Вратарят на ЦСКА призова феновете: Не се бийте, за да не играем без публика

7 Dni CSKA01.12.201717460
Лудогорец - ЦСКА, Витаутас Черниаускас, Николай Бодуров, Фернандо Каранга

Вратарят на ЦСКА Витаутас Черниаускас даде първото си интервю в България. Той говори за “армейците”, за живота си и кой има основна роля за това, че е на вратарския пост. Литовският национал сподели още и как е започнал да тренира баскетбол и какво го е отказало от оранжевата топка. Ето какво каза стражът пред Блиц

– Здравей, Черняускас! Как се чувстваш на първо място? Ще те помоля да ни разкажеш къде си израснал, разкажи ни за семейството си…​
– Всичко е наред. Чувствам се добре, че съм направил тази нова стъпка в кариерата си. Харесва ми отборът, харесва ми обстановката. За семейството мога да кажа само, че имам жена. Тя живее тук с мен в София. Двамата харесваме много града.

– Имате ли домашен любимец и как се казва?
– Да, имаме малък йоркшир, който се казва Дейла.

– Какво обичаш да правиш в свободното си време, как релаксираш?
– В свободното си време съм с жена ми и кучето. Обичаме да се разхождаме, но за съжаление нямаме много свободно време.

– Преди да започнеш да се занимаваш с футбол, тренирал ли си нещо друго? Все пак в твоята страна баскетболът е най-популярният спорт.
– Естествено, тренирал съм баскетбол. В Литва баскетболът е номер едно, като религия е. Футболът ни не е на високо ниво.  Преди тренирах няколко месеца баскетбол, но всички, с които се подготвях, бяха тренирали с години и напредъкът при тях беше по-голям от моя. Това беше причината, поради която ми беше трудно да се адаптирам и така започнах с футбола.

– Да минем на ЦСКА. Как се стигна до трансфера ти и имаше ли други опции пред теб?
– След Динамо (Букурещ) останах свободен агент и имах няколко опции, но заради името избрах ЦСКА, защото това е голям клуб в Европа.

– Няма как да не те попитам как ти се стори атмосферата на Вечното дерби?
– Феновете в България и специално тези на ЦСКА са най-добрите. Те направиха наистина много хубава атмосфера. В Румъния съм играл за Динамо срещу Стяуа и е почти същото. В България просто стадионите са по-малки и хората са по-малко. В Румъния имаше по 40-50 хиляди души, но атмосферата в ЦСКА, която феновете правят с димките и факлите, е невероятна, а в Румъния те са забранени.

– Спомена Динамо, играл си и в Корона… беше ли ти трудно там?
– Различното беше времето за адаптация. В Румъния ми беше по-лесно, защото знаех езика и бях от доста време там. В Корона отборът беше по-слаб, но като цяло нивото в лигата беше по-високо, отколкото в Румъния.

– Като дете имаше ли любим футболист?
– Разбира се. Това е германският вратар Оливер Кан.

– Играл ли си в юношеските формации на различна позиция?
– Не, не. Никога не съм играл на различна позиция. Още от първата тренировка, когато отидох да се запозная с отбора, най-добрите ми приятели казаха на треньора, че съм роден за вратар. Тогава застанах на вратата и повече не съм си променял позицията.

– Мечтаеш ли за трансфер в някой определен отбор?
– Един футболист винаги мечтае за голям трансфер, за да направи крачка напред в кариерата си. Да отиде в по-голямо първенство и да заиграе за по-голям отбор, но за момента съм изцяло концентриран в изявите си с отбора на ЦСКА. Когато оферта дойде – може би, но към момента мисля само за ЦСКА.

– За финал какво би казал на феновете на ЦСКА?
– Желанието ми е да станем шампиони, а призива ми към феновете е да не се бият, за да не играем без публика (смее се). Сега сериозно… Искам да помоля феновете да ни подкрепят всеки мач, независимо от резултата. Не можем да бием винаги с по 6:0… нека ни подкрепят, за да вдигнем титлата заедно!

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *