ЦСКА трябва да спре с монотонния футбол

7 Dni CSKA18.12.2016816

През есента гледах повечето мачове по телевизията, но сега имах възможност да бъда на “Армията” за срещата с Дунав. От трибуните придобиваш доста по-добри впечатления за играта. Проблемът е, че в петък не видях нищо кой знае какво от страна на ЦСКА. Единственото хубаво нещо бе победата, но тя в никакъв случай не бива да заблуждава, че е постигнат кой знае какъв напредък.

ИГРАТА СРЕЩУ ДУНАВ
Явно играчите вече бяха настроени за отпуска. За мен се получи слаб мач. ЦСКА бе малко по-добър, но не можеш да отличиш никого. Головете станаха на карамбол. Да не говорим, че мачът можеше да се развие съвсем различно, ако бяха дали червен картон на Китанов. А такъв можеше спокойно да се покаже, даже според мен вратарят си беше за гонене.

Пробойните в състава са навсякъде. Просто трябва класа, за да се изпълнят поставените цели. Все така се играе монотонен футбол, а напролет е нужно да му се сложи край, ако искаме някакви успехи в близко бъдеще. Действаме безцелно, подаваме си назад, настрани, цари хаос. Не може на мач на “Армията” да имаш две-три реални положения, да действаш на бавни обороти и да чакаш да “узрее ябълката”. В ръководството трябва сериозно да се замислят по отношение на селекцията. Не бива да се взимат еднотипни играчи – говоря специално за португалците. Те нямат голяма класа. Не само това, но и нямат бързина. От тях не можеш да очакваш да избягат от защитниците, да ги объркат… Всички ми се струват някак “равни”, няма изненада, няма кой да дърпа конците, да сменя рязко посоката, да се дават добри пасове… Липсва фигура, която да създава.

ОТБРАНАТА
Защитниците бяха като орел, рак и щука. Дунав имаше няколко добри контраатаки през първото полувреме и при малко повече качества можеше да вкара. В този си вид отбраната на ЦСКА няма да може да устои срещу по-класен отбор. Не съм въодушевен от това, което видях. Има много работа за треньора напролет, който и да е той. Играчите може и да са на прилично ниво като за Първа лига, но много неща не са им ясни. Веднага давам пример с включването на защитниците в атака. Тогава настъпва хаос. Включват се безразборно, тръгват нанякъде, а не си дават сметка какво може да стане зад тях, ако загубят топката. Действат рисково, губят я, и тогава е страшно.

ХАЛФОВАТА ЛИНИЯ
Пак трябва да си говорим за липсата на човек с нестандартно мислене и добри градивни качества. Но и друго ми направи впечатление. Когато някой владее топката, другите стоят на едно място, с гръб към вратата. Е как да стане така?! Човекът с топката на кого да я подаде? Нали другите трябва да се раздвижат, да си освободят пространство, да изтеглят някой защитник… А те си стоят на едно място.

Можем да разгледаме по-подробно играта на Бумал. Той действа стабилно, с лекота. Но твърде семпло. Не прави нищо специално. По-скоро отиграва без риск, бързо се освобождава от топката, няма как да пробие в предни позиции. На него силата му е, че се старае много и умее да прекъсва атаките. Горе-долу се справя, но това не е достатъчно.

НАПАДЕНИЕТО
Преслав Йорданов толкова си може момчето. Старае се много, но когато нападателят пропуска, търпи критики. В интерес на истината сега бе преследван от малшанс. Изпусна дузпа и удари две греди, а ако беше вкарал поне два от тези удари, щеше да получи отлична оценка. При положение че нямаш друг нападател, няма какво да направиш.

За крилата – или добро, или нищо. Значи ще си мълча. Виана за пореден път бе фигурант. Може би има някакъв психологически проблем. Не знам увереност ли му липсва, разбирателство със съотборниците ли, но не се получава нищо при него. Пак действаше доста егоистично на моменти. На другия фланг Кулма също никакьв го нямаше. Никола Колев показа проблясъци, имаше някои свежи отигравания, но и от него не могат да се очакват чудеса. Завършващият удар му е слабо място наред с физиката.

ОЦЕНКА НА ПОЛУСЕЗОНА
Няма как да е добра. ЦСКА загуби страшно много точки в мачове, които бяха в графата “Задължителни”. Ако не се направи сериозна корекция през зимата, ще гледаме същото нещо и напролет. В много от срещите отборът не бе убедителен. Играчите не показваха и характер в доста случаи. Особено по времето на Йорданеску бяха изключително стресирани. И сега при Белчев това не се е изчистило напълно. Пак са припрени, не могат да се отпуснат.

ТРЕНЬОРСКИЯТ ВЪПРОС
За да измъкнеш този отбор от кашата, трябва да си много опитен треньор. Не познавам работата на Стамен Белчев отблизо. Лошото за него е, че не е работил в клуб като ЦСКА с големи изисквания. Ако бъде оставен, не изключвам възможността да се справи добре. Но за мен на този етап е загадка. А и няма как да му поставим оценка, предвид че е бил начело на отбора в продължение на 20 дни. Според мен трябва да се вземе треньор със солидна визитка, а Стамен Белчев би бил много добър избор за негов помощник. Белчев може да бъде държан близо до отбора, за да е запознат с него, и ако пак се получи неочаквана ситуация, както с напускането на Йорданеску, да е готов да запълни дупката.

РЪКОВОДСТВОТО
Перфектни условия за отбора и хаотична селекция. Нямаше и как да е другояче, предвид че през лятото бе освободена голяма група играчи и дойде още по-голяма група нови попълнения. Трябва да се обмисли добре как да се процедира напролет. Само похвали за ръководството за условията и реда в клуба и най-вече за това, че се работи по базата. За първи път след 1989 година се инвестира толкова целенасочено в “Армията” и Панчарево и това е може би най-добрият ход на ръководството. Това дългосрочно мислене е жизнено необходимо на ЦСКА, защото клубът доста време бе в безпътица. Сега има целенасочена стратегия, въпросът е дали ще се съчетае и с успехи на терена. 

Аспарух Никодимов за вестник “Тема спорт”

6 коментара

 • Киро

  18.12.2016 at 9:56

  Паро отново удари в десетката!
  Едно към едно с мнението на болшинството от феновете.
  Ръководството ги спасява това, че наистина правят нещо по базата, иначе отдавна да са “награбени” от феновете, за малоумните им решения от спортнотехническа гледна точка.
  Нека обаче не лежат дълго на тази кълка, защото не се знае докога ще издържат феновете.

  Reply

 • Торбалан

  18.12.2016 at 10:19

  Вчера писах и в “7 дни футбол”. Според мен, ЦСКА трябва да привлече Марсело Биелса за треньор. Не зная какви финасови изисквания има този специалист, но неговият футбол е офанзивен и атрактивен. Такъв, какъвто е играл ЦСКА в най-славните си години, под ръководството на Крум Милев, Манол Манолов, Аспарух Никодимов и Димитър Пенев.

  Reply

 • Мирослав

  18.12.2016 at 13:13

  Точно и в десетката. Браво бате Паро. Трябва да се казва всичко защото само така може да има подобрение на играта. Отбора започна с 8000 публика срещу Славия и завърши с около 1000 срещу Дунав. Това е оценката на публиката за селекцията и за треньорите. Очаквам 3-5 нови и то класни попълнения, които да вдигнат отбора и да спрем да треперим на Армията срещу отори събрани от села и паланки.
  Какъв е смисъла да участваме в Европа с този отбор. Ново отпадане от Мура или Зимбру. Не благодаря. Това вече сме го виждали.

  Reply

 • тотьо

  18.12.2016 at 14:47

  Ето такива хора като Паро трябва да са на Армията. Хора които са армеици и разбират играта и манталитета на ЦСКА. Гриша, вземи го за съветник и няма да сгрешиш. Паро е ЗЛАТЕН за ЦСКА.

  Reply

 • НСПП

  19.12.2016 at 9:51

  Чудесно резюме на есента за ЦСКА! Нека не се лъжем, Гришата нямаше как да изостави кадрите, които създаде в Ловеч. Само се замислете какъв процент от футболистите в националните отбори са продукт на неговата школа или са играли в неговия отбор. Ако Ганчев се беше отказал от тези хора, те веднага щяха да бъдат прилапани от Разград и преживящите (в Делиормана така или иначе вече работят над 50% от нашите кадри, които бяха прогонени от мизерията при Лупи и Гърнетата). Да, не съм съгласен с една камара кадрови решения, които в краткосрочен план разклатиха представянето на първия тим (уволнението на Янев, Манчев и Пифа, освобождаването най-малкото на Грънчов (с него нямаше да си бием у главата тоя Рафа Перес), Аясс, Цветанов и Маламов, както и низвергването на Галчев), но нека видим как ще се процедира със селекцията оттук нататък. За мен португалците и колумбийците не са особена класа и не виждам защо на тяхно място да не се налагат младите българи – Малинов, Витанов, Колев, Десподов, Ангелов. Никой не иска резулати веднага и на всяка цена. Но всички ще оценят една далновидна и разумна кадрова политика. Всичко останало – редът в клуба и инвестициите в базата и школата – се развива чудесно и се полагат стабилни основи за години напред. Нещо, което чакаме над 25г. Толкова сериозен президент не сме имали с десетилетия. Успех!

  Reply

 • Сашо

  19.12.2016 at 12:04

  Ето това е анализ, а не махленски изказвания и нападки. Това иска да чете голямата част от феновете, на който и да било отбор. И без да се търси виновния в БФС, НАТО, Африканския съюз и междупланетарния заговор. Яд ме е много за Янев и екипа му, но му липсва опит не толкова на терена, колкото извън него. Надявам се, че един ден ще имат отново шанса да работят в ЦСКА и да станем шампиони с него начело. Сега най-важното е да вземем емблемата, та всичко да бъде спокойно покрай клуба и все повече фенове да идват на стадиона. След това лека-полека всичко ще си дойде на мястото, т.е. и успехите на терена.

  Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *