстрираха между 3-ия и 11-ия кръг. И със сигурност треньорското ръководство и играчите трябва да потърсят вината и в себе си. Някои са склонни да отиват дори по-далеч в анализа си след мачовете на ЦСКА срещу Пирин, Славия, Ботев Враца и Ботев Пловдив и да твърдят, че червените не заслужават титлата. Нека обаче припомним, че преди две седмици армейците подчиниха прекия си конкурент на неговия стадион, стигайки до обрат с човек по-малко. Има ли нужда да припомняме срещу какво съдийство се изправиха тогава?

На съперниците на ЦСКА се

позволяват действия от други спортове

като ръгби, хокей, борба… Тушът на Сисиньо срещу Меркадо отпреди две седмици се повтори в събота на „Армията” – изпълни го Марин срещу Манолев. И при двете съдиите останаха безмълвни. Но за сметка на това проявиха изключително въображение, на което и децата в детската градина биха завидели, в измислянето на нарушения от играчи с червени фланелки. Моци изпълнява сцената с умиращия лебед – Каранга получава червен картон. Виана пада, без да има нарушение срещу него, и се отсъжда дузпа срещу ЦСКА… Баста!

Да връчват титлата още следващия кръг! Или най-добре още днес да обявят точната дата кога ще се случи това, за да има време за организиране и на чалга концерт, та поне да се посъберат хора за награждаването. А купата? Ами направо ключовият четвъртфинал на „Българска армия”, който

явно много напряга недосегаемите

да го ръководят световният експерт Марк Бата в ролята на главен съдия и Петър Петров на едната тъчлиния. За другата – с лопата да ринеш кандидати измежду „отличниците”, за които нападателите на хегемона редовно минават и за последни в защитата. Но може би е редно престижното място в тази високоекспертна тройка, да се отдаде по заслуги на бившия шеф на съдиите Никола Джугански. Все пак той постави основите, над които Пепи Флагчето в момента надгражда.

Шегата настрана, тези не са способни на каквито и да било открити действия. Ако притежаваха и капчица достойнство, отдавна трябваше да са се показали пред публиката, да обяснят като мъже кой къде е сбъркал, кой каква отговорност ще понесе и да действат. Хората го очакват от тях, но те си мълчат. Хората ги търсят, а те се крият зад Високата порта на футболния султанат. На хоризонта обаче се задават лица, които да поведат борбата срещу статуквото. Битката изглежда предрешена заради наличието на клубове фантоми, но в историята много диктатури са били измитани неочаквано за тираните.

Стоян Генов, “Тема спорт”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *