30 месеца след като прескочи трапа ЦСКА е готов да преследва златото

7DNI CSKA27.12.201716460
ЦСКА - Царско село, контрола, Гриша Ганчев, Стойчо Стоилов, Трифон Попов

Това, че ЦСКА се отърси от хаоса и несигурността, вече не е новина.

През последните две години и половина в историята оставаха един по един организационните и финансовите проблеми от близкото минало. В края на 2017-а можем със 100-процентова категоричност да заявим, че с кошмарните дни на финансова нестабилност и организационна немощ на „Армията“ окончателно е скъсано. Нещо повече, добрите примери в управлението на клуба се превърнаха в традиция и над тях вече се надгражда.

Всъщност да говорим за стабилността в ЦСКА вече звучи като да твърдим, че слънцето ще изгрее от изток. За преминалите през деветте кръга на ада червени привърженици обаче погледите назад и равносметката в настоящето за пътя, по който се развива любимият им клуб, е изключително важна. Те никога няма да забравят и простят на ръководителите, които доведоха клуба до ръба на оцеляването. Затова е неизбежна съпоставката къде беше ЦСКА преди три-четири години, къде се намира в момента и накъде се е запътил.

Червената публика е най-взискателната в България и винаги ще има още и още по-високи претенции и очаквания към ръководството на клуба. Но всеобщо е мнението, че първите, най-належащи въпроси вече намериха положително решение. Възстановени бяха редът, дисциплината и професионализмът вътре в клуба и в отношенията му с институции и партньори. За проблеми с получаването на лиценз, забавени плащания към играчи, неизчистени дългове към доставчици е безсмислено изобщо да повдигаме темата. Нито един от напусналите през последните две години треньори, футболисти и служители не се е оплакал от неизпълнени ангажименти. Клубът вече се разделя със служителите си коректно, по всички правила на трудовото право и етиката, и така възстановява изгубения си имидж сред футболната общественост.

През тази зима ЦСКА влиза в четвърта поредна подготовка с програма, която е фиксирана още преди края на полусезона. Ясно е, че армейците ще бъдат на лагер в Испания, ясно е, че условията там ще са перфектни, ясно е, че ще срещнат класни съперници. Червените ще сверят часовниците си с грандове като Спартак Москва и Динамо Киев, с водача в руската лига Локомотив Москва и с воден от легендата Фабио Капело китайски клуб.

ЦСКА е с няколко хода пред конкурентите по отношение и на селекцията. Рядко в новата история на българския футбол се е случвало някой отбор да си осигури две нови попълнения още преди да е завършил полусезонът. Червените се сдобиха с офанзивните играчи Роланд Алберг и Хеан Карлос Бланко, които идват от елитни клубове, с доста прилични визитки. Скаутският екип очевидно работи по привличането на още нови, като сред желаните фигурират наистина солидни играчи, в това число от бразилския елит – ход, който ще хвърли ръкавицата в посока Разград.

Продажбата на Недялков от своя страна е първият по-голям изходящ трансфер за клуба в последните 5 години. Оферта от 2,5 млн. лв. за ляв защитник наистина е сериозно изкушение, особено когато е придружена от личното желание на играча. Оставането на футболист при тази ситуация крие много рискове. От една страна, по отношение на мотивацията, с която ще влиза в подготвителния процес и мачовете.

От друга – трансфер на проспериращ пазар, какъвто е американският, има важно значение за конвертируемостта на играчите на ЦСКА. А е и добър стимул за другите настоящи футболисти и потенциалните нови попълнения – за тях е важно да видят, че клубът провежда разумна трансферна политика и дава поле за развитие на играчите си. Ако направим съпоставка с отминалите времена – през последните две години армейците се разделят с играчи, които или са ненужни, или получават добро поле за развитие зад граница срещу свеж приход в клубната каса, а никой не напуска заради неполучени заплати.

В ЦСКА вече наистина ще се говори само и единствено за футбол и развитие на клуба. Решение намери дори дългогодишният проблем със собствеността на базите, което стана възможно с активните действия на ръководството и феновете. Красен Кралев заслужава поздравления, че удържа на натиска и спази думата си, но нека не се заблуждаваме – решаването на казуса се случи най-вече заради настоятелността на привържениците и сериозните инвестиционни намерения на ръководството.

Доказателство са промените, които бяха започнали да се случват още преди обявяването на конкурса за базите. В момента „Българска армия“ разполага с един от най-добрите терени в Първа лига, а през лятото ЦСКА върна тренировъчния процес в Панчарево. В интервю за „Тема спорт“ Стамен Белчев разкри, че веднага е усетил положителното влияние на този факт у футболистите, които идват много по-рано на тренировка в приятната местност, сплотяват колектива, могат да се концентрират по-добре върху процеса. А и феновете са доволни от възраждането на традицията да посещават приятелски мачове в Панчарево, където се чувстват много по-близо до играчите. Сега вниманието ще бъде фокусирано върху „Българска армия“, където наистина е нужна генерална промяна. Съоръжението се нуждае от сериозен инвестиционен план за реконструкция, защото в сегашния си вид не отговаря на амбициите на клуба.

Ето така, крачка по крачка, ЦСКА се връща към своето най-естествено състояние – клубът да служи за пример по отношение на организацията, реда и дисциплината, играчите да имат подсигурени условия, за да се концентрират върху представянето си на терена, а феновете да се вълнуват само от играта на отбора и да очакват най-високите възможни постижения. Две години и половина след като прескочи трапа, клубът изглежда подреден, най-важните въпроси – разрешени, а отборът – готов да преследва мястото, което най-много отива на ЦСКА.

ТЕМА СПОРТ

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *