Допускането на ЦСКА в Европа трябва да подейства като огромен морален плюс на отбора и играчите

7DNI CSKA01.03.20187580
ЦСКА - Лудогорец, играчи

Най-напред искам да поздравя милионите фенове на ЦСКА в България и по света, както и ръководството, начело с Гриша Ганчев, за извоюваната историческа победа.

Палачът на еврошампиони се завръща на своята традиционна сцена! Кой каквото ще да говори, Европа познава и признава една-единствена българска футболна марка и това е ЦСКА.

На статистиците ще оста-вя да припомнят актива на армейците в международните турнири. Това е най-хубавото нещо, което можеше да се случи, след като ЦСКА пое по пътя на възраждането.

Няма спор, че жадуваната 32-ра титла би била най-желаният подарък за червената общност, но завръщането в Европа бележи окончателното възстановяване на клуба като професионална структура с визия за години напред. Стратегически участието на международната сцена е дори по-важно. А титлата дали тази, дали през следващата година, ще се завърне в своя дом.

Без своята историческа сцена ЦСКА бе лишен както от най-ярката си ценностна идентификация, така и от реални финансови постъпления. Но това решение на УЕФА ще се отрази добре на клуба, включително на цената на играчите. ЦСКА се превърна в европейска марка и в национална гордост благодарение на невероятните си международни епопеи от средата на 50-те до края на 80-те години. Този период от близо 4 десетилетия формира уникалния образ на великия армейски клуб.

Решението за завръщането в Европа очаквам да подейства като огромен морален плюс на отбора и играчите да изядат тревата, за да наваксат изоставането от Лудогорец. Да, ЦСКА пропусна поредна възможност да притисне Лудогорец с равенството срещу
Черно море (0:0). Простата сметка показва, че отборът от “Армията” загуби 10 точки от така наречените задължителни – срещу Славия на “Васил Левски” (1:1), Пирин на “Армията” (0:0), Етър във Велико Търново (2:2), Ботев на “Армията” (1:1 ) и Черно море на “Армията” (0:0). Дори половината от тях да бяха спечелени, сега ЦСКА щеше да води в класирането. Но завръщането в Европа ще даде нов импулс на клуба.

Трябва да отбележа обаче, че постоянното коментиране на темата за първото място води до пренавиване на футболистите и вреди на отбора. Никак не е случайно, че дори чужди на ЦСКА тела постоянно насочват темата към приказките за задължителна титла. Всичко това нагнетява напрежение и създава свръхочаквания, каквито не са необходими в момента. Няма човек в ЦСКА, който да не знае каква е целта. Какъв е смисълът тя да се повтаря до безкрай?!

И сега да обърна внимание на нещо, което не бива да се подминава с лека ръка. Как да си обясним класическия приятелски мач, който се игра съвсем наскоро на зимен въздух? Вие съпротива забелязахте ли? А видяхте ли огромните празни пространства около и в наказателното поле на домакините още в началото на мача?! А за третия гол какво ще кажете? Всички видяха какво се случи, обидно ми е дори да го коментирам…

Но това не е всичко – как пък всяка дребна подробност се оказва в ущърб на един отбор и в полза на други?! Защо ЦСКА ще играе 3 мача за 6 дни според новата програма, а другите водещи отбори ще проведат срещите си за по 8-9 дни? В същото време трябва да се
отбележи, че във всеки свой мач ЦСКА излиза срещу два отбора – един на терена и един зад кулисите. Ясни са куфарчетата по съблекалните. Но най-порочната реалност в нашия футбол, която го обрича на агония, е възраждането на сателитната система от началото на века…

Но ЦСКА ще пребори и ще надживее всичко. Стъпка по стъпка клубът се завръща там, където му е мястото.

ГЕОРГИ АТАНАСОВ, СПЕЦИАЛНО ЗА “ТЕМА СПОРТ”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *