Легенда на ЦСКА: С идването на Гриша Ганчев много неща се промениха

7DNI CSKA23.11.20176780
ЦСКА - Царско село, контрола, Гриша Ганчев

Легендата на българския футбол Димитър Пенев даде интересно интервю за колегите от dir.bg.

Стратега от Мировяне се върна назад във времето, в спомените си, говори и за ЦСКА. Не пропусна да коментира още големия успех на Григор Димитров в Лондон. Предлагаме част от изказването на Пенев.

“Първият ми мач в “А” група е с доста сериозен отбор, а противникът, който трябваше да пазя беше Тодор Диев – дясното крило на Спартак. Беше в Пловдив, като ляв защитник. Контузени бяха Чачевски и Тошко Велев, само Васко Методиев-Шпайдела беше здрав, той игра от дясната страна, аз – от лявата на отбраната. А аз при юношите играех център халф, стопер по италианската мода. Но тогава застанах отляво.

През седмицата Георги Берков ме прегръщаше след тренировка и казваше: “Митко, да не се страхуваш. Той е много голям състезател и на килограми, и мощен. Трябва да ме слушаш. Ти си 60 килограма, той е 106. Като тръгне, ще те прегази като луда крава – теле.”

Почна мачът, имаше няколко изпълнения, които по неговите указания направих. Публиката ръкопляскаше, а и самият съперник ме подкрепяше. При една атака на Диев ме поздрави лично, потупа ме по главата: “Ей, младеж, добре играеш.” Това беше добър мач за нас, 1:0 победихме и станахме шампиони после. Това е едно от големите събития в живота ми, на 16-17 години станах шампион с Локомотив”, каза Пенев.

“И за мен имаше предложения. Особено когато играхме трите мача с Интер (полуфинали в Купата на шампионите през 1967 г. – б.а.).

След третия мач, паднахме 0:1 в Болоня, много се коментираше за това, че ЦСКА се е предал заради един автобус. Такива неща изобщо не са се случвали. Интер беше голям европейски отбор. След тези мачове имаше лично за мен до клуба ЦСКА писмо. До председателя – полковник Микулаш. Искаха ме като централен защитник. И първа точка в това писмо е било, че ме искат, защото в трите мача срещу тях не съм направил нито едно нарушение. От тогава симпатизирам на Интер и до днес, защото съм имал предложение да играя там.

Имам 300-400 мача в първенство, 90 мача в наионалния отбор като играч, това е допринесло. Човек после почва да мисли за следващата служба. А тя е треньор, президент, ръководител. Всичко от дадения опит допринася. Не всичко се е получило. Много примери можем да кажем за футболисти, които не стават за треньори.

Не можеш да бъдеш Хитлер или Сталин, трябва да бъдеш много по-гъвкав. Да включиш и себе си като изпълнител на тяхно място, да включиш и приказките на родителите, на началниците. Всичко това трябва да ти минава на лента, но много бързо. Началник и треньор трудно се съчетават. Трябва да бъдеш и баща, и майка… и приятел, че и съсед. Не трябва да бъдеш компромисен в своята работа, но трябва да можеш да промениш мисленето.

Много специалисти не са били звезди като футболисти, но за сметка на това имат разбирането, виждането. Това са Моуриньо… има и още няколко. Те са големи треньори. Преди години старото поколение винаги имаше в София някоя кръчмичка да се съберат и да пият по едно вино, ракия ли ще е, кафе ли ще е… Всичко се е споделяло за общото добро. И в чужбина е така, както ние сме го правили. В последните години не го правим обаче”, допълни той.

“От поемането на господин Ганчев, това е един план сериозен за ЦСКА. Не може за един кратък период да бъде по-добро лицето от миналото. Много неща се промениха, ние сме вече в голяма Европа, правим много сравнения и по политика, и по бизнес много е труден голям отскок за толкова кратък период.

Най-основното е сигурността, а тя започва с финансите. Не можеш да правиш план за къща, а да нямаш пари за тухли. Има много хора с възможности у нас, но може би няма и сигурност. Не се ли помогне от добри бизнесмени… казвам добри бизнесмени, не хора с добри пари. Да знаят как се правят нещата.

В това отношение ЦСКА е пример в лицето на Ганчев. За други неща може да го упрекват, но… работил съм с него и знам, че няма да се откаже от името на ЦСКА. Може и десет малки ЦСКА да се коментират. И Локомотивски клубове десет да има. И Левски има много – Елин Пелин, Кюстендил… Такива са времената”, коментира легендата.

“Сами виждате – преди седмица невероятни критики към Гришо, той става трети в света. Сега всички: “Браво, Гришо!” След три дена той ще се сгоди, всички ще кажат: “Абе за какво се сгоди, продължавай да си ергенче!”, завършва Димитър Пенев.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *